Kinoa: évezredekkel ezelőtt elvetett jövő

Az Andok vidékét, mely olyan csodálatos civilizációk bölcsője, mint az inka és Tiahuanaco-kultúra, számos ősi fajta, például a kinoa (Chenopodium quinoa Wild) származási helyének tartják. A tudományos kutatások szerint a kinoa a Titicaca-tó környékéről származik, és innen terjedt el termesztése az Andok összes országában. Kiemelkedően magas tápértéke miatt a bennszülöttek és a kutatók „az Andok arany gabonájának” nevezik a kinoát, mely a jelen és a jövő generációk élelmiszere lehet.

A 2013-as év, az Andokban élő bennszülött lakosok tevékenységének elismeréséül, a Kinoa Nemzetközi Éve lett. Az Andok vidékét, mely olyan csodálatos civilizációk bölcsője, mint az inka és Tiahuanaco-kultúra, számos ősi fajta, például a kinoa (Chenopodium quinoa Wild) származási helyének tartják. A tudományos kutatások szerint a kinoa a Titicaca-tó környékéről származik, és innen terjedt el termesztése az Andok összes országában.

A helyi lakosság, az anyafölddel harmóniában lévő tradicionális ismereteinek és életmódbeli gyakorlatának köszönhetően, 7000 éven át gondozta, védte és őrizte a kinoát különböző ökológiai területeken, számos különböző változatot eredeti állapotában, „természetes génbankokban” megőrizve. Kiemelkedően magas tápértéke miatt a bennszülöttek a kutatók „az Andok arany gabonájának nevezik a kinoát, mely a jelen és a jövő generációk élelmiszere lehet.

Fontos tudni, hogy a kinoa az egyetlen növényi táplálék, mely minden, az ember számára lényeges aminosavat, vitamint és nyomelemet tartalmaz, ráadásul gluténmentes. Fehérjetartalma a változatoktól függően 13,8 és 21,9% között mozog. A kinoa fehérjéjében lévő nélkülözhetetlen aminosavak egyensúlya sokkal jobb, mint a búzáé, árpáé és szójáé, hasonló a tej fehérjéihez.

A világ egyes népcsoportjai számára probléma a jó minőségű fehérjék beillesztése az étrendjükbe, főleg ott, ahol kevés állati fehérjét fogyasztanak, és a fehérjéket gabonafélékből, zöldségből és hasonló növényi táplálékból kell fedezni. Számukra jó megoldás lehet a kinoa termesztése és fogyasztása.

A növény élelmi rostokban igen gazdag, ezért különösen javasolt a fogyasztása székrekedéssel küzdők, kismamák, keringési betegségekben szenvedők és fogyókúrázók számára. Az utóbbi esetben azért is érdemes a kinoát választani, mert nagyon alacsony a kalóriatartalma, ráadásul lúgosító hatású, e tekintetben a vadrizshez, az amaránthoz és a csíráztatott magvakhoz hasonló.

Előnyös tápértéki tulajdonságain túlmenően ez a gabonaféle számos egyéb jó tulajdonsággal rendelkezik. Rendkívüli módon alkalmazkodik a különböző agroökológiai talajokhoz, 40-88%-os relatív páratartalmú területeken, a tengerszinttől 4000 m-ig, -8 °C-tól 38°C-ig mindenhol termelik. Vízhatékony gabona, ez azt jelenti, hogy jól tűri a talajnedvesség hiányát, mellyel szemben ellenálló is.

Korunkban globális igény van olyan gabonafélére, mely a folyamatban lévő időjárás-változás során is jó minőségű élelmiszert biztosít, és a kinoa kiváló lehetőség az élelmiszerhiánnyal küzdő országok számára, hogy megtermeljék saját élelmüket.

Az ENSZ által elfogadott 2011. december 22-i 66/221-es határozatot, mely 2013-at a kinoa nemzetközi évének mondta ki, Bolívia kormánya javasolta, és Argentína, Ausztrália, Azerbajdzsán, Brazília, Kuba, Ecuador, El Salvador, Grúzia, Guyana, Honduras, Irán, Libéria, Mexikó, Nicaragua, Paraguay, Peru, a Seychelle-szigetek, Venezuela és Uruguay támogatta.

A Kinoa Nemzetközi Éve az első lépése annak a folyamatnak, hogy felhívják a világ figyelmét arra a szerepre, amit a kinoa biodiverzitása és tápértéke játszik az élelmiszerellátás biztonsága és a táplálkozás biztosításában, valamint a szegénység felszámolásában, A program része a nemzetközileg elfogadott Millenniumi Fejlesztési Céloknak.

A Kinoa Nemzetközi Éve várhatóan olyan katalizátor lesz, amely lehetővé teszi az információcserét, valamint közép- és hosszú távú programok és projektek létrehozásának beindulását a kinoa hazai és globális termesztésének fenntartható fejlesztése érdekében.

(Fordította: H. Orsi)

Ha szeretne még olvasni a quinoáról, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Újítsuk meg az egészséges étkezést quinoával