Újítsuk meg az egészséges étkezést quinoával

A quinoa az egyik legnépszerűbb szuperétel. Gluténmentes, nagy a fehérjetartalma, mind a kilenc fontos aminosavból elegendő mennyiséget tartalmaz, rostokban, magnéziumba, B-vitaminokban, vasban, káliumban, kalciumban, foszforban, E-vitaminban és különböző antioxidánsokban gazdag. Rizs helyett is használhatjuk, de itt van néhány újszerű recept is.

Egy igazi szuperétel: HAWAII SPIRULINA

Divatossá váltak az ún. szuperételek, amelyek erős antioxidáns hatásúak. Egy ideje rendszeresen fogyasztom a Spirulina algát, ez is a szuperételek közé sorolandó. Szerintem a Spirulinára nem is terápiás szerként kellene tekinteni, hanem sokkal inkább élelmiszerként, mindennapi táplálkozásunk szerves részeként. Mesélek róla, hátha Ön is kedvet kap hozzá.

Hétköznapi szuperételek idősek számára

Minél idősebb az ember, annál fontosabb, hogy mit eszik, ez ugyanis befolyásolja, hogy mennyire egészségesen öregszünk. Különösen az úgynevezett szuperételek tesznek jót, azok az élelmiszerek, amelyek gazdagok esszenciális vitaminokban és tápanyagokban – éspedig annyira, amennyire semmilyen más ételben nem fordulnak elő ilyen mennyiségben és kombinációban.

Ami az árpafüvet szuperétellé teszi

A búzafűhöz hasonlóan az egyre népszerűbb árpafüvet is szuperételnek tartják. Magunk termelhetjük, tele van egészséges ásványi anyagokkal, vitaminokkal és antioxidánsokkal. A fiatal, világoszöld gabonalevelek élvezhetők por, kapszula, vagy lé formájában. Aki nem szereti az ízét, az az étrend-kiegészítőt hozzákeveri a müzlijéhez vagy turmixhoz.

Új szuperétel, a tigrismogyoró

A tigrismogyoró valójában nem is mogyoróféle, de tele van vassal és vitaminokkal, ezért esélyes a „szuperétel” címre. Egy fűféléről, a földi mandula terméséről van szó, amely tele van vassal, káliummal, magnéziummal, C- és E-vitaminnal. Édes, kókuszra emlékeztető íze és omlós textúrája vonzó csemegévé teszi. Nyersen vagy lisztté őrölve is lehet fogyasztani.

Szuperétel – szuper étrend

Ma már szinte nincs olyan nap, hogy ne olvashatnánk egy újabb „szuperételről”, amitől egészségesek és karcsúak leszünk, de hogyan döntsük el, melyiknek higgyünk? A londoni Tipper Lewis tanácsa: a napot kezdje smoothie-val, amibe lúgosító zöld port, méhpollent és macagumó port kever, ebédre salátát, vacsorára pedig együnk sült kínai zöldségeket kendermaggal.

Kinoa: évezredekkel ezelőtt elvetett jövő

Az Andok vidékét, mely olyan csodálatos civilizációk bölcsője, mint az inka és Tiahuanaco-kultúra, számos ősi fajta, például a kinoa (Chenopodium quinoa Wild) származási helyének tartják. A tudományos kutatások szerint a kinoa a Titicaca-tó környékéről származik, és innen terjedt el termesztése az Andok összes országában. Kiemelkedően magas tápértéke miatt a bennszülöttek és a kutatók „az Andok arany gabonájának” nevezik a kinoát, mely a jelen és a jövő generációk élelmiszere lehet.