Kinoa: évezredekkel ezelőtt elvetett jövő

Az Andok vidékét, mely olyan csodálatos civilizációk bölcsője, mint az inka és Tiahuanaco-kultúra, számos ősi fajta, például a kinoa (Chenopodium quinoa Wild) származási helyének tartják. A tudományos kutatások szerint a kinoa a Titicaca-tó környékéről származik, és innen terjedt el termesztése az Andok összes országában. Kiemelkedően magas tápértéke miatt a bennszülöttek és a kutatók „az Andok arany gabonájának” nevezik a kinoát, mely a jelen és a jövő generációk élelmiszere lehet.

A 2013-as év, az Andokban élő bennszülött lakosok tevékenységének elismeréséül, a Kinoa Nemzetközi Éve lett. Az Andok vidékét, mely olyan csodálatos civilizációk bölcsője, mint az inka és Tiahuanaco-kultúra, számos ősi fajta, például a kinoa (Chenopodium quinoa Wild) származási helyének tartják. A tudományos kutatások szerint a kinoa a Titicaca-tó környékéről származik, és innen terjedt el termesztése az Andok összes országában.

Kóstoljuk, együk!A helyi lakosság, az anyafölddel harmóniában lévő tradicionális ismereteinek és életmódbeli gyakorlatának köszönhetően, 7000 éven át gondozta, védte és őrizte a kinoát különböző ökológiai területeken, számos különböző változatot eredeti állapotában, „természetes génbankokban” megőrizve. Kiemelkedően magas tápértéke miatt a bennszülöttek a kutatók „az Andok arany gabonájának nevezik a kinoát, mely a jelen és a jövő generációk élelmiszere lehet.

Fontos tudni, hogy a kinoa az egyetlen növényi táplálék, mely minden, az ember számára lényeges aminosavat, vitamint és nyomelemet tartalmaz, ráadásul gluténmentes. Fehérjetartalma a változatoktól függően 13,8 és 21,9% között mozog. A kinoa fehérjéjében lévő nélkülözhetetlen aminosavak egyensúlya sokkal jobb, mint a búzáé, árpáé és szójáé, hasonló a tej fehérjéihez.

A világ egyes népcsoportjai számára probléma a jó minőségű fehérjék beillesztése az étrendjükbe, főleg ott, ahol kevés állati fehérjét fogyasztanak, és a fehérjéket gabonafélékből, zöldségből és hasonló növényi táplálékból kell fedezni. Számukra jó megoldás lehet a kinoa termesztése és fogyasztása.

A növény élelmi rostokban igen gazdag, ezért különösen javasolt a fogyasztása székrekedéssel küzdők, kismamák, keringési betegségekben szenvedők és fogyókúrázók számára. Az utóbbi esetben azért is érdemes a kinoát választani, mert nagyon alacsony a kalóriatartalma, ráadásul lúgosító hatású, e tekintetben a vadrizshez, az amaránthoz és a csíráztatott magvakhoz hasonló.

Előnyös tápértéki tulajdonságain túlmenően ez a gabonaféle számos egyéb jó tulajdonsággal rendelkezik. Rendkívüli módon alkalmazkodik a különböző agroökológiai talajokhoz, 40-88%-os relatív páratartalmú területeken, a tengerszinttől 4000 m-ig, -8 °C-tól 38°C-ig mindenhol termelik. Vízhatékony gabona, ez azt jelenti, hogy jól tűri a talajnedvesség hiányát, mellyel szemben ellenálló is.

Korunkban globális igény van olyan gabonafélére, mely a folyamatban lévő időjárás-változás során is jó minőségű élelmiszert biztosít, és a kinoa kiváló lehetőség az élelmiszerhiánnyal küzdő országok számára, hogy megtermeljék saját élelmüket.

Az ENSZ által elfogadott 2011. december 22-i 66/221-es határozatot, mely 2013-at a kinoa nemzetközi évének mondta ki, Bolívia kormánya javasolta, és Argentína, Ausztrália, Azerbajdzsán, Brazília, Kuba, Ecuador, El Salvador, Grúzia, Guyana, Honduras, Irán, Libéria, Mexikó, Nicaragua, Paraguay, Peru, a Seychelle-szigetek, Venezuela és Uruguay támogatta.

A Kinoa Nemzetközi Éve az első lépése annak a folyamatnak, hogy felhívják a világ figyelmét arra a szerepre, amit a kinoa biodiverzitása és tápértéke játszik az élelmiszerellátás biztonsága és a táplálkozás biztosításában, valamint a szegénység felszámolásában, A program része a nemzetközileg elfogadott Millenniumi Fejlesztési Céloknak.

A Kinoa Nemzetközi Éve várhatóan olyan katalizátor lesz, amely lehetővé teszi az információcserét, valamint közép- és hosszú távú programok és projektek létrehozásának beindulását a kinoa hazai és globális termesztésének fenntartható fejlesztése érdekében.

(Forrás: Master Plan for the International Year of Quinoa, fordította: H. Orsi)