Újítsuk meg az egészséges étkezést quinoával

A quinoa az egyik legnépszerűbb szuperétel. Gluténmentes, nagy a fehérjetartalma, mind a kilenc fontos aminosavból elegendő mennyiséget tartalmaz, rostokban, magnéziumba, B-vitaminokban, vasban, káliumban, kalciumban, foszforban, E-vitaminban és különböző antioxidánsokban gazdag. Rizs helyett is használhatjuk, de itt van néhány újszerű recept is.

Superfood reggeli 5 összetevőből

Érdemes előre megfőzni a quinoát, majd felhasználásig hűtőszekrényben tárolni. Reggel aztán pillanatok alatt elkészíthetjük a „müzlinket”. Tegyük a megfőzött quinoát egy tálkába, szórjuk meg a kedvenc gyümölcsünkkel, öntsünk rá (mandala)tejet, és adjunk hozzá egy evőkanál mogyorókrémet. Aki szeretné, evés előtt mikróban megmelegítheti.

Mediterrán quinoa saláta

Egyszerű, egészséges vegetáriánus ebéd vagy vacsora, az alapanyagok akár a hűtőszekrényből is kikerülhetnek. Főzzünk meg 1,5 csésze quinoát kevés sóval, kétszer annyi vízben. Hagyjuk teljesen kihűlni. Közben keverjünk össze ½ kanál olívaolajat, 1 evőkanál balzsamecetet, 2 gerezd préselt fokhagymát, bazsalikomot, kakukkfüvet, sót, borsot, és tegyük félre.

Tegyünk 3 csésze rukkolát, néhány kanál lecsepegtetett csicseriborsót és egy zacskó görögsaláta port egy nagy salátástálba, és keverjük a quinoához. (Másik változat: 1/3 csésze sült paradicsompaprika, 1/3 csésze kalamata olajbogyó, 1/3 csésze morzsolt fetasajt, ¼ csésze bazsalikom, apróra vágva.) Locsoljuk meg az előkészített öntettel, és bazsalikommal díszítve tálaljuk.

Mexikói quinoa egytálétel

Nincs szükség vágódeszkára, keverőtálra, egyszerűen csak dobjunk mindent bele a serpenyőbe és hagyjuk megfőni!

Öntsünk 1,5 csésze quinoát, 2 és ¼ csésze vizet, egy konzerv kockázott paradicsomot a levével együtt egy lábasba vagy serpenyőbe, és forrástól számítva kb. 15 percig főzzük közepes hőfokon, amíg elkészül, a quinoa „kipattogzik” és felszívja a folyadékot. (A quinoát általában kétszer annyi vízzel főzzük, de mivel a paradicsom is tartalmaz folyadékot, kevesebb vízre van szükségünk. Főzés közben azonban figyeljünk, ha szükséges, pótoljuk a vízmennyiséget. A túl sok vizet még a végén is leszűrhetjük.)

Keverjünk hozzá egy feketebab konzervet és egy kukoricakonzervet (mindkettőt leve nélkül), 1 evőkanál citromlevet. Ízlés szerint fűszerezzük chiliporral, fekete borssal, sóval, fokhagymaporral, cayenne borssal és egy evőkanál apróra vágott korianderlevéllel.

Ízlés szerint guacamoléval, salsával, tejföllel, görög joghurttal meglocsolva, sajttal megszórva tálaljuk.

Egészséges quinoa brownie

Ez a sütemény nem tartalmaz lisztet, finomított cukrot, tejtermékeket, így kifejezetten egészséges, és mégis jól kielégíti az édességigényünket.

Főzzünk meg fél csésze quinoát, és hagyjuk kihűlni. Melegítsük elő a sütőt 350 fokra, és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Keverőgéppel pépesítsük a quinoát, majd adjunk hozzá ½ csésze kakaóport, 1/2 csésze kókuszvirág cukrot, ¼ csésze juharszirupot, ¼ csésze olvasztott kókuszolajat, ¼ csésze mandulatejet, 2 tojást, 1 kávéskanál sütőport és 1 kávéskanál vaníliát. Keverjük össze alaposan, majd öntsük a tepsibe, és süssük 30-35 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e. Felvágás előtt hagyjuk teljesen kihűlni.

(Angolból fordította: H. Orsi)

Ha szeretne még olvasni a quinoáról, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Kinoa: évezredekkel ezelőtt elvetett jövő