Paleo étrend: érvek és ellenérvek

A paleo, más néven a kőkorszaki diéta csak azokat az élelmiszereket engedélyezi, amelyek őseinknek a kőkorszakban elérhetők voltak. Így kerül az asztalra különösen sok gyümölcs, zöldség és hús. Bemutatjuk a paleo diétát, beleértve az ízletes recepteket reggelire, ebédre és vacsorára. Azt is elmondjuk, mi szól a paleo diéta mellett és ellen.

A paleo diéta alapja az a feltételezés, hogy genetikánk alig változott a kőkorszak óta. Ezért – mint hívei állítják – a kőkorszaki étrend a táplálkozás egyetlen helyes formája. Végül is a gének az évmilliók során ehhez az étrendhez alkalmazkodtak.

Ezt ette az ősember?

Egy nap paleo

Az alábbi három recepttel egy napig tesztelheti a paleo étrendet.

Reggeli: gombás rántotta. Szeleteljen fel 300 g barna gombát, és vagdaljon fel apróra egy fej hagymát, majd pirítsa meg azt egy serpenyőben. Ezután adja hozzá a gombát párolni, végül üssön rá 2 tojást.

Ebéd: szeletelt marha. Vágjon 200 g marhaszeletet vékony csíkokra, és süsse meg a húst. Vágjon négyfelé tíz miniparadicsomot, és vágjon finom karikákra két póréhagymát. A póréhagymát adja a húshoz, és rövid ideig süsse azzal együtt, végül adja hozzá a paradicsomot.

Vacsora: ropogós csirkesaláta. Vágjon kis darabokra 120 g csirkehúst és süsse meg. (Maradék sült is jó.) Vágjon fel finom darabokra 300 g retket, 200 g paradicsomot, 100 g répát és 100 g karalábét. Keverjen salátaöntetet egy kis olívaolajból, sóból, borsból és fűszerekből, adja hozzá a zöldségeket, és öntse a húsra. (Szigorúan véve nem lenne szabad olívaolajat használni, helyette önthet vizet a keverékre.)

Érvek a paleo étrend mellett

  • A paleo étrend alapját az egészséges élelmiszerek képezik, a gyümölcsök, zöldségek, gombák és a dió. További pozitívum, hogy a szezonális élelmiszerek előnyösek.
  • Egészségtelen élelmiszerek, pl. édességek, alkohol vagy gyorsételek teljesen tiltottak – elvégre ezek őseinknek se álltak rendelkezésre.

Ha hinni lehet a beszámolóknak, a kőkorszaki táplálkozás szigorú betartásával különösen az első hetekben gyors fogyással lehet számolni.

Érvek a paleo étrend ellen

  • Az az állítás, hogy a gének nem változtak a kőkorszak óta, tarthatatlan. Azt is meg kell jegyezni, hogy az életmód-szokásaink ma mások, mint akkor voltak. Emiatt is más táplálkozásra van szükségünk, mint őseinknek.
  • A kőkorszaki táplálkozásról szóló nyilatkozatok pusztán hipotézisek. Tudományos bizonyíték nem áll rendelkezésre.
  • Kőkorszaki táplálkozás nem létezik – az akkori táplálkozási szokások az élettértől és táplálékkínálattól függően meglehetősen különbözőek voltak. A szakemberek körében különösen vitatott, hogy a húsfogyasztás a kőkorszakban valóban olyan magas volt-e, mint ezt az étrend most előírja.
  • Kritikusan kell nézni a teljes lemondást a tejtermékekről és gabonakészítményekről. A kőkorszaki táplálkozással lényegesen kevesebb szénhidrátot, de több zsírt és fehérjét veszünk fel, mint az általában ajánlott. A fehérjebevitel azonban megnövekedik, a táplálkozási szakemberek ezért óvnak attól, hogy ezt még fokozzuk. A túl sok állati fehérje ugyanis negatívan befolyásolhatja egészségünket.

(Németből fordította: Koncz László)