A narancs – együk szőröstől-bőröstől!

Először az jut az eszünkbe, hogy a narancs tele van C-vitaminnal. Ez azonban em minden, ennél sokoldalúbb ez az édes, lédús gyümölcs. Akár magában gyümölcsléként, vagy lekvárként desszertekben, turmixokba téve fogyasztjuk, csakis jót tehetünk az immunrendszerünknek. Megehetjük a belső fehér héját is, a külső, illatos héja pedig kandírozva csodás csemege!

A narancs 100 grammja, a gyümölcshús kereken 50 mg C-vitamint tartalmaz – ez az ajánlott napi adagnak több mint fele. A C-vitamin pedig javítja a vas felszívódását, ami szükséges a vér oxigénszállításához. Ez az ásványi anyag is megtalálható a narancsban (0,4 mg/100 g) a B-csoport vitaminjai, a folsav és a foszfor mellett. A kalóriákról se feledkezzünk meg: 100 g narancs csak 47 kilokalóriát tartalmaz.

Sokoldalúan felhasználható

Nálunk a citrusféléknek különösen télen van szezonjuk, bár egész évben kaphatók. A narancsot is sokkal többféle módon használhatjuk, mint csak frissen facsart narancsléként. Fogyaszthatjuk:

  • narancslekvárként
  • aprósüteményekbe, muffinba és tortába
  • desszertekbe, mint a tiramisu, narancskrém vagy gyümölcssaláta
  • narancsmártásba, köretként halhozvagy húsételekhez
  • salátákba, pl. édeskömény salátába
  • turmixok összetevőjeként

A héja is jó

Narancs hámozásakor ne legyen túl alapos: nemcsak a gerezdek egészségesek, hanem a fehér héjuk is. Számos fitokémiai anyagot tartalmaznak, amelyek védenek a különböző betegségek ellen.

A héj külső, narancssárga rétege is ehető. Ezt vékony csíkokban vágjuk vagy reszelve használhatjuk főként sütéshez és főzéshez, de desszertek díszítésére is. Ügyelni kell azonban arra, hogy bio minőségű narancsot használjunk, és a héját alaposan mossuk meg forró vízzel. A nem bio narancsot gyakran tartósítószerekkel kezelik, vagy hogy szebbé tegyék, viasszal vonják be, ezért a héja nem alkalmas fogyasztásra.

Karácsony táján a pékségben annyira népszerű narancshéj úgy készül, hogy a narancs héját kandírozzák.

Esszenciális narancsolaj

A narancshéj illóolajokat is tartalmaz, amelyek a gyümölcs csodálatos illatát adják. Az esszenciális narancsolajat aromás fürdőtermékekben és más kozmetikumokban is használják, de narancslikőrökbe és élelmiszerekbe is kiváló.

Javaslatok a vásárláshoz

A narancs vásárlásakor figyeljünk a jó minőségre:

  • A héja legyen vastag és egészséges, semmilyen sérülés ne legyen rajta.
  • Ráncos vagy sérült gyümölcsöket ne vegyen.
  • A gyümölcs legyen nehéz, enyhe nyomásra kissé benyomódhat.
  • Ha a narancshéjat is szeretné használni, akkor vegyen bio narancsot.
  • Ügyeljen arra, hogy a gyümölcs ne nyomódjon meg, mert így gyorsan penészedik.

A helyes tárolás

A narancs nem szereti a túl meleget, sem a túl hideget. Szobahőmérsékleten körülbelül egy hétig tartható. Ha túl meleg helyen tárolják, belül kiszáradhat és elveszíti az ízét, ezért jobb, ha hűvös kamrában vagy pincében, egy légáteresztő kosárban tároljuk őket. Naponta ellenőrizni kell, a penészes narancsot nem szabad megenni!

(Németből fordította: Koncz László)

Ha kiváncsi a narancs és más citrusfélék további pozitív hatásaira, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Citromtól, narancstól csökkennek az elhízás káros hatásai