A népi gyógyászat mindenese, a vasfű

A vasfüvet vagy verbénát csak a népi gyógyászatban alkalmazzák, többek között a felső légúti betegségek esetében, de enyhülést hoz például gyulladt nyálkahártya (hörghurut), mandulagyulladás, torokfájás, köhögés, szamárköhögés esetén is. Gyulladáscsökkentő és vizelethajtó szerként korábban is ismert volt, amolyan univerzális gyógynövénynek tartották.

Ezen kívül a vasfű görcsök, fáradtság, fáradtság, idegrendszeri rendellenességek, emésztési zavarok, sárgaság, máj, epe, vese és húgyúti betegségek, reumatikus betegségek, köszvény és anyagcserezavarok kezelésére alkalmazható. A nőknél a növénynek pozitív hatása lehet a menopauza tüneteire, a szabálytalan menstruáció kezelésére és a szoptatással kapcsolatos problémákra. Külsőleg rosszul gyógyuló sebek, égések és fekélyek esetén is használják.

A homeopátiában a virágzás idején gyűjtött vasfű friss hajtásait a vérrögök és agyi görcsroham kezelésére használják.

Verbéna, más néven vasfű

Hatóanyagai, adagolása

A vasfű fő hatóanyagai az iridoid glikozidok, például verbenin, verbenalin és hastatosid. Tartalmaz koffeinsav származékokat is.

A vasfű megtalálható néhány teakészítményben. Ezen kívül gyógynövényként is kapható, például cseppek vagy drazsék formájában. Az átlagos napi adag, ha csak másként nincs előírva, 4-5 gramm.

Tea készítése

Vasfű tea elkészítéséhez öntsön 1,5 gramm aprított gyógynövényre (egy teáskanál körülbelül 1,4 gramm) forrásban lévő vizet és tíz perc elteltével szűrje le. A teát naponta háromszor kell inni. Külső alkalmazásokhoz a gyógynövényből öt-tíz gramm adható egy liter vízhez, amelyből borogatás készíthető.

Az említett alkalmazásterületek még tudományosan nem igazoltak, ezért nem javasolt a terápiás alkalmazás. Mivel azonban bizonyos szekréciós hatás valószínűsíthető, más gyógynövényekkel való kombináció pozitív hatással lehet a felső légúti nyálkahártya-gyulladás kezelésére.

Hatása

A vasfű nagyon széles spektrumú aktivitást mutat, valószínűleg az iridoid glikozidok, metabolitok és verbaszkozid miatt. A növény kivonata antimikrobiális, vírusellenes, köhögésgátló, szekréciós (cseppfolyósított hörgőváladék), immunstimuláns és gyulladásgátló hatású.

A gyógynövény keserű íze és az ezzel együtt járó emésztét elősegítő felhasználás is valószínűleg az iridoidoknak tulajdonítható. A vasfű hatékonyságát azonban még nem igazolták klinikai vizsgálatok.

Mellékhatások

Jelenleg nem ismertek a növény mellékhatásai vagy kölcsönhatás más szerekkel.

(Németből fordította: Koncz László)