Nadálytő – csak külsőleg

A népi gyógyászatban a fekete nadálytő külső zúzódások, rándulások és ficamok kezelésére használatos, de belsőleg is használják reuma, bronchitis, tüdőproblémák, gyomornyálkahártya-gyulladás, gyomorfekély kezelésére, sőt hasmenés elleni szerként is. Hivatalosan azonban a növényben lévő pyrrolizidin alkaloida miatt óva intenek a belső alkalmazásától.

A nadálytő népszerű kerti növény, ma kereskedelmi méretekben termesztik. Az orvosilag hasznos anyaga a szárított rizóma, ritkábban a növény föld feletti részeit is használják.

Fekete nadálytő

A nadálytő gyökérkészítményeket ma csak (!) külsőleg alkalmazzák zúzódások, izom- és ínrándulások kezelésére, helyi gyulladások kezelésére. Néhány alkalmazási területe ellentmondásos, ezek közé tartozik a nadálytő alkalmazása rosszul gyógyuló csonttörések és sebek esetén, továbbá nyálkatömlő-gyulladás, körömágy-gyulladás, duzzadt nyirokcsomók esetén és gyulladásos reumás ízületi betegségeknél.

A német egészségügyi felügyelet óv a belső használattól. A homeopátia még a virágzás előtt begyűjti a friss gyökereket, és ezeket használja sérülések, csonttörések és visszérgyulladás kezelésére. A friss virágos növény csak külső használatra alkalmas.

A nadálytő hatóanyagai

A nadálytő gyökere viszonylag nagy mennyiségű mézgát (fruktán) és legfeljebb 1,5% allantoint tartalmaz, emellett 4-6% tannin, triterpének és szerves savak, pl. a gyökerekben lévő rozmaringsav van benne. A termőterülettől és a fajtától függően a gyökér kis mennyiségben vagy nyomokban pyrrolizidin alkaloidokat tartalmaz.

Adagolás

Ha más előírás nincs, a kenőcsök és paszták 5-20% szárított hatóanyagot tartalmaznak. Naponta legfeljebb 100 mikrogramm mennyiség használható.

Kizárólag külső használatra nadálytőgyökér-főzet (1 rész hatóanyag, 10 rész víz) készíthető. 1 teáskanál megfelel körülbelül 4 g gyökérnek. Mivel kis mennyiségű pyrrolizidin alkaloidát tartalmaz, nem alkalmazható terhesség, szoptatás és 2 éves kor alattiak kezelésére.

Az egészségügyi hatóság azt is javasolja, hogy a nadálytő gyökérkészítményeket csak ép bőrön használjuk. Az alkalmazási időszak nem lehet több mint 4-6 hét évente. A nadálytő gyökér száraz és fénytől védett helyen tárolható.

Mellékhatások

Állatkísérletekben a pyrrolizidin alkaloidák májkárosító, örökítő anyagokat károsító és rákkeltő hatását lehetett kimutatni A májban az anyagok igen reakcióképes formákká alakulnak át. Emiatt nadálytő gyökér potenciálisan mérgező az emberre.

(Németből fordította: Koncz László)

 

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés