A mangó jót tesz a bélflóra egyensúlyának

Az avokádó, a fekete szőlő és az alma után a mangót is kinevezhetjük szupergyümölcsnek: megvédi a szervezetünket attól, hogy elveszítse jótékony bélbaktériumait – ami gyakran előfordul magas zsírtartalmú diéta követésekor. De hasznos lehet a mangó az elhízásnál és az elhízással kapcsolatos betegségeknél is, például a 2. típusú cukorbetegség esetében.

Az Oklahoma State University tudósainak kísérletében 60 egérnek négyféle táplálékot adtak 12 héten át: az első csoport (a kontrollcsoportnak) takarmányának 10 százaléka volt zsír, a másodiké magas zsírtartalmú diéta volt, 60 százalék zsírtartalommal, a harmadik és a negyedik ugyanilyen zsírtartalom mellett 1 százalék vagy 10 százalék mangót tartalmazott. (Valamennyi magas zsírtartalmú diéta ugyanannyi tápanyag tartalma azonos volt.)

Érett mangóA rostokról és a többi bioaktív vegyületről sejtettük, hogy elejét veszi az emésztési zavaroknak, a bélflóra egyensúlya megbomlásának (a diszbiózisnak), amit a magas zsírtartalmú diéta okoz – mondja Edralin A. Lucas, a táplálkozástudomány professzora, a kutatás vezetője. „A mangó jó rostforrás, és amint az előző kutatások rámutattak, elhízásellenes, az alacsony vércukorszintet és az immunrendszert támogató tulajdonságokkal is rendelkezik” – mondta.

Ebből az állatkísérletből arra a következtetésre lehet jutni, hogy ha mangót is adunk a táplálékhoz, fenntarthatjuk vele – vagy helyrehozhatjuk – a belek egészségét, a jótékony hatású baktériumok szintjét. További kutatás szükséges ahhoz, hogy lássuk, vajon eredményeink megállnak-e, ha embereken megismételjük a kísérletet – tette hozzá a kutató.

Korábbi kísérletekben a Bifidobacteria például kevesebb volt az elhízott és a cukorbeteg (2. típusú) személyekben. Hasonló eredményekre jutottank az Akkermansia baktériumnál az állatkísérletekben. A magas zsírtartalmú diéta pedig diszbiózist okozott, illetve a bélbaktériumok kiegyensúlyozatlanságát a bélcsatornában.

A magas zsírtartalmú diétát 10 százalék mangóval kiegészítve (ami megfelel másfél csésze friss mangószeletnek) találták a leghatásosabbnak a kedvező élettani hatású baktériumok elvesztése ellen.

A Bifidobacteria és az Akkermansia baktériumok javára rendeződött a helyzet a bélbaktériumoknál a mangó táplálékkiegészítéssel, és mellette fokozta a rövid láncú zsírsavak termelését. Ezekről kimutatták, hogy több kedvező tulajdonsággal rendelkeznek, például gyulladásellenes hatásúak.

Tele van antioxidánsokkal, több mint húszféle vitaminnal és ásványi anyaggal, kiváló rostforrás – ráadásul kedvezőleg hat a bélbaktériumok egyensúlyára is – ez a mangó.