Hasmenéskor legjobb a folyadékpótlás

Mindenkinek volt már hasmenése akár fertőzés, stressz, romlott élelmiszer, vagy gyomor-bélhurut miatt. A kellemetlenség egy idő után magától megszűnik, de segíthetünk a szervezetnek, hogy gyorsabban megszabaduljon ettől az olykor nem veszélytelen jelenségtől. Hasmenésről beszélünk, ha naponta több mint háromszor kásás vagy vizes széklet fordul elő.

A kórokozók és toxinok, amelyek megtelepednek a bél nyálkahártyáján, károsítják a sejteket, így a nyálkahártya már nem látja el azt a feladatát, hogy vizet és tápanyagot vegyen fel a megemésztett ételből. A szervezet azon kísérlete során, hogy a lehető leggyorsabban kiválassza a káros betolakodókat, még több vizet és elektrolitot (ásványi só) veszít.

Segít a jó öreg kamillatea

Lehetséges okok

Fertőzés: Az esetek egyharmadát vírusok okozzák, például adenovírusok, rotavírusok és norovírusok, de baktériumok is kiválthatják. Az utazási hasmenést gyakran E. coli baktériumok okozzák, de bűnös lehet a szalmonella, shigella és a yersinia is. Az úgynevezett amőbás dizentériát parazita okozza.

Gyógyszerek: Bizonyos gyógyszerek is okozhatnak mellékhatásként hasmenést. Éppen az antibiotikumok, amelyek tulajdonképpeni célja a káros baktériumok elpusztítása, váltanak ki mellékhatásként hasmenést, mert nem csak a „rossz” baktériumokra, hanem a jókra is hatnak.

Mérgek: Néha a hasmenéses nem baktériumok, hanem azok toxikus anyagcseretermékei miatt következik be. Ez a helyzet pl. ételmérgezéskor is.

Stressz: A stressz hatással lehet az egész gyomor-bél rendszerre. Nehéz vizsga, fontos előadás előtt sok ember nemcsak a nedves kéztől vagy idegességtől szenved, hanem bélpanaszoktól is.

A hasmenés általában nem veszélyes, gyakran elég a házi kezelés. Orvoshoz kell menni:

  • Ha a hasmenés nagyon erős és több mint egy hétig tart
  • Ha véres, váladékos, vagy gennyes a széklet
  • Ha a hasmenés mellett más tünetek is jelentkeznek, pl. magas láz, ízületi fájdalmak, általános rossz közérzet
  • Ha a kezdődő kiszáradás jelei mutatkoznak, pl. száraz száj, kevés és sötét vizelet. Ha álmosságot érez, vagy karikás a szeme, a vérkeringése is érintett, ez a jele annak, hogy a szervezetből hiányzik a víz, és sürgősen folyadékot kell kapnia
  • Ha nemrég trópusi utazáson vett részt
  • Ha kisgyermek, vagy idős ember az érintett
  • Ha a folyadékveszteséget súlyos hányinger miatt ivással nem tudja pótolni

Folyadékpótlás

  • Hasmenéskor fokozott a víz- és elektrolit-veszteség, igyon tehát sokat, 2-3 litert naponta.
  • Hasmenése van, mert stresszes, vagy fél? Igyon nyugtató teát, egyenlő részben kamilla-, körömvirág-szirmokból és málnalevelekből készítve. A gyógyszertárakban vannak speciális elektrolitoldatok, de ilyen italt maga is készíthet öt teáskanál szőlőcukorból és fél teáskanál sóból fél liter vízhez.
  • Ha van étvágya, rágcsáljon ropit. Főzzön zabpelyhet, rizst vagy búzadarát kevés vízzel, majd hígítsa fel ezt, amíg leves sűrűségű lesz.

(Németből fordította: Koncz László)