Hétköznapi szuperételek idősek számára

Minél idősebb az ember, annál fontosabb, hogy mit eszik, ez ugyanis befolyásolja, hogy mennyire egészségesen öregszünk. Különösen az úgynevezett szuperételek tesznek jót, azok az élelmiszerek, amelyek gazdagok esszenciális vitaminokban és tápanyagokban – éspedig annyira, amennyire semmilyen más ételben nem fordulnak elő ilyen mennyiségben és kombinációban.

A szuperételek nem feltétlenül egzotikus különlegességek, a helyi ételek is képesek ellensúlyozni a degeneratív betegségeket idős korban. Lássuk a hét szuperételt, amelyek optimálisan ellátják a szívet, a keringési rendszert és az agyat vitaminokkal és tápanyagokkal, illetve más módon előnyösek az egészségre idős korban. Ezek az élelmiszerek kifejezetten ajánlottak az időseknek, mert segítenek a lassú és egészségesebb öregedésben.

Joghurt, áfonya

Alma az erős állkapcsokért

Idős korban is érvényes a mondás: „Naponta egy alma a doktort távol tartja”. Ahogy öregszünk, visszahúzódik a fogágy, és az állkapocs stabilitása csökken. Az alma tökéletes rágótrénigként szolgál, és megelőzi a harapási erő elvesztését.

Az almában lévő pektinek ráadásul megkötik az epesavat, így csökkentve a vér koleszterinszintjét, a benne lévő a rostok optimálisan támogatják az emésztést, és segítene székrekedés esetén. Akinek hajlamos hasmenésre, inkább hámozás után reszelje meg finomra az almát, az így felszabaduló pektin hatására az alma székletkeményítő lesz.

Joghurt az egészséges bélflóráért

A joghurtban található tejsavbaktériumok megelőzik az ínygyulladást és támogatják a bélflórát. Különösen előrehaladott idős korban kell figyelni a kiegyensúlyozott bélflórára, mivel az immunrendszer nagy része a bélben van, és ez idővel gyengül.

Akik már nem tolerálja a joghurtot idős korban, kipróbálhatja a laktózmentes tejtermékeket. Ezek többnyire jobban emészthetők akkor is, ha nincs valakinek laktózérzékenysége. A joghurt tökéletes fehérje- és kalciumforrás, támogatja az izmokat és csontokat.

John F. Cryan, az írországi College Cork Egyetem tanára egy tanulmányban kifejtette, hogy a joghurtban lévő mikroorganizmusok a depresszió ellen hatnak, mert a bélflóra közvetlenül kapcsolódik az agyhoz. Azoknál a személyeknél, akik rendszeresen fogyasztottak joghurtot, a bélben több mikro-életközösséget találtak, mint a kontrollcsoportban. Kiderült, hogy ennél a csoportnál a depresszió kialakulásának kockázata alacsonyabb a bélflórában lévő mikro-életközösségek hatásaként.

Mivel a fahéj is javítja a hangulatot, görcsoldóként hat, segíthet puffadás ellen. A sima joghurt fahéjjal ezért optimális a jó emésztéshez és a kiegyensúlyozott hangulathoz.

Lenmag a jó koleszterinszinthez

Amit a most divatos szuperételek, például a chia magok tudnak, azt a lenmag már régóta tudja. A kis barna magok segítenek olajként a salátákban vagy a müzliben a koleszterinszint csökkentésében és a gyomor nyálkahártyájának épen tartásában. A lenmagokban lévő lignán antikarcinogén hatású.

A lenmag ideális omega-3 zsírsavforrás is, így csökkenti a vér lipidszintjét, segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket. Minden halrajongónak jó tudni: a gyulladásgátló zsírsavakat nemcsak a lenmag, hanem például a lazac is tartalmazza.

Kávé a szervek méregtelenítésére

A szervezet megbízható méregtelenítése idős korban rendkívül fontos. Az évek során egyre több és több méreganyag halmozódik fel különösen a májban, ami méregtelenítő szervünkben. A kávé segíthet megőrizni e szerv méregtelenítő szerepét, és segít csökkenti a májrák kockázatát. Mértékkel fogyasztva tehát a kávé idős korban is egészséges.

Aki nem szereti a kávét, igyon néha zöld vagy fekete teát. Tisztító hatásuk mellett ezek a teák jelentősen csökkenthetik a vérnyomást is. A fekete tea ezen kívül csökkenti a hidrokortizon stresszhormon termelését, és így az ember sokkal kiegyensúlyozottabbnak érzi magát.

Áfonya a jobb memóriáért

A fekete áfonya kis méretéhez képest átlagon felüli mértékben tartalmaz C-vitamint és polifenolokat. Az utóbbi segíti a vérkeringést. De nem ez az egyetlen ok, amiért az áfonya oly népszerű: a sötétkék bogyók antocianin színanyagot tartalmaznak, amely képes megvédeni az agyat a károsító oxigéngyököktől. Az angliai Exeter Egyetem tanulmánya 2017 márciusában az idősek egy csoportjánál a mindennapi áfonyafogyasztás után a memória jobb teljesítményét állapította meg.

A dió is elősegíti az agy kognitív képességét és teljesítményét idős korban. A napi maréknyi áfonya és dió ideális rágcsálnivaló a memória lendületben tartására.

Brokkoli a jó látásért

A brokkoli egyenesen szuperétel a szem számára. A brokkoliban található lutein, más néven B2-vitamin, segít a szemnek védekezni az agresszív napfény ellen, így az időskori makuladegenerációt, a retina károsodását segít megelőzni.

A brokkoli ezenkívül sok antioxidánst tartalmaz, pl. A-vitamint és zeaxantint, amelyek ellensúlyozzák a szem fáradtságát és előmozdítják a szem egészségét.

A sárgarépát sem szabad elhanyagolni idős korban. A benne lévő béta-karotin véd farkasvakság ellen és erősíti a szem szaruhártyáját.

Homoktövis az erős immunrendszerért

Nem kell egzotikus szuperbogyókat fogyasztani ahhoz, hogy extra C-vitaminhoz jussunk. A helyi bogyók is segíthetnek a C-vitamin feltankolásában. A homoktövis a leggazdagabb C-vitaminforrás. A benne található aszkorbinsav (C-vitamin) különösen fontos idős korban, mert az immunrendszer kevesebb immunsejtet és antitestet képes előállítani.

A homoktövisben járulékosan megtalálható E-vitaminok és flavonok (fitokemikáliák) is segíthetnek a rákos sejtek növekedésének gátlásában. A kis narancssárga bogyókban lévő antioxidánsok továbbá gátolják a bőr öregedését – tehát a homoktövis hatására mind belül, mind kívül lassabban öregszünk.

A homoktövis kapható például lé, püré, lekvár, tea és édességek formájában. Aki nem szereti a keserű-édeskés ízét, csipkebogyót is fogyaszthat lekvárként vagy teaként, ebben is több mint elegendő C-vitamin van.

(Németből fordította: Koncz László)