Mit együnk, ha hasmenés kínoz?

Sokáig a kólát és a sós rudacskát tartották a megfelelő ellenszernek, de mára sokat változtak a hasmenéskor alkalmazott táplálkozás elvei. A cukrot és sót tartalmazó étrend továbbra is ajánlott, mivel így pótolni lehet a hasmenés okozta folyadék- és ásványianyag-vesztést. Mit tegyünk, ha bekövetkezik a baj? Ünnepek előtt jobb, ha tudjuk az alábbiakat.

A hasmenésnek különböző okai lehetnek, többek között bizonyos ételek és az egészségtelen étrend is okozhat hasmenést. A cukor, az édesítőszer és a fruktóz – az üdítőkben, néhány gyümölcsben és mézben van – túlzott fogyasztása hasmenéshez vezethet. Hasonlóképpen az élelmiszer-intolerancia gyakran hasmenésben nyilvánul meg.

Másrészt vannak olyan élelmiszerek, amelyek elősegítik az emésztést, de túlzott fogyasztásuk szintén hasmenéshez vezethet. Ezek közé tartoznak a rostokban dús gabonafélék, gyümölcs, zöldség, hüvelyesek, diófélék és különösen a szárított füge és a sárgabarack.

Hasmenéskor jót tesz

Étrend hasmenéskor

Az akut hasmenésnél nagyon fontos a helyes étkezés. Ha hasmenése van, tanácsos az első néhány napban egyfajta diétát tartani. Ez könnyű ételekből és gyomorbarát ételt tartalmazó étrendből áll. Ha három nap múlva sem szűnik meg a hasmenés, orvoshoz kell menni.

Hasmenéskor legfontosabb dolog a megfelelő folyadékbevitel biztosítása. A magas kálium, só és cukor tartalmú italok ajánlottak, mert a szervezet csak az így abszorbeált folyadékot képes megkötni és tárolni.

Jól alkalmazható az alacsony széndioxid-tartalmú ásványvíz, a ribizlilé, sárgarépalé és kis mennyiségben a bevált kóla. Hasonlóképpen a kamilla, az édeskömény és a borsmenta tea biztosítja a kímélő folyadékbevitelt. A hígított csirkehúsleves is támogatja a kímélő diétát. Ez sok ásványi anyagot és elektrolitot tartalmaz, amelyekre a szervezetnek hasmenés után szüksége van.

Ha a hasmenéses panaszok csökkentek, az étrend kiterjeszthető a gyengéd, gyomorbarát élelmiszerekre. Az alma- vagy banánpép ugyanolyan kímélő, mint a sárgarépa leves, a zabpehely és a burgonyapüré.

Ajánlott táplálkozás hasmenéskor

A következő élelmiszerek ajánlottak:

  • alacsony zsír- és rosttartalmú élelmiszerek
  • enyhén „fogó” táplálékok, mint a banán, a kétszersült vagy a rizs
  • a friss répa megköti a folyadékot a bélben

Amit kerülni kell a hasmenés során:

  • nagyon forró és nagyon hideg ételek
  • nyers ételek és friss gyümölcs
  • felfúvódást okozó zöldségfajták, mint a hagyma és a káposzta
  • teljes kiőrlésű termékek, korpa, diófélék
  • erős és zsíros ételek
  • tejtartalmú élelmiszerek
  • kávé és alkohol

Hasmenés csecsemőknél, gyermekeknél

Hogyan segíthetünk a kicsiknek, ha hasmenésük van? Bár a hasmenés gyakori a csecsemők és a kisgyermekek körében, időben kell intézkedni. A speciális diéta és a célzott étrend segít a csecsemőknek, kisgyermekeknek és gyermekeknek egyaránt.

A kímélő étel főleg pépes lehet. Ezek közé tartoznak a banánból és almából készült pürék, rizspüré joghurttal, burgonyapüré, zabpehely és rizspuding. Ajánlott még a világos leves friss sárgarépával. Ha csecsemők, kisgyermekek és gyermekek hasmenés mellett hányingertől és hányástól szenvednek, száraz fehér kenyér, vagy kétszersült segíthet.

(Németből fordította: Koncz László)