Éjjeli műszakban nagyobb eséllyel lesz cukorbeteg

Nem csak az számít, hogy mit eszünk, hanem az is, hogy mikor. A glükóz tolerancia – vagyis a vércukorszintünk szabályozásának képessége – az egészséges emberek esetében este alacsonyabb, mint reggel, ezért a több műszakban dolgozók nagyobb eséllyel szenvedhetnek cukorbetegségben. Vannak olyan időszakok, amikor az este folyamán optimálisabb a táplálékbevitel.

A Harvard partnerintézményeként ismert BWH kutatásában 14 felnőtt vett részt. Felmérték a független befolyásoló tényezőket (pl. az étkezések idejét, az alvás-ébrenlét ciklusokat), a szervezet belső óráját (cirkadián ritmusát) és azt, hogy ez a két tényező milyen hatással van a vércukorszint szabályozásának képességére.

Sötét lehet a jövő

A kutatásunk rámutat arra, hogy nem csak az számít, hogy mit eszünk, hanem az is, hogy mikor. A cirkadián rendszerünk jelentős hatással van a glükóz toleranciára, függetlenül az étkezés és a böjt, valamint az alvás és az ébrenlét ciklusaitól – mondja a kutatás egyik vezetője, Frank Scheer, a bostoni Brigham and Women's Hospital (BWH) professzora.

A szakember szerint az éjszakai munka ugyan nem küszöbölhető ki teljesen a modern világban, viszont minden bizonnyal vannak olyan időszakok, amikor az este folyamán optimálisabb a táplálékbevitel. A későbbi kutatások arra a kérdésre keresik a választ, hogy a váltott műszakban dolgozó munkások ne kerüljenek a cukorbetegség szempontjából veszélyeztetettek körébe.

 

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Videó ajánlatunk

Zöld élelmiszerek szerepe a fogyókúrában

Kiemelt ajánlatunk

Illatok, krémek, altatódalok az óvodában

Illatok, krémek, altatódalok az óvodában

Lezárult az Egészséges gyermek projekt első része az Alsószerdahelyen működő óvodánkban. A VIRONAL segítségével épségben, egészségben játszottunk a gyerekekkel a hóban, csúszkáltunk a jégen, hokiütőkkel a kezünkben, etettük a madarakat, sétálgattunk az erdész bácsival a hóval borított természetben. Ezután a gyerekek illatos, nyugodt környezetben pihenhettek.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés