Paleo étrend: érvek és ellenérvek

A paleo, más néven a kőkorszaki diéta csak azokat az élelmiszereket engedélyezi, amelyek őseinknek a kőkorszakban elérhetők voltak. Így kerül az asztalra különösen sok gyümölcs, zöldség és hús. Bemutatjuk a paleo diétát, beleértve az ízletes recepteket reggelire, ebédre és vacsorára. Azt is elmondjuk, mi szól a paleo diéta mellett és ellen.

A paleo diéta alapja az a feltételezés, hogy genetikánk alig változott a kőkorszak óta. Ezért – mint hívei állítják – a kőkorszaki étrend a táplálkozás egyetlen helyes formája. Végül is a gének az évmilliók során ehhez az étrendhez alkalmazkodtak.

Ezt ette az ősember?

Egy nap paleo

Az alábbi három recepttel egy napig tesztelheti a paleo étrendet.

Reggeli: gombás rántotta. Szeleteljen fel 300 g barna gombát, és vagdaljon fel apróra egy fej hagymát, majd pirítsa meg azt egy serpenyőben. Ezután adja hozzá a gombát párolni, végül üssön rá 2 tojást.

Ebéd: szeletelt marha. Vágjon 200 g marhaszeletet vékony csíkokra, és süsse meg a húst. Vágjon négyfelé tíz miniparadicsomot, és vágjon finom karikákra két póréhagymát. A póréhagymát adja a húshoz, és rövid ideig süsse azzal együtt, végül adja hozzá a paradicsomot.

Vacsora: ropogós csirkesaláta. Vágjon kis darabokra 120 g csirkehúst és süsse meg. (Maradék sült is jó.) Vágjon fel finom darabokra 300 g retket, 200 g paradicsomot, 100 g répát és 100 g karalábét. Keverjen salátaöntetet egy kis olívaolajból, sóból, borsból és fűszerekből, adja hozzá a zöldségeket, és öntse a húsra. (Szigorúan véve nem lenne szabad olívaolajat használni, helyette önthet vizet a keverékre.)

Érvek a paleo étrend mellett

  • A paleo étrend alapját az egészséges élelmiszerek képezik, a gyümölcsök, zöldségek, gombák és a dió. További pozitívum, hogy a szezonális élelmiszerek előnyösek.
  • Egészségtelen élelmiszerek, pl. édességek, alkohol vagy gyorsételek teljesen tiltottak – elvégre ezek őseinknek se álltak rendelkezésre.

Ha hinni lehet a beszámolóknak, a kőkorszaki táplálkozás szigorú betartásával különösen az első hetekben gyors fogyással lehet számolni.

Érvek a paleo étrend ellen

  • Az az állítás, hogy a gének nem változtak a kőkorszak óta, tarthatatlan. Azt is meg kell jegyezni, hogy az életmód-szokásaink ma mások, mint akkor voltak. Emiatt is más táplálkozásra van szükségünk, mint őseinknek.
  • A kőkorszaki táplálkozásról szóló nyilatkozatok pusztán hipotézisek. Tudományos bizonyíték nem áll rendelkezésre.
  • Kőkorszaki táplálkozás nem létezik – az akkori táplálkozási szokások az élettértől és táplálékkínálattól függően meglehetősen különbözőek voltak. A szakemberek körében különösen vitatott, hogy a húsfogyasztás a kőkorszakban valóban olyan magas volt-e, mint ezt az étrend most előírja.
  • Kritikusan kell nézni a teljes lemondást a tejtermékekről és gabonakészítményekről. A kőkorszaki táplálkozással lényegesen kevesebb szénhidrátot, de több zsírt és fehérjét veszünk fel, mint az általában ajánlott. A fehérjebevitel azonban megnövekedik, a táplálkozási szakemberek ezért óvnak attól, hogy ezt még fokozzuk. A túl sok állati fehérje ugyanis negatívan befolyásolhatja egészségünket.

(Németből fordította: Koncz László)

 

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés