Sokarcú szaponinok: mosástól a Candidáig

A természetben a szaponin a növények élősködők elleni küzdelmének eszköze. Ha használjuk, hasonló védelmet nyújt káros organizmusok ellen. A szaponinok azon képessége, hogy széleskörű, első vonalbeli védelmet nyújtanak, csökkenti az immunrendszer terhelését. Számos kedvező hatásuk már igazolt, kedvezően befolyásolják pl. a szájüreg egészségét.

A szaponinok a növényekben található vegyi anyagok, fitokemikáliák. A szappanhoz hasonló tulajdonságaik vannak, vízzel keverve habot képeznek. A szaponin megnevezés a latin szappan (sapo) szóból származik. Nevéhez híven a szappanfű (Saponaria officinalis) gyökerét hagyományosan szappanként használták.

Jól habzik

Miért jótékony hatású?

A szaponinoknak egyedi vegyi szerkezetük van, ami vízzel keverve habot képez, mint a mosószerek. És mint a mosószer, a szaponin is kötődhet vízhez, valamint zsírokhoz és olajokhoz is. Ez azt jelenti, hogy az emésztőrendszerünkben a szaponinok a zsírban oldódó molekulákat emulgeálják. Kimondottan kötődnek az epesavakhoz, segítve eltávolításukat a szervezetből, így megakadályozzák a koleszterin újra felszívódását.

Szaponinok és a koleszterin

A szaponin koleszterincsökkentő hatását évtizedek óta ismerjük. Közel negyven éve egy állatokkal folytatott tanulmány jelezte, hogy a szaponinok csökkentik a koleszterin felszívódását. Egy másik tanulmány szerint magas koleszterinszintű patkányoknál egy bizonyos szaponin kivonat csökkentette a „rossz” (LDL) koleszterinszintet anélkül, hogy a „jó” (HDL) koleszterinszint változott volna.

Erősítik az immunrendszert

A természetben a növények élősködők elleni küzdelmének eszköze a szaponin. Ha fogyasztjuk, hasonló védelmet nyújt káros organizmusok ellen. Egy tanulmány igazolta e hatást Candida sejtek ellen, egy másikban egyes szaponinféleségek antimikrobiális hatásukkal kedvezően befolyásolták a szájüregi egészséget. A szaponinok azon képessége, hogy széleskörű, első vonalbeli védelmet nyújtanak, csökkenti az immunrendszer terhelését.

A szaponin és a rák

A szaponinok több tulajdonsága hat a ráksejtek ellen. Némely szaponin különösen erős antioxidáns hatású, és mérgező lehet a ráksejtekre.

A ráksejtek membránja tartalmaz koleszterinszerű vegyületeket. A koleszterinhez hasonlóan a szaponin képes kötődni e vegyületekhez és megszakítani a ráksejtek burjánzását. Egy szakcikk szerint a szójabab szaponinjai lelassíthatják a ráksejtek növekedését. Más tanulmányok jelezték, hogy a szaponinok ráksejtek elhalását idézték elő és lelassították a daganat növekedését.

Fontos megjegyezni, hogy a legtöbb, a szaponinok ráksejtekre gyakorolt hatását kutató tanulmány csak előzetes eredményeket ír le, tehát ez nem azt jelenti, hogy együnk egy maréknyi szappanbogyót, és meggyógyulunk a rákból.

Hol találkozunk szaponinokkal?

Több, mint száz különböző növény- és ételfajtának összetevői a szaponinok, ilyen pl. a bab, csicseriborsó, földimogyoró, quinoa, szója, paradicsom. A gyógynövények, fűszerek közül pl. a ginszeng, édesgyökér, körömvirág, medvegyökér, királydinnye is tartalmaz szaponint.

A szappanbogyó héja természetes mosószerként használható. A héjból kilépő szaponinok vízben mosószerként viselkednek, a ruhából eltávolítják az olajat, piszkot, szennyet.

(Angolból fordította: Korom Lajos)