Ami az árpafüvet szuperétellé teszi

A búzafűhöz hasonlóan az egyre népszerűbb árpafüvet is szuperételnek tartják. Magunk termelhetjük, tele van egészséges ásványi anyagokkal, vitaminokkal és antioxidánsokkal. A fiatal, világoszöld gabonalevelek élvezhetők por, kapszula, vagy lé formájában. Aki nem szereti az ízét, az az étrend-kiegészítőt hozzákeveri a müzlijéhez vagy turmixhoz.

Az árpafű összetevői különösen könnyen felszívódnak a szervezetben, hétszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a narancs, tizenegyszer annyi kalciumot, mint a tej, és négyszer annyi B1-vitamint, mint a teljes kiőrlésű liszt.

Otthon is elkészíthetjük

Az árpafűnek számos gyógyító hatást tulajdonítanak. Néhányat már vizsgáltak, de a nagyobb tanulmányok még továbbra is váratnak magukra. Eddig a következő hatásokra találtak biztató jeleket a kutatások:

  • Az árpafű csökkenti a káros LDL koleszterint a vérben. A tajvani Medical College tanulmánya szerint az árpafű-kivonat bevitele után négy héttel a koleszterinszint javult.
  • A cukorbetegségnél is pozitív hatásai vannak az árpafűnek: egy 2010-es, az International Journal of Green Pharmacy-ben megjelent tanulmány szerint nemcsak a koleszterin-, hanem a vércukorszintet is csökkenteni lehet árpafű bevitelével.
  • Az árpafűben lévő lunazin anyag rákellenes hatásúnak tűnik. Különösen a bőr- és emlőrák keletkezését lehetett megakadályozni lunazinnal laboratóriumi kísérletekben. A klinikai vizsgálatok még folyamatban vannak.
  • Osamu Kanauchi japán tudós egy tanulmányában a csíráztatott árpa enyhítette a gyulladásos bélbetegség, a fekélyes vastagbél-gyulladás panaszait, és segített a bélflóra javításában. Általában az árpafű gyulladásgátló hatása pozitív hatást mutat a bélrendszeri problémáknál, például candidiasisban. A fű segíthet a belekben a víz egyensúlyának szabályozásában, és ezzel csökkenti a hasmenés előfordulását.

Az árpafű mellékhatásai

Az árpafű jól tolerálható és mellékhatásoktól mentes, ennek ellenére vannak adatok emésztési problémákról, különösen hasmenésről, hányingerről vagy hányásról. Tanácsos lehet alacsony adagolással kezdeni, és az árpafű-toleranciát óvatosan tesztelni.

Lehetséges allergiás reakció az árpafűre, ami bizsergésben, duzzanatban vagy a szájban jelentkező égő érzésben nyilvánul meg. Aki glutén-intoleranciában szenved, legyen óvatos saját tűréshatárát illetően: noha az árpafű gluténmentes, a gyártótól függően nyomokban glutént is tartalmazhat.

Az árpafű termesztése

Árpafű könnyen termeszthető otthon is. Magok sok bioboltban kaphatók.

  • Tegye a magokat egy éjszakára vízbe, és hagyja előcsírázni.
  • Töltsön meg egy lapos virágtartót vagy alátétet mintegy öt centiméter magasságig földdel, és nedvesítse be.
  • Helyezze a duzzadt magvakat közel egymáshoz (de nem egymás fölé) a földre.
  • Fedje le az edényt egy nedves kendővel szobahőmérsékleten, és öntözze meg a magvakat naponta kétszer. A kendő négy nap után eltávolítható.
  • A magoncok már 2-4 nap múlva betakaríthatók, és a hajtások fogyaszthatók.
  • A fiatal, zöld hajtások betakaríthatók, amint magasságuk elérte a 10-15 cm-t, ez általában 10-12 nap múlva lehetséges.
  • Betakarításkor vágja le az árpafüvet a gyökér felett, közel a talajhoz.

(Németből fordította: Koncz László)