Sok gyógyszer – több veszély

Növekszik azoknak az időseknek a száma, egyszerre több olyan gyógyszert szednek, amelyek hatással vannak az agyműködésükre. A sok gyógyszer veszélyesek lehet, mivel hatásukra a páciens akár el is eshet, ami bizonyos kor felett már súlyos sérülésekkel járhat, de bizonytalanná válik az autó vezetése, és gyakoriak a koncentrációs problémák és a memóriazavar is.

A U.S. Centers for Disease Control and Prevention adatait elemző kutatás azt vizsgálta, hogy az idősek milyen opioid fájdalomcsillapítókat, antidepresszánsokat, nyugtatókat és antipszichotikus szereket szednek. A kutatásban ezúttal 65 évesnél idősebb emberek adatait vizsgálták és kiderült, hogy az Egyesült Államokban 2004 és 2013 között megduplázódott azoknak a száma, akik az agyműködésre is hatással lévő gyógyszereket fogyasztanak. Feltehetően más országokban is emelkedett a több gyógyszert szedők száma.

Az orvos mérlegeljen

A becslések szerint évente nagyjából 3,7 millió olyan idős amerikai tesz látogatást az orvosnál, akik három vagy annál is több ilyen gyógyszert szednek. Különösen a vidéken élő idősek érintettek, ebben a körben mintegy megháromszorozódott ezeknek a szereknek a fogyasztása.

A jobbára a központi idegrendszerre ható gyógyszerek igen veszélyesek lehetnek, mivel hatásukra a páciens akár el is eshet, ami bizonyos kor felett már súlyos sérülésekkel járhat. Számos esetben az autó vezetése is bizonytalanná válik, illetve gyakoriak a koncentrációs problémák és a memóriazavar is.

A szakemberek szerint fontos, hogy az orvos minden újabb gyógyszer felírásakor felmérje, hogy milyen szer az, amit a páciens már szed, és ennek megfelelően mérlegeljen, hiszen csak így kerülhetők el bizonyos balesetek és kognitív problémák.

 

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés