Hanyas vagy? Monológ a fiatalok védelmében

Napjainkban felerősödtek a problémák idősek és fiatalok között. A numerológia segítségével beazonosíthatók a generációk, 10 évenként változnak az energiák, amelyeket meg is érzünk. Munkám által sok különböző korú emberrel beszélgetek, és azt tapasztalom, hogy sajnos óriási szakadék tátong a generációk között, ami gyakran a családok széteséséhez vezethet.

Ronthatja az idősek életminőségét a „jól bevált” cipő

Az emberi test az öregedés során rengeteg változáson megy keresztül, és bár legtöbbünknek eszébe sem jutna, lábfejünk morfológiája is átalakul, megváltozik a hossza, az izomzatának mennyisége és a zsírszövet állománya is. Ezt figyelmen kívül hagyva és a régi, „jól bevált” cipőket hordva rengeteg kellemetlen pillanatot okozhatnak maguknak az idősebb emberek.

Hétköznapi szuperételek idősek számára

Minél idősebb az ember, annál fontosabb, hogy mit eszik, ez ugyanis befolyásolja, hogy mennyire egészségesen öregszünk. Különösen az úgynevezett szuperételek tesznek jót, azok az élelmiszerek, amelyek gazdagok esszenciális vitaminokban és tápanyagokban – éspedig annyira, amennyire semmilyen más ételben nem fordulnak elő ilyen mennyiségben és kombinációban.

Sok gyógyszer – több veszély

Növekszik azoknak az időseknek a száma, egyszerre több olyan gyógyszert szednek, amelyek hatással vannak az agyműködésükre. A sok gyógyszer veszélyesek lehet, mivel hatásukra a páciens akár el is eshet, ami bizonyos kor felett már súlyos sérülésekkel járhat, de bizonytalanná válik az autó vezetése, és gyakoriak a koncentrációs problémák és a memóriazavar is.

E-mail helyett személyesen szeressük az időseket

A családtagoknak heti háromszor meg kell látogatniuk az idős rokonokat ahhoz, hogy megelőzzék náluk a depresszió kialakulását, ezzel már felére csökkenhet a mentális betegség kialakulásának veszélye. Az e-mail és a telefon azonban semmivel sem mérsékeli a kockázatot, az ilyen kapcsolattartás kétszeresére növeli az időseknél a depresszió előfordulását.

Mitől csökken idős korban a fizikai, agyi funkciók hanyatlása?

Hiába az életszínvonal emelkedése, a várható élettartam növekedésével egyre több idős ember éli meg fizikai erőnléte hanyatlása mellett a kognitív képességei csökkenését, mindennapi élete beszűkülését is. Mindez természetesen hat a testi-lelki egészségére, aktivitására, önbecsülésére és a jóllétére – meg persze az egészségügy igénybevételére is.