Minőség és biztonságosság – bővebben a homeopátiás szerekről

Körülbelül 100 millió polgár, az Európai Unió lakosságának körülbelül 29%-a használ homeopátiás gyógyszereket egészségének megőrzésére és helyreállítására. Az Európai Unióban 45000 orvos gyógyít homeopátiával. Svájcban egy 2009-es népszavazás eredményeként az alkotmányban rögzítették a komplementer orvosi eljárások nyújtásának kötelezettségét.

Svájcban tehát a homeopátiát, valamint négy másik komplementer terápiát más orvosi szakágakkal egyenrangúvá tették. Magyarországon 2012-ben a lakosság 15 százaléka alkalmazott egészsége megőrzése érdekében, azaz prevenciós céllal alternatív vagy természetes gyógymódokat. Amennyiben a gyógyulási céllal alkalmazott és alternatív kezeléseket is figyelembe vesszük, összességében ennél jóval többen, a lakosság közel egyharmada (32 százalék) részesítette előnyben az alternatív terápiát.

Biztonságos gyógyszer

A homeopátiás gyógyszerek minősége és biztonságossága

Minden gyógyszer, így a homeopátiás gyógyszerek tekintetében is elmondható, hogy engedélyezésük alapvető feltétele a minőség és a biztonságosság.

A gyógyszerek forgalmazásának részletes feltételeit egy európai jogszabály az Európai Parlament és a Tanács irányelve az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek közösségi kódexéről (2001/83/EK, 2001. november 6.) tartalmazza, melynek passzusai a homeopátiás szerekre is érvényesek.

A homeopatikumok előállításához is gyógyszergyártási engedély szükséges, és a gyártás, hasonlóan az allopátiás gyógyszerekéhez, az európai gyógyszerkönyv alapján történik. Ebben pontosan leírják az előállítás lépéseit. A gyártás folyamata, a termékek tisztasága, minősége folyamatosan ellenőrzött.

Ezek a szigorú előírások, szabályok garantálják azt, hogy a patikákban kapható gyógyszerek, közöttük a homeopatikumok is, a legmagasabb minőségűek és biztonságosak.

Az OGYÉI honlapján megtekinthetők azok a gyógyszerek, gyógyszergyártási tételek, melyek nem feleltek meg a forgalomba hozatali engedélyben rögzített követelményeknek, ezért az OGYÉI a gyógyszert vagy gyógyszer gyártási tételét a forgalomból kivonta. Az OGYÉI 2010-2016-os listáján homeopátiás gyógyszer nem található.

Az OGYÉI adatbázisában 77 féle Belladonna homeopátiás készítmény szerepel, ezek mind megfeleltek a forgalomba hozatal feltételeinek, valamint közülük egy sem található meg a kivont készítmények listáján, ami azt jelenti, hogy mind a benyújtott dokumentáció alapján, mind pedig a gyakorlatban biztonságosak.

Hazánkban francia, német és osztrák gyártók homeopátiás készítményei vásárolhatók meg, melyeket az Országos Gyógyszerészeti Intézet vagy az Európai Gyógyszerhatóság engedélyezett.

Itt jegyezzük meg, hogy a homeopátiás gyógyszerek ökológiai szempontból is biztonságosnak tekinthetők és előnyben részesítendők az allopátiás szerekkel szemben a környezettudatos állattartásban az Európai Bizottság 889/2008/EK rendelete (2008. szeptember 5.) alapján. Ez az ökológiai biztonságosság segíthet csökkenteni az olyan problémákat, mint az egyre növekvő antibiotikum-rezisztencia. Ismert tény, hogy az antibiotikum-rezisztens baktériumok átterjedhetnek az állatokkal, vagy nyers hússal dolgozó emberekre; eljuthatnak a táplálékláncon keresztül a gazdaságtól az asztalig; megjelenhetnek a környezetben, például a levegőben, vízben vagy a talajban. (Erről bővebben egyik előző cikkünkben olvashatnak.)

Egy 850 háziorvosi praxis és 6359 páciens részvételével zajlott vizsgálatban azt találták, hogy a homeopátiás gyógyszereket alkalmazó háziorvosok kevesebb szorongásoldó gyógyszert, altatót, antidepresszánst, kevesebb láz- és fájdalomcsillapítót, kevesebb antibiotikumot írtak fel, míg klinikai eredményeik hasonlóak voltak allopátiás kollégáik eredményeihez a felső légúti fertőzések, a váz-izomrendszeri betegségek, a szorongás, az alvászavarok és a depressziós kórképek kezelésében.

A legfrissebb meta-analízis szerint a homeopaták által felírt, személyre szabott homeopátiás kezelések 1,5-2-szer nagyobb valószínűséggel érnek el előnyös hatást mint a placebó.

A teljes cikket ide kattintva olvashatják.

dr. Radnai Andrea, dr. Sal Péter