A stroke megelőzése

Jó, ha mindenki tudja, és már az általános iskolában tanítani kellene, hogy milyen jelei vannak a stroke-nak, vagyis a hirtelen kialakuló agykárosodásnak (régebbi kifejezéssel: szélütésnek). A neves amerikai orvosi egyetem, a Harvard Medical School összefoglalója szerint a stroke jelei a következők.

  • a test egyik oldalának gyengesége
  • arczsibbadás
  • szokatlan és erős fejfájás
  • látásvesztés
  • zsibbadás és bizsergés érzés
  • bizonytalan járás

Az amerikai Országos Stroke Társaság – National Stroke Association – szemléltető ábrájából kitűnik (lásd az illusztrációt), hogy a vészjelek sorában külön is felhívják a figyelmet az arc egyik oldalának lebiggyedésére akkor, ha a stroke által érintett személy mosolyogni próbál; az egyik kar lecsüngésére, ha az illető fel akarja emelni mind a két karját; a megszokotthoz képest elnagyolt, eltorzult, furcsa beszédre. Ha valakinél ezeket a figyelmeztető jeleket tapasztaljuk, azonnal hívjunk orvosi segítséget (mentőt).

Fontos tudni, hogy ha a stroke által sújtott embertársunk az első baljós jelektől számított 3 órán belül (!) megkapja a szakszerű orvosi ellátást, akkor még felépülhet, ha viszont az orvosi segítség csak 3 órán túl érkezik, akkor élete végéig tartó, maradandó egészségkárosodást szenvedhet.

Mit tehetünk általában a stroke megelőzéséért? A harvardi orvosok által készített összeállítás a stroke kockázatcsökkentésének 7 tényezőjét sorolja fel. Ezek a következők: a vérnyomás csökkentése; fogyás; több testmozgás; ha valaki iszik, hagyja abba vagy legalább csak mérsékelt adagban folytassa; ha szívritmuszavara (pontosabban pitvarfibrillációja) van, forduljon orvoshoz; rendszeresen ellenőriztesse a vércukorszintjét, illetve ha kialakult a cukorbetegsége, kezeltesse; és végül: hagyja abba a dohányzást.

Kürti Gábor
természetgyógyász, akupresszőr
Tel.: +36 30 996-2787
Honlap: https://kurtigabor.com
Gyógyszer nélküli egészség Facebook csoport