Mire jó, ha jó, a taurin?

A taurin (kétes) hírnevet szerzett az energiaitalok adalékanyagaként, mint a bennük található koffein hatásának fokozója és az emberi teljesítmény növelője. A taurin azonban természetes összetevőként is jelen van a szervezetben, hozzájárul a zsírok emésztéséhez. Milyen hatással van a szervezetre, és milyen mellékhatásai lehetnek az energiaitalokban?

A taurin egy amino-szulfonsav, a metionin és a cisztein aminosavainak bomlási terméke. Az emberi test maga is termel taurint, így a szerves anyagot nem feltétlenül kell felvenni a táplálékból.

A taurin az emberi szervezetben

Bár a taurin a görög „bika” szóból származik, az anyag semmiképpen sem vonható ki a bikaherékből, ahogy azt gyakran állítják. Az élelmiszerekben található taurin mesterségesen készül laboratóriumban.

A taurin természetes módon is előfordul az emberi szervezetben: felnőttekben a májban és az agyban termelődik B6-vitamin közreműködésével, és különösen az izomsejtekben, az agyban, a szívben a vérben és a szemben koncentrálódik.

A szervezet minden nap 125 mg taurint termel, eellett akár 400 mg-ot is veszünk fel a táplálékkal. Egy 70 kg súlyú egészséges ember szervezetében akár 70 g taurin is van.

Nem ad szárnyakat

Taurin az anyatejben

Mivel az újszülöttek szervezete még nem termel taurint, a babák először az anyatejjel kapják a szerves savakat. Az anyatej 25 és 50 mg taurint tartalmaz literenként.

Mely élelmiszerek tartalmaznak taurint?

A taurin természetesen az étrendünkben is előfordul, éspedig kizárólag állati eredetű élelmiszerekben vagy állati fehérjében. Taurin tartalmú élelmiszerek a következők:

  • hús
  • belsőség
  • hal és tengeri állatok
  • tojás
  • tej

Mire van hatással a taurin?

A taurin átvesz bizonyos fontos funkciókat a szervezetben, bár még nem minden biokémiai hatása tisztázott. A taurin bizonyított hatásai közé tartozik az úgynevezett epesav-konjugációk kialakulása. A taurin ezzel részt vesz a zsírok emésztésében: az anyag a májban előállított epesavakhoz kapcsolódik, és így javítja a zsírok oldhatóságát. Az oldott epesavak a vékonybélben az étkezési zsírokhoz kötődnek, így azok felszívódhatnak a vérbe.

A taurinnak ezen kívül a következő hatása van a szervezetben:

  • Szerepet játszik a központi idegrendszer kialakulásában, valamint az agyi jelátvitelben.
  • Jelentősen hozzájárul a szem kifejlődéséhez és működéséhez – pontosabban a retina működéséhez.
  • Hozzájárul a szívműködéshez, mivel a taurin antiaritmiás hatást fejt ki. Ez azt jelenti, hogy a taurin szabályozza a szívverést, és így biztosítja a szív szabályos verését.
  • Antioxidáns hatással is rendelkezik, mivel védi a szövetet a sejtkárosító szabad gyököktől.
  • Állatkísérletekben megfigyelték a taurin gyulladáscsökkentő hatását is.
  • A vizsgálatok azt is jelzik, hogy a taurin csökkenti a vércukor- és koleszterinszintet. Ennek egyértelműsége azonban még nem bizonyított.
  • Ahogyan azt gyakran állítják, nem hat stimulálóan vagy élénkítően a szervezetre. Éppen ellenkezőleg: az anyagnak nagy adagokban nyugtató és görcsoldó hatása van.

A taurin hiányának következményei

A taurinhiány nagyon ritka, de lehet például egy régóta fennálló vegán étrend, vagy korlátozott mennyiségű cisztein, metionin vagy B6-vitamin következménye.

Az alacsony taurinszint az immunrendszer zavarához vezethet, emellett az izmokban lévő alacsony taurinkoncentráció jellemző a krónikus veseelégtelenségben szenvedőkre.

A taurin hiánya gyulladást okozhat a szövetekben.

A taurin mint étrend-kiegészítő

Ha orvosilag szükséges, a taurin hosszú távon külsőleg adagolható. Étrend-kiegészítők formájában kapszulákként, tablettákként vagy por formájában folyadékhoz keverhető. A szintetikusan előállított taurin tartalmú étrend-kiegészítők gyógyszertárban vagy az interneten megvásárolhatók. A taurin infúzióban is adható, ami a koraszülöttek esetében rendkívül fontos.

Adagolása

Arra még nincs válasz, hogy a táplálékkal, táplálékkiegészítőkkel vagy energiaitalokkal mennyi taurint kell a szervezetnek felvennie. Az ajánlott napi adagok vizsgálata folyamatban van. Becslések szerint az emberek 40 és 400 mg nap taurint fogyasztanak.

A taurin átlagos napi adagja táplálékkiegészítőkben 500 és 2000 mg közötti, de a több mint 3000 milligramm adag is problémamentesnek tűnik. Eddig nem ismert a taurin túladagolása.

Ne feledjük azonban, hogy a szervezet maga is előállít taurint, a táplálkozáson keresztül is veszünk fel belőle, így az egészséges embernek elvileg nincs szüksége további bevitelre.

Taurin az energiaitalokban

Majdnem minden energiaital tartalmaz mesterségesen előállított taurint. Ennek oka a fizikai és szellemi teljesítmény állítólagos növelése. Ez a hatás azonban nem egyértelműen bizonyítható a tanulmányokban.

Az sem bizonyítható továbbá, hogy a taurin növeli az energiaitalokban lévő koffein hatását, és ezáltal serkentő hatású. Csak az italokban található koffein és a cukor stimuláló hatású. Amint fent már említettük, a taurin nagy dózisa nyugtató hatást fejt ki.

2013 óta a gyümölcslevek és az üdítőitalok, energiaitalok maximum 4000 mg taurint tartalmazhatnak literenként. (Egy 250 ml-es Red Bull® 1000 mg szintetikus taurint tartalmaz.)

Mellékhatások

A taurin mellékhatásai eddig nem ismertek. Más a helyzet az energiaitalok esetében. A taurin mellékhatásait az energiaitalok többi összetevőjével kombinálva nem vizsgálták eléggé, és nem világos, hogy mi történik, ha túl sok taurint fogyasztunk az energiaitalokban. Ezért e felhasználás során az anyagot kritikus szemmel kell vizsgálni.

Különösen a taurin és a koffein kombinációja jár gyaníthatóan egészségügyi kockázatokkal. Néhány mellékhatás gyanítható, melyek további kutatást ígényelnek. Ezek a mellékhatások a következők:

  • nyugtalanság és idegesség
  • erős szívdobogás
  • szívritmuszavar
  • hányinger
  • görcsrohamok
  • a vérkeringés összeomlása

A bizonytalan hatás miatt meghatározták az energiaitalokban a már említett maximális taurintartalmat. Ezenkívül nem ajánlott, hogy a gyermekek, a terhes nők és a szoptató anyák energiaitalokat fogyasszanak.

Taurin a sportteljesítmény javításához?

Egyes testépítők a taurint étrend-kiegészítőként fogyasztják, mivel az anyagnak állítólag támogatnia kell az izomnövekedést. Eddig azonban nincs erre tudományos bizonyíték. Bár a taurin az állatkísérleteikben növelte az izomszöveteket, ez nem igazolható az embernél.

Az energiaitalok ivása a sporttal kapcsolatosan is ellentmondásos. Míg egyes tanulmányok az atlétikai teljesítményt fokozó hatásokról írnak, más tanulmányok nem erősítik meg ezt, és figyelmeztetnek, hogy az energiaitalok elvonják a folyadékot a szervezettől, és ezért dehidrálják azt, különösen a testi megterhelések során.

Gyógyszer?

A taurin a jövőben különböző betegségek gyógyszere lehet. Bár a kutatás még gyerekcipőben jár, úgy gondolják, hogy a taurin pozitív hatást gyakorolhat egyes szembetegségekre, a szívritmuszavarra, magas vérnyomásra és szívelégtelenségre, emellett antioxidáns és nyugtató hatású. Ezért az anyagot oxidatív stressz-betegségeknél – például cukorbetegség vagy arterioszklerózis – is fel lehet használni.

A taurint 1827-ben fedezte fel Leopold Gmelin és Friedrich Tiedemann vegyész. A szarvasmarhák emésztési folyamatait vizsgálva sikerült egy anyagot kivonni egy ökör epehólyagjáról, ennek megfelelően a tudósok az anyagot taurinnak nevezték el – a görög bika szó után.

(Németből fordította: Koncz László)