Sok gyógyszer – több veszély

Növekszik azoknak az időseknek a száma, egyszerre több olyan gyógyszert szednek, amelyek hatással vannak az agyműködésükre. A sok gyógyszer veszélyesek lehet, mivel hatásukra a páciens akár el is eshet, ami bizonyos kor felett már súlyos sérülésekkel járhat, de bizonytalanná válik az autó vezetése, és gyakoriak a koncentrációs problémák és a memóriazavar is.

A U.S. Centers for Disease Control and Prevention adatait elemző kutatás azt vizsgálta, hogy az idősek milyen opioid fájdalomcsillapítókat, antidepresszánsokat, nyugtatókat és antipszichotikus szereket szednek. A kutatásban ezúttal 65 évesnél idősebb emberek adatait vizsgálták és kiderült, hogy az Egyesült Államokban 2004 és 2013 között megduplázódott azoknak a száma, akik az agyműködésre is hatással lévő gyógyszereket fogyasztanak. Feltehetően más országokban is emelkedett a több gyógyszert szedők száma.

Az orvos mérlegeljen

A becslések szerint évente nagyjából 3,7 millió olyan idős amerikai tesz látogatást az orvosnál, akik három vagy annál is több ilyen gyógyszert szednek. Különösen a vidéken élő idősek érintettek, ebben a körben mintegy megháromszorozódott ezeknek a szereknek a fogyasztása.

A jobbára a központi idegrendszerre ható gyógyszerek igen veszélyesek lehetnek, mivel hatásukra a páciens akár el is eshet, ami bizonyos kor felett már súlyos sérülésekkel járhat. Számos esetben az autó vezetése is bizonytalanná válik, illetve gyakoriak a koncentrációs problémák és a memóriazavar is.

A szakemberek szerint fontos, hogy az orvos minden újabb gyógyszer felírásakor felmérje, hogy milyen szer az, amit a páciens már szed, és ennek megfelelően mérlegeljen, hiszen csak így kerülhetők el bizonyos balesetek és kognitív problémák.