Hasmenéskor legjobb a folyadékpótlás

Mindenkinek volt már hasmenése akár fertőzés, stressz, romlott élelmiszer, vagy gyomor-bélhurut miatt. A kellemetlenség egy idő után magától megszűnik, de segíthetünk a szervezetnek, hogy gyorsabban megszabaduljon ettől az olykor nem veszélytelen jelenségtől. Hasmenésről beszélünk, ha naponta több mint háromszor kásás vagy vizes széklet fordul elő.

A kórokozók és toxinok, amelyek megtelepednek a bél nyálkahártyáján, károsítják a sejteket, így a nyálkahártya már nem látja el azt a feladatát, hogy vizet és tápanyagot vegyen fel a megemésztett ételből. A szervezet azon kísérlete során, hogy a lehető leggyorsabban kiválassza a káros betolakodókat, még több vizet és elektrolitot (ásványi só) veszít.

Segít a jó öreg kamillatea

Lehetséges okok

Fertőzés: Az esetek egyharmadát vírusok okozzák, például adenovírusok, rotavírusok és norovírusok, de baktériumok is kiválthatják. Az utazási hasmenést gyakran E. coli baktériumok okozzák, de bűnös lehet a szalmonella, shigella és a yersinia is. Az úgynevezett amőbás dizentériát parazita okozza.

Gyógyszerek: Bizonyos gyógyszerek is okozhatnak mellékhatásként hasmenést. Éppen az antibiotikumok, amelyek tulajdonképpeni célja a káros baktériumok elpusztítása, váltanak ki mellékhatásként hasmenést, mert nem csak a „rossz" baktériumokra, hanem a jókra is hatnak.

Mérgek: Néha a hasmenéses nem baktériumok, hanem azok toxikus anyagcseretermékei miatt következik be. Ez a helyzet pl. ételmérgezéskor is.

Stressz: A stressz hatással lehet az egész gyomor-bél rendszerre. Nehéz vizsga, fontos előadás előtt sok ember nemcsak a nedves kéztől vagy idegességtől szenved, hanem bélpanaszoktól is.

A hasmenés általában nem veszélyes, gyakran elég a házi kezelés. Orvoshoz kell menni:

  • Ha a hasmenés nagyon erős és több mint egy hétig tart
  • Ha véres, váladékos, vagy gennyes a széklet
  • Ha a hasmenés mellett más tünetek is jelentkeznek, pl. magas láz, ízületi fájdalmak, általános rossz közérzet
  • Ha a kezdődő kiszáradás jelei mutatkoznak, pl. száraz száj, kevés és sötét vizelet. Ha álmosságot érez, vagy karikás a szeme, a vérkeringése is érintett, ez a jele annak, hogy a szervezetből hiányzik a víz, és sürgősen folyadékot kell kapnia
  • Ha nemrég trópusi utazáson vett részt
  • Ha kisgyermek, vagy idős ember az érintett
  • Ha a folyadékveszteséget súlyos hányinger miatt ivással nem tudja pótolni

Folyadékpótlás

  • Hasmenéskor fokozott a víz- és elektrolit-veszteség, igyon tehát sokat, 2-3 litert naponta.
  • Hasmenése van, mert stresszes, vagy fél? Igyon nyugtató teát, egyenlő részben kamilla-, körömvirág-szirmokból és málnalevelekből készítve. A gyógyszertárakban vannak speciális elektrolitoldatok, de ilyen italt maga is készíthet öt teáskanál szőlőcukorból és fél teáskanál sóból fél liter vízhez.
  • Ha van étvágya, rágcsáljon ropit. Főzzön zabpelyhet, rizst vagy búzadarát kevés vízzel, majd hígítsa fel ezt, amíg leves sűrűségű lesz.

(Németből fordította: Koncz László)

 

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés