A sokarcú árnika

Az árnika jóváhagyott és klinikailag dokumentált adatok alapján baleseti sérülések külső kezelésére alkalmas. Ilyenek többek között a vérömlenyek, húzódások, ficamok, zúzódások, égések (beleértve a leégést), vagy reumás izom- és ízületi panaszok. Még pelenkakiütés (helyi bőrirritáció) esetén is hasznos az árnika, ezért egyre több országban termesztik is.

Nadálytő – csak külsőleg

A népi gyógyászatban a fekete nadálytő külső zúzódások, rándulások és ficamok kezelésére használatos, de belsőleg is használják reuma, bronchitis, tüdőproblémák, gyomornyálkahártya-gyulladás, gyomorfekély kezelésére, sőt hasmenés elleni szerként is. Hivatalosan azonban a növényben lévő pyrrolizidin alkaloida miatt óva intenek a belső alkalmazásától.

Az a síkos jég!

Az idén télen jó pár síkos, jeges napot megéltünk, és mielőtt a tavasz beköszönt, még előfordulhat, hogy egyszer-kétszer jegessé válnak a járdák és az úttestek. A jeges úton (vagy akár a műjégpályán is) könnyen előfordulhat, hogy valaki elesik. Ilyenkor rendszerint hamar ott vannak a segítő kezek. Ha azonban nem akarunk az elsősegélyen elcsúszni, érdemes odafigyelni, hogy mit tegyünk, és mit ne.

Homeopátia: sérülések, balesetek

Minden nap történik valami velünk. Hol jó, hol rossz, a szervezetünk mindenképpen reagál, tünetek lépnek fel, és a homeopátiát ismerők, az alternatív terápiákat keresők felteszik a kérdést: „Van valami szer erre-arra?”