Ne nyeljen vizet a strandon!

Hiába a tiltás, négyből egy amerikai felnőtt őszintén bevallja, hogy simán úszna egyet akkor is, ha hasmenése van – derül ki a nem éppen pozitív kimenetelű felmérésből. Egyre növekszik ugyanis a Cryptosporidium parazita általi fertőzések száma, ami igen gyakran hasmenést okoz. Vigyázzunk arra, hogy semmiképpen se nyeljünk vizet a strandon!

A felnőttek 25 százaléka nem törődik azzal, ha hasmenéssel küzd, ugyanúgy felszabadultan úszik egyet a strandon vagy éppen az uszodában. Mindez egy amerikai, vízminőséget vizsgáló kutatás keretein belül derült ki.

Ne nyeljünk belőle!

Hiába a folyamatos a figyelmeztetés, hogy vigyázzunk arra, semmiképpen se nyeljünk vizet a strandon, a felnőttek 60 százaléka ezt ennek ellenére megteszi, ezzel pedig máris nagyobb a fertőzés kockázata.

Az USA-ban 2016-ban a Crypto parazita 32 járványt okozott a strandokon, míg 2014-ben ez a szám csupán 16 volt. Csak Arizonában 352 ember betegedett meg a Crypto-fertőzés miatt július és október között, míg 2011 és 2015 között csupán évi 62 ilyen eset fordult elő. Mindez azért is aggasztó, mert elég egy korty a vízből, hogy az ember megbetegedjen, ráadásul a parazita akár hetekig is a szervezetben maradhat. Hazánkban szerencsére e kórokozó előfordulása ritka, de itt sem ajánlható, hogy valaki hasmenéssel strandolni induljon.