A sokarcú árnika

Az árnika jóváhagyott és klinikailag dokumentált adatok alapján baleseti sérülések külső kezelésére alkalmas. Ilyenek többek között a vérömlenyek, húzódások, ficamok, zúzódások, égések (beleértve a leégést), vagy reumás izom- és ízületi panaszok. Még pelenkakiütés (helyi bőrirritáció) esetén is hasznos az árnika, ezért egyre több országban termesztik is.

Egyéb alkalmazási területei a nyálkahártya-gyulladás a szájon és a torokban, furunculosis (több gyulladt szőrtüsző) és rovarcsípések okozta gyulladásos folyamatok. A 18. századtól kezdve az árnikát használták például a visszér, visszérgyulladás, felületi sérülések, reuma, köszvény és vetélést megindító szerként (tiltottan). A homeopátia az árnikát gyakran használja kisebb horzsolások esetén.

Arnica montana

Hatóanyagok

Az árnika virágainak fő hatóanyagai a sesquiterpen-származékok, mint például a helenalin-észterek, amelyek a szer keserűségéért is felelősek. A sesquiterpentén-származékok pontos összetétele függ a növény származási helyétől is. A növény egyéb összetevői a flavonoidok és flavonolok, triterpének, illóolaj magas zsírsavtartalommal, poliszacharidok, fahéjsavak, kávésav-származékok és kumarinok.

Javallatok

Sérülések, sebek, bevérzés, vérömleny, zúzódások, ficamok, égések, reuma, izom- és ízületi fájdalom, pelenkakiütés, nyálkahártya-gyulladás, kelések, rovarcsípés, visszérgyulladás.

Adagolás, teakészítés

Árnikához hozzájuthatunk por, folyadék, krém formában, külső alkalmazásra. A legjobb talán az egy rész árnikavirágból és tíz rész 70%-os etanolból (etil-alkohol, borszesz) álló tinktúra. A teaként való alkalmazás nem túl gyakori, főként szájvízként, tízszeres hígításban használják.

A teához 2 g virágot (egy teáskanál megfelel körülbelül 0,5 g-nak) öntsünk fel forró vízzel, és 5-10 perc múlva leszűrjük. A teát nem szabad meginni, csak borogatásra alkalmas. A virág nem használható árnika-allergia esetén.

Fontos! A tea belső használata tilos. Az alkalmazás a „tea" szó ellenére csak borogatásra korlátozódik! Belső használata vetélést okozhat. Az érintkezést nyílt sebekkel és a szemmel kerülni kell.

Mellékhatások

A sérült bőrön történő hosszan tartó használata fehér hólyagos bőrgyulladást és ekcémát okozhat. Kölcsönhatása más szerekkel nem ismert.

(Németből fordította: Koncz László)

 

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés