Hogyan harcoljunk a narancsbőr ellen?

Itt a nyár, előkerülnek a rövid ruhák. Az örömöt sajnos beárnyékolja, hogy sok nőnél a combon és a fenéken csúnya „horpadások” mutatkoznak – a narancsbőr. A 30 évesek között tízből kilenc érintett. A narancsbőr nem betegség, hanem kozmetikai probléma, ám az érintettek számára ez gyenge vigasz. Hogyan szabaduljunk meg a nem kívánt zsírlerakódásoktól?

Fegyelem és kitartás kell ahhoz, hogy megerősítsük a gyenge kötőszövetet és felépítsük az izmokat. Rendszeres testmozgással és egészséges étrenddel ugyanis csökkenthető a narancsbőr. Kiegészítő masszázs és a bőr megfelelő ápolása segít megelőzni a további horpadásokat.

Különleges kötőszövet

A nem túl szép horpadások csaknem kizárólag a nőknél fejlődnek ki. Ez a női kötőszövet és a bőr szerkezetével függ össze: a női epidermisz és a szaruréteg vékonyabb, mint a férfiaké, az irha zsírsejtjei vastagabbak, és csak lazán kapcsolódnak a kötőszövethez. Ezzel gondoskodik az anyatermészet arról, hogy a nők rugalmasan alkalmazkodjanak a terhességhez. Ez az oka annak is, hogy a narancsbőr először sok nőnél a terhesség után jelentkezik.

Mozgás, étrend, masszázs

A narancsbőr keletkezése

Narancsbőr akkor keletkezik, ha túl sok zsírmolekula tárolódik a zsírsejtekben. A sejtek térfogata nő, felfelé nyomódik, és külsőleg horpadásnak látszik. A megnagyobbodott sejtek összenyomják a szomszédos vér- és nyirokereket is, ezáltal megreked a szöveti folyadék, és a sejtek ellátása rosszabbodik. A salakanyagok elszállítása gyengül, és ezek lerakódnak a szövetben.

A következő tényezők hozzájárulnak a narancsbőr kialakulásához:

  • Az ösztrogének, a női nemi hormonok kedveznek a zsírsejtek képződésének és a vízvisszatartásnak, a szövet még lágyabb lesz – hátrány a fogamzásgátló tabletta szedése is.
  • A stressz is felfújja a zsírsejteket és kedvez a narancsbőrnek.
  • A dohányzás ugyancsak támogatja a narancsbőr kialakulását, ugyanis a nikotinélvezet gyengíti a kötőszövetet.

Mi segít a narancsbőr ellen?

Mivel a narancsbőr kialakulása a bőr alsó rétegeiben kezdődik, a probléma előrehaladott szakaszban krémek és kenőcsök alkalmazásával már nem kiküszöbölhető. Csak megfelelő táplálkozás, bőrápolás, masszázs és testmozgás kombinációja segít a narancsbőr elleni harcban.

Különböző kezelési módszerek

Fontos a türelem és a fegyelem, mert a feszesebbé tevő hatás gyakran csak több hónappal a következetes kezelés után mutatkozik. A makacs narancsbőr leküzdésében elsősorban a diéta és a sok mozgás segít. A speciális módszerekre vonatkozóan, mint a vákuumterápia, elektromos kezelések és a narancsbőr elleni nadrág, kérjen tanácsot orvosától.

Sporttevékenység

A problémás területeket specifikus testmozgással lehet kezelni – ezért a sport első helyen van a narancsbőr elleni program listáján. A mozgás erősíti az izmokat, elősegíti a vérkeringést és serkenti az oxigénellátását, a zsírégetést. Megfelelő sportág a narancsbőr elleni harcban a kerékpározás, kocogás, gyaloglás és úszás. Ajánlott a mini trambulin otthon.

Táplálkozás

Az ivás nagyon fontos a bőr feszessé tételében, legalább két liter folyadék naponta ajánlott. Különösen méregtelenítő és emésztést segítő hatású egy pohár langyos csapvíz reggel, felkelés után.

Érdemes figyelni a só- és zsírszegény étrendre. A gyümölcs és zöldség, különösen a káliumban gazdag élelmiszerek (burgonya, sárgabarack, banán), a gyömbér és az articsóka is támogatja a salaktalanítást.

  • Igyon naponta 2-3 liter folyadékot. Ezzel támogatja az anyagcsere bomlástermékeinek eltávolítását. Ajánlott a gyógytea vagy nátriumszegény ásványvíz.
  • Csak mértékkel igyon kávét, fekete teát és alkoholt.
  • Csökkentse a só, cukor és hús fogyasztását, fogyasszon teljes kiőrlésű gabonát, gyümölcsöt és zöldséget.
  • Kerülje a túlsúlyt, csökkentse a felesleges kilókat.

Bőrápolás

A narancsbőr elleni készítmények és masszázseszközök rendkívül vitatottak. A speciális cukormolekulákkal, koffeinnel, ginkgóval teli krémek és zselék nagyon kellemesek a bőrnek. A bekrémezés előtti algakivonatos, vagy tengeri sós fürdő növeli a bőr hatóanyagok iránti fogadókészségét. Ráadásul a krémezéssel járó napi masszázs serkenti a vérkeringést:

  • Kihúzásos masszázs: emelje fel a bőrt két ujjbeggyel, nyomja egy kis ideig, majd húzza felfelé. Dolgozza végig szisztematikusan a combot egészen a fenékig.
  • Hideg-meleg vizes zuhanyozás: (röviden, háromszor egymás után: először meleg, aztán hideg) serkenti a vér- és nyirokkeringést.
  • Masszázs (masszázskesztyűvel): szintén felgyorsítja az anyagcserét és az anyagcsere termékek eltávolítását. Masszírozza a test érintett területeit minden nap, lehetőleg alulról felfelé.

(Németből fordította: Koncz László)