Wasabi, a „zöld torma” Japánból

Aki evett már sushit, ismeri a wasabit is, a zöld pasztát ugyanis gyakran szolgálják fel vele együtt. A japán fűszer első próbájakor résen kell lenni, mert a wasabi íze rendkívül erős. Ellentétben chilivel, amelynek erős íze a szájban, különösen a nyelven bontakozik ki, a wasabi erőssége az orrba száll és a torokban éget, ebben hasonló a tormához.

Csíp, mint a torma

A wasabi növény fő gyökerét, a rizómát fűszerként használják Japánban. A rizómát fából készült táblán szétmorzsolják, így készül a zöld massza. A paszta íze nem csak erős, hanem egy kissé édeskés is.

A tormához és a mustárhoz hasonlóan a wasabi erőssége a mustárolajban rejlik, ugyanis tartalmazza a glucocochlearin és szinigrin mustárolajokat, amelyek megtalálhatók mustárban és a tormában is. A tormával ellentétben a wasabi erőssége gyorsabban megszűnik: már fél óra múlva elveszti erejét.

A wasabi jótékony hatása

A wasabi fogyasztása pozitív hatással van az emésztésre, mert segíti és stabilizálja azt. Az erős mustárolajok gátolják a káros baktériumok szaporodását a szervezetben, ezért a mustárolajok növényi antibiotikumként is ismertek. A baktériumok mellett a mustárolajok leküzdik a vírusokat, gombákat is, különösen hatásosak a felső légúti és a húgyúti fertőzéseknél. Az erős paszta stimulálja az immunrendszert és növeli az immunsejtek számát, segít a máj méregtelenítésében.

Mint más csípős fűszereket, a wasabit is csak mértékkel élvezzük, mert a túl fűszeres ételek negatív hatással is lehetnek egészségünkre. Különösen a gyomorpanaszokban szenvedők legyenek óvatosak: a fűszeres ételek ugyanis gyomorégést, gyomorfájdalmakat és hasmenést okozhatnak.

Beceneve „zöld torma”

A wasabi elsősorban a hagyományos japán ételek készítésénél játszik döntő szerepet, nélküle nehezen képzelhető el a sushi vagy sashimi. Friss wasabit Japánon kívül nehéz beszerezni, ezért Európában többnyire tubusban pasztaként, vagy porként kapható. Ez utóbbit vízzel kell elkeverni. Mivel a mustárolajok levegőn oxidálódnak és ezáltal elvesztik erősségüket, a tubust használat után azonnal újra le kell zárni.

A wasabi vásárlásánál ügyelni kell arra, hogy sok wasabi paszta a valóságban fehér tormából készül, mert ez sokkal olcsóbb. Mesterséges színezékek segítségével zöld pasztát varázsolnak a fehér tormából, így szerezte a wasabi a „zöld torma” becenevet.

Krumplipüré wasabival

A hal és a sushi mellett a wasabival a földimogyoró, rizs vagy borsó is ízesíthető. Időközben már sajtot is kínálnak wasabi ízesítéssel.

Ízletes halköretként szolgálhat a wasabi burgonyapürével: ehhez meghámozunk 800 g burgonyát és körülbelül 20 percig főzzük, majd péppé törjük. Közben 150 ml tejet 150 ml tejszínt és 30 g vajat összekeverünk, felforraljuk, és egy kis sóval ízesítjük. A keveréket hozzáadjuk a krumplipüréhez, és három evőkanál citromlével, egy evőkanálnyi wasabi pasztával elkeverjük. A burgonyát ízlés szerint fűszerezhetjük.

Aki szeretne kísérletezni a wasabival, mindig gondoljon a rendkívül erős ízére. Különösen az újoncok legyenek óvatosak, a fűszert kis mennyiségben használják!

(Németből fordította: Koncz László)