Ilyen egészséges az almaecet

Az almaecet régi otthoni házi szer különböző betegségek megelőzésére és kezelésére. Nemcsak a vércukorszintre van pozitív hatással, hanem napi fogyasztása erősíti az immunrendszert is. Antibakteriális hatásának köszönhetően segít a húgyhólyag-gyulladásnál is, de hasznos sok külső-belső baj esetén is. Nézzük, hogy mi mindenre lehet jó az almaecet!

Aki naponta iszik almaecetet, segít ellátni a szervezetét vitaminokkal, nyomelemekkel és ásványi anyagokkal. Azt is mondják, hogy erősíti az immunrendszert, segít a fejfájásnál és az asztmánál. Emellett olyan szernek mondják, amely egészségesen tartja a bőrt, a hajat és a körmöket.

Kiváló fertőtlenítőAz almaecet állítólag csökkenti a vércukorszintet, és ezért támogathatja a cukorbetegség kezelését. Ezen kívül segít kezelni a magas vérnyomást, és csökkenti a koleszterin- és vérzsírszintet. Az almaecet diéta célja, hogy ösztönözze az emésztést és az anyagcserét, ezáltal elősegíti a fogyást.

Almaecettel a baktériumok ellen

Az almaecet antibakteriális hatású, megállítja a baktériumok szaporodását. Ha megisszuk, segít például a húgyhólyag-fertőzésnél, és elősegíti a sebgyógyulást nyílt sebek esetén.

Külsőleg segít egyebek között az izzadságszag, napszúrás és leégés ellen. Lábszag és lábgombásodás ellen 15 perces lábfürdő ajánlott 1:4 arányban hígított almaecettel.

Fertőtlenítő hatása alapján az almaecet természetes tisztítószer.

Szájhigiénia

A torok- és szájüregi gyulladások kezelésére fél teáskanál almaecetet keverjünk el egy pohár vízben. Az ilyen öblítés fogfehérítésre is alkalmas, de vigyázat: ez a hatás annak köszönhető, hogy almaecet megtámadja a fogzománcot, ezért ez a fehérítő módszer nem ajánlott.

Emésztés

Az almaecet megakadályozza a rothasztó baktériumok elszaporodását a belekben. Rendszeresen fogyasztva gyengéd módon tisztítja a beleket, és enyhíti a panaszokat székrekedésnél és puffadásnál. Segít gyomorégés esetén, és csökkenti a teltségérzetet gyomorsavhiánynál.

Tippek a használathoz

  • Egy pohár almaecet reggeli előtt segíthet az anyagcsere fokozásában.
  • Az ital és az étkezés között teljen el 15 perc.
  • Ha gyomorégés ellen isszuk, ezt tegyük inkább étkezés után.
  • A fogzománc megőrzése érdekében az almaecet fogyasztása után végezzünk szájöblítést tiszta vízzel, és várjunk a fogmosással 30 percet.

Almaecet-ital receptek

Az almaecet-italhoz különböző receptek vannak. Keverhetjük ásványvízzel, néha forró vízzel, almalével és mézzel. Turmixban vagy magában is ihatjuk. Általánosan használható recept:

  • 1 pohár langyos víz
  • 2 teáskanál almaecet
  • 1 teáskanál méz

Az almaecet használható salátaöntetben, hús- és halételek főzésénél, valamint természetes tartósítószerként is.

Hatása a sav-bázis egyensúlyra

Bár almaecet íze savanyú, jó gyomorégés elleni szer, amely javítja a sav-bázis egyensúlyt, és megakadályozza a savasodást.

Mellékhatások

Az almaecet ivásakor mellékhatások jelentkezhetnek:

  • Érzékeny gyomor vagy bél esetén először meg kell beszélni az orvossal, hogy ajánlott-e az almaecet ital.
  • Torokirritáció elkerülése érdekében ne igyunk tisztán.
  • Mivel a sav megtámadja a fogzománcot, fontos ivás után kiöblíteni a szánkat.
  • Érzékeny bőr esetén külső használata izgathatja és kiszáríthatja a bőrt.

(Németből fordította: Koncz László)