Citromtól, narancstól csökkennek az elhízás káros hatásai

Tudjuk, hogy a narancs és más citrusfélék jót tesznek a szervezetnek, rengeteg vitamint és antioxidánst tartalmaznak. Most az is kiderült, hogy ezek a gyümölcsök abban is segítenek, hogy elkerüljük az elhízás káros hatásait: az oxidációs stresszt, a májkárosodás mértékét és jelentősen csökkent a vér glükóztartalma is – ebbe az irányba mutatnak a kísérletek.

A kutatás során a szakemberek a rágcsálókat a magas zsírtartalmú, nyugati étrend szerint etették, miközben mind az ötven állat bőségesen kapott flavanolt is, ami a narancsban és citromban található meg. A figyelem középpontjában álló flavanolok a heszperidin, az eriocitrin és az eriodictyol voltak.

A magas zsírtartalmú étrend hatására a tiobarbitursav reaktív anyagok (TBARS) aránya a vérben 80 százalékkal nőtt, míg a májban 57 százalékos növekedés következett be a hagyományos, flavanolmentes diéta esetén.

A narancs flavonolja segített

Ezzel együtt viszont a heszperidin, az eriocitrin és az eriodictyol csökkentette a TBARS-szintet a májban 50, 57 és 64 százalékkal. Kiderült, hogy az eriocitrin és az eriodictyol a vérben is 48 százalékkal csökkentette a TBARS-szintet.

A kutatás semmiképpen sem azt mutatja, hogy az egerek a flavanolok hatására fogyni kezdtek. Inkább arról van szó, hogy az elhízás káros mellékhatásai csökkentek, mivel az oxidációs stressz, a májkárosodás mértéke és a vér glükóztartalma is jelentősen csökkent – fogalmaz a kutatást vezető Thais. B. Cesar.

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

A narancs – együk szőröstől-bőröstől!