Értágító, stimuláló arginin

Az arginin olyan aminosav, amely részt vesz a szervezet számos kulcsfontosságú folyamatában. Többek között befolyásolja a hormonális egyensúlyt és az immunrendszert. Az aminosavat szervezetünk többnyire maga termeli, bizonyos körülmények között azonban többre lenne szükség, ilyenkor pótolni lehet bizonyos ételekkel vagy táplálékkiegészítőkkel.

Az arginint használják a testépítésben és potencianövelésre is. Különösen népszerű, mert eddig szinte nem ismertek mellékhatásai. Ha a szervezet nem termel eleget, külső forrásból kell bevinni, ez a helyzet például a növekedési időszakban, mert az arginin a gyermekek számára alapvető fontosságú.

Jó forrása a tökmag

Az arginin megtalálható olyan élelmiszerekben, mint a hús, különböző magok és a dió-, valamint gabonafélék. A legnagyobb arányban az alábbiak tartalmazzák:

  • tökmag (17,7%)
  • fenyőmag (17,6%)
  • dió (15,0%)
  • pörkölt földimogyoró (11,9%)

Ugyancsak nagy mennyiséget tartalmaz a szárított borsó, a hántolatlan rizs. valamint a nyers sertéshús, a nyers csirkemell filé és a nyers lazac. A tojásban és tejben is sok arginin van.

Tágítja az ereket

Az arginin sok nitrogént tartalmaz, és képes reakcióba lépni az oxigénnel. Nitrogén-monoxid hatására relaxálódik a szívizom és a simaizomzat. Ez a vérerek tágulását eredményezi, így a nitrogén-monoxid javítja a vérkeringést és az erek oxigénellátását. Mindez pozitív hatással van az olyan betegségekre, mint az érelmeszesedés és a magas vérnyomás.

Stimulálja az inzulin felszabadulását

Az arginin hatással van a hormonális egyensúlyra is. Az ornitinnel együtt állítólag befolyásolja a növekedési hormon felszabadulását. A növekedési hormonok elősegítik az izomnövekedést és a zsírégetést is, ezért az arginint gyakran használják a testépítésben. Ez az aminosav befolyásolja az inzulin hormont is, növeli az inzulin-kiválasztást a szervezetben.

Erősíti az immunrendszert

Bizonyított, hogy az arginin erősíti az immunrendszert azzal, hogy stimulálja a fehérvérsejtek képződését. Ezért szedik például megelőző intézkedésként a fenyegető megfázás ellen. Az akut fertőzés alatt, valamint a kemény atlétikai edzés következtében az immunrendszer különösen megterhelt, az arginin különösen fontos. Műtétek után is szükséges az arginin használata, mert pozitív hatással lehet a sebgyógyulásra.

Az argininnek tulajdonított sok hatás tudományosan még nem megerősített, használatát feltétlenül beszélje meg háziorvosával. Különbség van a hatékonyságában aszerint is, hogy szájon át szedjük be, vagy intravénásan kapjuk.

Fokozott potencia, mint mellékhatás?

Az argininnek eddig csak néhány mellékhatása ismert. Köztük van a vérnyomás csökkentése, ami alacsony vérnyomás esetén bajt okozhat. Mivel az arginin javítja a vérkeringést, növeli a merevedést. Ez a hatás azonban, mint ahogy a szükséges adag is, ellentmondásos. Ezért, bár az arginin kevésbé veszélyes, mint a kémiai potencianövelők, nem szabad túlzott mennyiségben fogyasztani.

(Németből fordította: Koncz László)