Mi segít a szájszárazság ellen?

Szájszárazságot okozó betegségek

A szájszárazság mögött – az említett, többnyire ártalmatlan okok mellett – betegségek is lehetnek. Ezek közé tartozik például:

Nátha: az eldugult orr, gyakran allergia, megfázás, vagy orrmelléküreg-gyulladás következtében, a szájon keresztüli légzéshez vezet, ami kiszárítja a szájat.

Láz, hasmenés és fertőzések: ha hasmenésünk vagy lázunk van, a szervezetnek sok folyadékra van szüksége. Ezért előfordulhat, hogy ezekben az esetekben a száj kiszárad.

Autoimmun betegségek: különösen a posztmenopauzában lévő nőknél gyakrabban fordul elő a Sjögren-szindróma. A krónikusan gyulladt könny- és nyálmirigyek többek között a nyálkahártyák (szem, orr, száj) kiszáradását és szájszárazságot is okoznak.

Pajzsmirigybetegségek: a száraz nyálkahártyák, így a szájszárazság is jelezheti a pajzsmirigy működési zavarát.

Korlátozott rágásképesség: a szájnyálkahártya vagy a fogak betegségei vagy gyulladása, valamint a rosszul illeszkedő fogpótlások megnehezíthetik az ételek rágását, és nyeléskényszerhez vezethetnek. A nyeléshez több nyál szükséges, mint amennyi termelődik, ami szájszárazsághoz vezethet.

Cukorbetegség: a cukorbetegség minden típusát – de különösen a 2-es típusú cukorbetegeket – kezdetben nem specifikus tünetek jellemzik, mint például a szélsőséges szomjúság, a szájszárazság és a gyakori vizelés. Cukorbetegségnél emelkedik a vércukorszint, és ez a szervezettől folyadékot von el. Más anyagcsere-betegségek is szóba kerülhetnek.

HIV és AIDS: a HIV- és AIDS-fertőzés jelentős tünete a száj és a torok változása, ez magában foglalja a szájszárazságot is.

Étkezési zavarok és alultápláltság: a hosszú éhezés vagy a gyakori hányás sok folyadékot rabol el a szervezettől, ezért szájszárazság jelenhet meg.

A nyálmirigy tumora: mind a rosszindulatú, mind a jóindulatú nyálmirigy-daganatok befolyásolhatják a nyálmirigyek működését, amitől csökken a nyáltermelés.

B-vitamin hiánya: a B-vitamin hiányának tipikus jelei az égő nyelv és a szájszárazság.

Depresszió és szorongás: depresszió esetén a száraz és égő száj tipikus tünet, általában a betegség kezdetén jelenik meg.

Sialadenosis: ez a nyálmirigyek fájdalommentes duzzanata, ami csökkent nyálfolyást és így szájszárazságot okoz.

A szájszárazság következménye lehet nyálmirigy-gyulladás. A száraz nyálkahártyákon ugyanis a baktériumok különösen jól növekednek, a nyálcsatornákon keresztül jutnak el a mirigyekig, és gennyes gyulladást okoznak.

Mi a teendő?

Először is elengedhetetlen, hogy minden nap eleget igyunk – legjobb a 2-3 liter víz vagy cukrozatlan tea. Emellett az erős rágás is elősegíti a nyálkaképződést. A „rágható”, vagyis az alapos rágást igénylő ételek ezért jobbak a fogaknak, mint a lágy táplálék.

Hasznos és ajánlott házi szer minden korosztály számára a cukormentes fogápoló rágógumi rágása vagy a cukormentes fogápoló cukorka szopogatása. Tudományosan bebizonyosodott, hogy ezek serkentik a nyáltermelést és biztosítják a megfelelő pH-t a szájban.

Mikor menjünk orvoshoz?

Sok esetben, például lámpaláz esetén a szájszárazság teljesen normális, és nem ok az aggodalomra. De ha bármilyen további változást észlel, kérjen orvosi tanácsot. Forduljon orvoshoz, ha:

  • a szájszárazság hosszabb ideig fennáll, vagy ismétlődően jelentkezik.
  • a szájszárazság adott gyógyszer bevétele után jelentkezik.
  • a nyálmirigyek duzzadtak.
  • a szájszárazságon kívül fogínyproblémája, vagy fogfájása van.
  • rágás-, nyelés-, vagy beszédproblémája van.
  • a szájszárazságon kívül olyan tünetek is jelentkeznek, mint a gyakori vizelés, erős szomjúságérzés, fejfájás és végtagfájdalom.
  • a szájszárazsághoz a szájban égő fájdalom társul.
  • nemcsak a szája, hanem az orra vagy a szeme is száraz.
  • extrém mentális nyomás alatt áll.
  • hányinger, hányás vagy látászavar jelentkezik. Ebben az esetben mérgezésről is szó lehet, amit a lehető leghamarabb orvosnak kell látnia.

Szájszárazság elleni homeopátiás szerek

Szájszárazság kezelésére Schüssler-sókat vagy homeopátiás golyócskákat is javasolnak. A szájszárazság következményeinél, például a szájnyálkahártya-gyulladásnál a homeopátia megkönnyebbülést hozhat. Az árnikának például gyulladáscsökkentő hatása van, és csökkenti a fájdalmat. A ratanhiagyökér-kivonat a rossz szájszag és az égő nyelv ellen segít.

Meg kell jegyezni, hogy a homeopátiás gyógyszerek csak támogató vagy megelőző jellegűek. Súlyos egészségügyi problémák esetén mindig forduljon orvoshoz.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha több információra kíváncsi, keresse fel Homeopátiás szerkeresőnket!

Ha érdekli a téma és szeretne olvasni a kellemetlen szájszagról is, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Így kerülheti el a kellemetlen szájszagot