Makula-degeneráció: megelőzés napszemüveggel télen, nyáron

A korral járó makula-degeneráció (AMD) a látás elvesztésének leggyakoribb oka idős korban – a 65-74 évesek 20 százaléka szenved ebben, a 75- 85 éveseknél ez már eléri a 35 százalékot. A betegség többnyire már korábban, 55 éves kor körül kezdődik, és késői stádiumban vaksághoz vezet. Európában több mint hétmillió ember szenved ebben makula-degenerációban.

Makula-degeneráció esetén a központi éleslátásért felelős retina sérült. Elpusztulnak a fényérzékeny sejtek, ezért az érintettek ezen a helyen már nem látnak élesen. Az olvasás vagy az autóvezetés például már nem lehetséges.

A napfény és az AMD kockázata

Aki szeretné élvezni a napsütést, nem kerülheti el a megfelelő napvédőt – ideértve a szemet is. Megállapították, hogy azok az idősebb emberek szenvednek gyakrabban időskori makula-degenerációban (AMD), akik fiatalabb éveikben többet és hosszabb ideig voltak kitéve a napfénynek. A napfény mellett az arterioszklerózis, a dohányzás és a béta-karotin alacsony szintje jelent fokozott AMD-kockázatot.

Időben ismerjük fel!

A betegség oka még nem ismert pontosan. A tudósok azt gyanítják, hogy a retina alatti pigmentréteg megsemmisül az évek során lerakódott anyagcsere-termékek miatt. Az AMD-betegek gyakran úgy találják, hogy a konyhai és a fürdőszobacsempék hirtelen görbének látszanak, vagy a járdaszegély eltűnik. Ennek oka a retinában végbemenő változás. Mivel az egészséges szem a beteg szemet gyakran kompenzálja, alkalmanként felváltva kellene letakarni a bal és jobb szemet, hogy korábban észrevegyük a szemek látóképességének változásait.

A szemteszt

Amsler-Gitter-teszt

Az úgynevezett Amsler-Gitter-rácsteszttel magunk is könnyen megvizsgálhatjuk, hogy vannak-e AMD-tüneteink. A rácsot erős fényben a szemtől 30 és 40 centiméterre tartjuk. Szemüveget vagy kontaktlencsét el kell távolítani a vizsgálathoz. Egyik kézzel letakarjuk az egyik szemet, míg a másik szem középen a pontot rögzíti. Ha a rögzített pont körüli vonalakat görbének látja, keressen fel szemorvost.

Noha jelenleg nincs végleges gyógymód, a betegség további romlását meg lehet állítani.

Száraz vagy nedves

AMD gyanúja esetén a szemorvos a diagnózist szemfenék-tükrözéssel tudja megerősíteni. Ha változások vannak a retina központjában, például pigmentsűrűsödés, idejekorán, és már a látászavar jelentkezése előtt felismerhető a betegség. A szemorvosok általában két formát különböztetnek meg: több mint 80 százalékban gyakoribb a száraz makula-degeneráció, és 15 százalékban jelentkezik a nedves makula-degeneráció.

A száraz makula-degeneráció gyakran évekig észrevétlenül alakul ki, látáskárosodás kezdetben alig van. A száraz makula-degeneráció bármikor nedves makula-degenerációvá alakulhat át, amelynek sokkal súlyosabb a betegségképe.

Ha így látjuk, nem jó

A nedves makula-degeneráció sokkal agresszívabb: már néhány hét vagy hónap alatt súlyos látásvesztéshez vezethet. A két forma egyike számára sincs egyértelmű terápia, de számos módszer javíthatja a látást.

Terápiás lehetőségek

A nedves makula-degenerációnál új erek képződnek a retinában, amelyeket lézeres kezeléssel meg lehet semmisíteni. A betegnek el kell fogadnia retina hegesedését, ami viszont szintén látásromlást okoz. Ezért ez a kezelés csak akkor lehetséges, ha az erek nem közvetlenül a makulában vannak.

Ígéretes a fotodinamikus terápia (PDT), amikor egy fényérzékeny festék a szemre irányuló hideg lézer segítségével aktiválódik. A festék maga infúzióként kerül a szervezetbe, és felhalmozódik a szem újonnan keletkező, még nem zárt ereiben. A szemész aktiválja a festéket a lézersugárral, úgy, hogy a beteg erek elzáródnak. Mivel a retina fényérzékeny rétege már károsodott a műtét előtt, ezzel a módszerrel a betegség progresszióját meg lehet állítani, de az állapot alapvetően nem javítható. Sok esetben többszöri kezelés szükséges.

Megelőzésre napszemüveg

A napszemüveg és a széles karimájú kalap hatékony fegyver a túl sok napfény ellen – nemcsak a bőr, hanem a szem számára is. Aki azonban hatékonyan akarja védeni magát a nap ellen, szemüvegvásárlásnál a következőket vegye figyelembe: a napszemüvegnek az UV-sugarak legalább 99 százalékát kell kiszűrnie 400 nm (nanométer) hullámhosszig.

Az UV-sugarak szűrése az üvegben vagy műanyagban történik, és független a színezés mértékétől. Nem a legsötétebbre színezett üvegek védenek a legjobban, hanem az olyanok, amelyeknek a lencséi kiváló minőségű beépített UV-szűrővel rendelkeznek.

A CE-jelöléssel rendelkező napszemüvegek megfelelnek az EU-irányelvnek, ami megfelelő védelmet garantál. Az enyhén ívelt, rossz minőségű szemüveg könnyen felismerhető egy pohár vízzel:

  • Vegye két kezébe a szemüveget, és tartsa egyenes vonalban.
  • Mozgassa a szemüveg ide-oda. A rossz üvegnél látni fogja, hogy a pohár egyenes vonala kidudorodik és torzul. Az ilyen szemüvegről lemondhat.
  • A szemüvegnek megfelelően kell illeszkednie. Sem az orrnyereg, sem a szár vagy a kengyel nem nyomhat.
  • A sérült vagy karcos lencséjű szemüveg használhatatlan. A szemüveglencse minden kis karcolása állandó korrekcióra kényszeríti a szemet, és ettől a szem elfárad.

Ha nem biztos benne, hogy melyik napszemüveget vegye meg, hallgasson az optikus szakértő véleményére.

(Németből fordította: Koncz László)