Homeopátia: sérülések, balesetek

Minden nap történik valami velünk. Hol jó, hol rossz, a szervezetünk mindenképpen reagál, tünetek lépnek fel, és a homeopátiát ismerők, az alternatív terápiákat keresők felteszik a kérdést: „Van valami szer erre-arra?”

Természetesen nagyon sok szerünk van mindenfélére, egy dologra több is. Ezúton szeretnénk néhány egyszerű és hatásos tanácsot adni a homeopátiás öngyógyítás lehetőségeire. Ha azonban elbizonytalanodunk, illetve az állapot esetleg rosszabbodik, célszerű mindig felkeresni homeopátiával gyógyító orvost, aki szakmai segítséget tud nyújtani!

A szerválasztás szempontjai

A megfelelő homeopátiás szer kiválasztása a hasonlósági elv alapján történik. „Similia similibus curentur” – a hasonlót a hasonlóval gyógyítjuk. Ez azt jelenti, hogy akkor várható a legoptimálisabb gyógyulási folyamat, ha a kiválasztott szer gyógyszerképe és a beteg tünetei a lehető legjobban hasonlítanak egymáshoz. Ebben segítséget nyújthat, ha a következő kérdésekre – pontos megfigyelések alapján – válaszolni tudunk: Mi is a fő probléma? Milyen betegséggel állunk szemben? Mi fáj? Hol fáj? Hogyan fáj? Mit érez a beteg, mi jellemzi a panaszokat? Mikor lépnek fel a panaszok? Van-e a tüneteknek, állapotnak jellemző időbeli lefolyása? Köthető-e valamilyen időponthoz a javulás, rosszabbodás? Mitől javulnak, illetve rosszabbodnak a tünetek? Mely körülmények és hogyan befolyásolják a panaszokat? Van-e kísérő tünet? Mi jellemzi a beteg az általános és lelki állapotát? A kiváltó ok – ami a panaszokat, tüneteket kiváltotta – akut esetekben fontos szerepet játszik, játszhat, és nagy segítséget jelenthet a megfelelő homeopátiás szer kiválasztásában.

Potencia és adagolás

Homeopátás golyókA szereket a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület által javasoltak alapján érdemes adagolni. Ez részletesen olvasható a Puedlo kiadó gondozásában megjelent „A homeopátia kézikönyve” című kiadványban (szerk.: dr. Sebő Zsuzsanna) és az egyesület honlapján.

Röviden: az akut betegségek kezelésére használt potencia mindig a betegtől, a betegségtől és a homeopátiás gyógyszertől függ. Alacsony potenciákat (pl.: C3-C12, D3-D12) naponta 2-6-szor, a közepeseket (D12-D30, C12-C30) naponta 1-2-szer adunk. A magasabb potenciák alkalmazása szakember felügyelete nélkül nem javasolt.

A mennyiség: „annyi golyó, ahány év – maximum 5 golyó” alapján, kisgyermekeknek 1-2 golyó, majd 3-4 golyó, illetve nem több, mint 5 golyó, egyszerre. Itt meg kell jegyeznünk, hogy a szerek ismétlése hatásosabb, ha az első száraz bevétel után (elszopogatva) a szemeket), a homeopátiás gyógyszert vízben feloldjuk, műanyag kanállal jól elkeverjük minden bevétel előtt, és egy kiskanálnyit beveszünk belőle. Így rövidebb időközönként is tudjuk ismételni a szer bevételét, hatása könnyebben észlelhető, a javulás gyorsabb. A panaszok erősségének megfelelően akár 10-15 percenként is bevehetjük ily módon a kiválasztott homeopátiás gyógyszert.

Szerválasztás

A homeopátiás szerek hatásának pontos megítélése nagyon fontos a további kezelés szempontjából. Egy akut betegségnél jelentős javulásnak kell fellépnie 24 órán belül, ha jó a szer. Kezdetben – főleg az első órákban – előfordulhat a már meglévő tünetek rosszabbodása, ill. erősödése (ez nem törvényszerű). Ezután azonban, ha jó a kiválasztott homeopátiás szer, elkezdődik a javulás, és ekkor ritkítani kell a bevételek számát. Ha megszűntek a panaszok, teljesen el lehet hagyni a szereket.

Fontos tudni, hogy ha a meglévő tünetek felerősödnek, és nem következik be az enyhülés, a kiválasztott homeopátiás szer adását fel kell függeszteni és várni kell, mert a túl erős potencia, a túlzott adagolás vagy a beteg túlérzékenysége lehet a kudarc oka. Ha az eredeti tünetekben nincs változás többszöri ismétlés után sem, más szert kell választani, mert szerválasztásunk nem volt megfelelő (a külső tényezőket leszámítva). Ha új tünetek lépnek fel, akkor ezeknek megfelelően kell új szert keresni!
A következőkben a leggyakoribb megbetegedések, ártalmak homeopátiás szereit szedtük csokorba.

Sérülések, balesetek

A nyár eljöttével mindig megnő a kisebb balesetek, sérülések száma, hiszen sokkal több időt tudunk a szabadban tölteni, kirándulni. Ezek orvoslásával kezdjük barangolásunkat a homeopátia világában. Minden sérülésnél először fel kell tennünk a kérdést, hogy szükséges-e orvosi beavatkozás vagy sem! Csak ha teljesen biztosak vagyunk magunkban és a sérülés könnyű kezelhetőségében, akkor kezdjük el a homeopátiás öngyógyítást.
Zúzódások és ütések, ficamok esetén a következő szereket javasoljuk:

Arnica montana – hegyi százszorszép
A homeopátiás gyógyítás igazi gyöngyszeme. Ütések, zúzódások, véraláfutások első, legfontosabb szere. A lágyrészek – izmok, szervek, vérrel jól ellátott területek – sérüléseinél fellépő fájdalmak, kék foltok esetén jól alkalmazható. A ficamok után jelentkező véraláfutásoknál is érdemes azonnal Arnicát adni. A fejet ért erős ütés, ütődés utáni fájdalmak nélkülözhetetlen szere. Az érintett terület nagyon fájdalmas, olyan, mintha összezúzták volna. Rosszabbodás következik be mozgásra, mozgatásra, érintésre. Javulás lép fel nyugalomban, melegben. Érdekes, ha valaki Arnica szedése közben panaszkodni kezd „ágyának keménységére”, abba kell hagyni a szer adását, mert valószínűleg túladagoltuk.

Bellis perennisBellis perennis – százszorszép
A női mellet ért ütéseknek fő szere, az e terület sérülésekor inkább ezt alkalmazzuk, mint az Arnicát. A fájdalom lüktető és nagyon erős lehet, a mell megduzzad. Rosszabbodás következik be érintésre, hideg fürdőnél. Javulás lép fel lokális hideg borogatásra.

Conium maculatum – foltos bürök
A lágy mirigyes szervek – here, mellek, petefészek – ütés, zúzódás miatt fellépő panaszaira javallott. Az érintett területek megdagadnak, megkeményednek, égető, szúró és nyilalló fájdalmak jellemzik.

Hypericum perforatum – orbáncfű
Az idegekkel jól ellátott területek sérülésénél a Hypericum perforatum a legjobb szer. Ilyen például a gerincvelőt ért erős ütés után fellépő fájdalom, az ajkak, a nyelv és az ujjak sérülésekor keletkező panaszok. Kiváló szer farokcsontra esés, a fej erős ütése, a koponya sérülése után fellépő panaszoknál. Nyilalló, hasító fájdalom, mely fonalszerűen, az idegek mentén sugárzik. A panaszok rosszabbodnak mozgásra, érintésre, hidegre.

Rhus toxicodendron – mérges szömörce
Az izmok, inak megerőltetésekor, ficamnál, húzódásoknál, (pl. nehéz virágláda emelése után) fellépő erős, nyilalló vagy hasogató fájdalomnál adandó első szer. Kitűnően hasznosítható az alvás utáni merev nyaknál is. A rosszabbodás nyugalomban (pl. éjszakai fekvés és mozdulatlanság után), a mozgás megkezdésekor jelentkezik, de erősödik a fájdalom hidegre és nedves, párás időben is. Javulást figyelhetünk meg mozgásnál, a sérült testrész megmozgatásánál. Ugyancsak javulás lép fel melegben, meleg borogatásra, fürdőnél és masszírozásra!

Bryonia alba – fehér földi tök
Megerőltetés, ill. ficam következtében a sérültnek minden kisebb mozdulattól fájdalmai vannak, és a legnagyobb jótétemény számára a nyugalom, a mozdulatlanság. A fájdalom szúró, hasogató. Javulás lép fel erős nyomásra, hideg borogatásra, nyugalomban.

Ledum palustreLedum palustre – mocsári molyűző
Az ízületek, inak zúzódásakor, ficamoknál adható kiváló szer. Szedése legtöbbször az Arnica, ill. a Rhus toxicodendron után jön szóba, ha a legjellemzőbb tünet a testrész lilás elszíneződése, hidegsége, ugyanakkor a hideg, a jéghideg borogatás csökkenti a fájdalmat.

Ruta graveolens – kerti ruta
Abban az esetben, ha a ficam, ill. a húzódás következtében az inak, szalagok tapadási helyén a csonthártya is megsérül, gondolnunk kell erre a szerre. A fájdalom égető, húzódó, ill. összeszoruló érzéssel jár. A sérült terület, végtag lógatása rosszabbodást okoz, míg a felpolcolás mindig enyhíti a fájdalmat. A beteget nyugtalanság jellemzi.

(Folytatjuk)

Ivánkay Márta, dr. Sebő Zsuzsanna
Tanácsadás

Személyes kérdéseivel forduljon szakértő tanácsadóinkhoz!