Nadálytő – csak külsőleg

A népi gyógyászatban a fekete nadálytő külső zúzódások, rándulások és ficamok kezelésére használatos, de belsőleg is használják reuma, bronchitis, tüdőproblémák, gyomornyálkahártya-gyulladás, gyomorfekély kezelésére, sőt hasmenés elleni szerként is. Hivatalosan azonban a növényben lévő pyrrolizidin alkaloida miatt óva intenek a belső alkalmazásától.

A nadálytő népszerű kerti növény, ma kereskedelmi méretekben termesztik. Az orvosilag hasznos anyaga a szárított rizóma, ritkábban a növény föld feletti részeit is használják.

Fekete nadálytő

A nadálytő gyökérkészítményeket ma csak (!) külsőleg alkalmazzák zúzódások, izom- és ínrándulások kezelésére, helyi gyulladások kezelésére. Néhány alkalmazási területe ellentmondásos, ezek közé tartozik a nadálytő alkalmazása rosszul gyógyuló csonttörések és sebek esetén, továbbá nyálkatömlő-gyulladás, körömágy-gyulladás, duzzadt nyirokcsomók esetén és gyulladásos reumás ízületi betegségeknél.

A német egészségügyi felügyelet óv a belső használattól. A homeopátia még a virágzás előtt begyűjti a friss gyökereket, és ezeket használja sérülések, csonttörések és visszérgyulladás kezelésére. A friss virágos növény csak külső használatra alkalmas.

A nadálytő hatóanyagai

A nadálytő gyökere viszonylag nagy mennyiségű mézgát (fruktán) és legfeljebb 1,5% allantoint tartalmaz, emellett 4-6% tannin, triterpének és szerves savak, pl. a gyökerekben lévő rozmaringsav van benne. A termőterülettől és a fajtától függően a gyökér kis mennyiségben vagy nyomokban pyrrolizidin alkaloidokat tartalmaz.

Adagolás

Ha más előírás nincs, a kenőcsök és paszták 5-20% szárított hatóanyagot tartalmaznak. Naponta legfeljebb 100 mikrogramm mennyiség használható.

Kizárólag külső használatra nadálytőgyökér-főzet (1 rész hatóanyag, 10 rész víz) készíthető. 1 teáskanál megfelel körülbelül 4 g gyökérnek. Mivel kis mennyiségű pyrrolizidin alkaloidát tartalmaz, nem alkalmazható terhesség, szoptatás és 2 éves kor alattiak kezelésére.

Az egészségügyi hatóság azt is javasolja, hogy a nadálytő gyökérkészítményeket csak ép bőrön használjuk. Az alkalmazási időszak nem lehet több mint 4-6 hét évente. A nadálytő gyökér száraz és fénytől védett helyen tárolható.

Mellékhatások

Állatkísérletekben a pyrrolizidin alkaloidák májkárosító, örökítő anyagokat károsító és rákkeltő hatását lehetett kimutatni A májban az anyagok igen reakcióképes formákká alakulnak át. Emiatt nadálytő gyökér potenciálisan mérgező az emberre.

(Németből fordította: Koncz László)