Probiotikumok – ezért jók az erjesztett ételek

Igaz-e minden, amit a reklámok ígérnek? A probiotikumok mikroorganizmusok, amelyek védik a belet, erősítik az immunrendszert, és így védenek a rák ellen – tudjuk, hogy ezek az egészségmegőrző élőlények valóban léteznek a beleinkben. A probiotikumokat azonban megkaphatjuk a táplálékkal is, különösen az élőflórás joghurtokban van sok belőlük.

A bél a legnagyobb védekező mechanizmus az emberi szervezetben, bár aki évtizedekkel ezelőtt ilyet állított, azt kinevették. Mostanra ezt a tényt elfogadja az orvostudomány, sőt számos tanulmány kimutatta, hogy sok betegség tünetei javulhatnak a bélflóra támogatásával.

Mi a probiotikum?

A mikroorganizmusok természetes összetevői az egészséges bélflórának, ezenkívül táplálékkal vagy táplálékkiegészítőkkel is belekerülhetnek a bélbe, ott megtelepedhetnek, és támogathatják a meglévő bélflórát, stimulálhatják és erősíthetik immunrendszerünket.

A laktobacillusok (tejsavbaktériumok) és a bifidobaktériumok különösen hasznosnak bizonyultak. Megelőző és gyógyító hatásaik igazoltak, ám korlátozásokkal:

  • Nem minden baktériumtörzsnek van megfelelő hatása; a vizsgálatokban kimutatott hatások csak a vizsgált probiotikumra vonatkoznak (ami nem jelenti azt, hogy nem állnak fenn másokban).
  • Élelmiszerrel a jótékony mikroorganizmusoknak csak kis része jut el a bélbe, a többieket a gyomor- és az epesav megsemmisíti.
  • Az élelmiszerek esetében fennáll annak a veszélye, hogy nem megfelelő mennyiségű baktérium jelenik meg a megfelelő helyen a szervezetben.

Milyen élelmiszerek tartalmaznak probiotikumokat?

A probiotikumok erjesztett ételekben találhatók – és nem csak azóta, hogy kis palackos joghurtos italok léteznek. Az egészséges baktériumok megtalálhatók a savanyú tejben, kefirben és joghurtban, savanyú káposztában, céklában és savanyított uborkában (kovászos uborka).

Ezek a baktériumok ősidők óta segítik az élelmiszerek konzerválását, mivel a savképződés azt jelenti, hogy más káros organizmusoknak nincs esélyük az életben maradásra.

A probiotikumok hatása

A „probiotikum” (jelentése: az élet számára) varázsszó alatt az élelmiszerboltok jelenleg tele vannak különböző termékekkel, amelyek szinte drágábbak, mint a hagyományos termékek. Nem minden fogyasztó érti azonban a Lactobacillus casei Actimel, vagy a Lactobacillus casei Golding és Gorbach (LGG) fontosságát. Ezek a genetikailag nem módosított tejsavbaktériumok bizonyultak elég ellenállónak a gyomor- és az epesav ellen.

Számos tanulmány készült a probiotikumok hatásairól.

  • Valójában bizonyos probiotikumok, mint a száraz élesztő (Saccharomyces boulardii) és a Lactobacillus rhamnosus GG baktériumok enyhíthetik a gyomor-bél fertőzések időátartamát és súlyosságát. Még megelőző intézkedésként is alkalmazhatók az utazók hasmenése ellen (kezdje el a kúrát öt nappal az utazás megkezdése előtt).
  • Más baktériumok elősegítik az emésztést, és csökkentik a vastagbélben jelenlévő rothadást okozó baktériumok számát. Laktóz-intolerancia esetén javítják a laktóz emésztését.
  • A kisgyermekeknél a probiotikus tulajdonságokkal rendelkező tejsavbaktériumok fogyasztása bizonyos bélbetegségekkel szemben védelmet nyújt, és az antibiotikum-terápia után normalizálja a bélműködést.
  • Az anya terhessége és a szoptatás ideje alatt bevett tejsavbaktériumok megakadályozzák a csecsemőknél az allergiás reakciókat.
  • Úgy tűnik, hogy a probiotikumok pozitívan befolyásolják a gyulladásos bélbetegség (ulceratív colitis, Crohn-betegség) és a húgyúti fertőzések folyamatait.
  • A probiotikumok csökkenthetik a bélrák kockázatát a citotoxikus enzimek gátlásával. Egy japán tanulmány kimutatta ezt a hatást a lactobacillus casei Shirota esetében.
  • Lehetséges hátrány: Egyes betegségek súlyosbodhatnak – bizonyos autoimmun betegségek, például Bechterew-kór, szintén érintettek lehetnek.

Legjobb, ha naponta fogyasztunk tejtermékeket

Rendkívül fontos, hogy a probiotikus termékeket gyakran, szinte naponta és rendszeresen fogyasszuk. Ellenkező esetben a baktériumok nem képesek „betelepíteni” a bélnyálkahártyát. A hagyományos, nem hőkezelt joghurtok és az élő laktobacillus vagy bifidus baktériumtörzseket tartalmazó tejtermékek ezért az egészségre kedvezőek.

Meg kell azonban jegyezni, hogy a probiotikumok negatív hatással is járhatnak. Úgy vélik például, hogy a probiotikumokat nem minden ember jól tolerálja. Azt is gyanítják, hogy a probiotikumok olyan panaszokat is okozhatnak, mint a puffadás és a gyomorfájás. Ezeket a negatív hatásokat még vizsgálják.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha szeretne még olvasni az emésztésről, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Áteresztő bél szindróma – ismeretlen okok, komoly bajok