A gyaloglás ideális kezdőknek, időseknek

A gyaloglás olyan sportolási forma, amelynek sok pozitív hatása van. Könnyű, ezért vonzó kezdőknek és időseknek egyaránt, ráadásul pozitív hatással van a szív- és érrendszerre, valamint javítja a fizikai teljesítményt. A gyors járás a kar mozgásával szórakoztat és kitartásra, koordinációra tanít. A láb- és a fenékizomzat megerősödik és javul az izomtónus.

Ezzel az állóképességi sporttal a combizomzat megerősödik, a térd- és a csípőízület egyre inkább tehermentesül. A gyaloglás edzi a szívet és a keringési rendszert, kitűnő megelőzés a mozgáshiány ellen. Az edzések gyakoriságától, időtartamától és intenzitásától függően hozzájárulhat a fogyáshoz.

Nézni is szórakoztatóIdeális a kezdőknek, időseknek

A gyors, sportos járás, amely ezt a sportágat jellemzi, csípőrázás nélkül történik. A gyaloglás alapszintű sport, tehát ideális kezdőknek. Gyorsan megtanulható, és nem igényel bonyolult technikát. Így válhatnak a nyugdíjasok is ismét sportosan aktívvá. Az ízületek, inak, ínszalagok és a gerinc ebben a sportban kevésbé terhelődnek, mint kocogásnál.

A gyaloglótechnika

A gyaloglóedzés elején a nyújtási gyakorlatok állnak. Ezek melegítik be az izmokat és teszik startra késszé. Az edzés alatt ügyelni kell a lágy mozdulatokra és az egyenes testtartásra. A szegycsont kissé megemelt, a törzs nyújtott. A karok természetesen a testtel mozognak, és támogatják a lábmunkát. A váll- és a nyakizmok lazák, a lábak az egész talpon gördülnek. Az edzés nyújtással fejeződik be.

10 tipp a gyalogláshoz

  • kezdetben mérsékelt tempó
  • a sarkunkat enyhén hajlított térd mellett helyezzük le
  • a lábakat az egész talpon át görgessük
  • lábujjhegyünk mutasson menetirányba
  • a karok behajlítva együtt mozognak a testünkkel
  • a karok ellentétesen mozognak (jobb láb, bal kar)
  • tudatos be- és kilélegzés
  • nézzünk kb. 4-5 méterre előre
  • a vállakat lazán hagyjuk lógni
  • a mellkast emeljük meg

Helyesen becsüljük meg a terhelést

Az edzés elején a terhelést megfelelően kell adagolni. A kezdők soha ne becsüljék túl képességeiket. Azoknak, akik hosszú ideig nem voltak fizikailag aktívak, biztonságot nyújt a teljesítmény orvosi ellenőrzése. Általában érvényes: nincs értelme, hogy a testünktől rendszertelen időközönként maximális teljesítményt kívánjunk. Sokkal jobb rendszeresen, közepes terhelés mellett edzeni.

Minden sportoló keresse gyaloglásnál a saját ütemét, és figyelje közben a pulzusát. A maximális pulzusfrekvencia így számítható ki: 220 mínusz életkor. A kezdők törekedjenek a maximális pulzusszám 60%-át, a haladók 70%-át elérni.

Felüdülés a léleknek

Ezt az enyhe sportfajtát a szabadban űzzük, így lesz üdítő hatása a lélekre is. Mindennapi stressztényezők, az idegeskedés, méreg és ingerlékenység jobban kezelhetők a célzott lelki kikapcsolódással. Keressen gyalogos útvonalakat csekély zaj- és kipufogógáz-terheléssel.

(Németből fordította: Koncz László)