Lóbab – különleges és egészséges

A lóbab nagy, lapos, zöld színű növény. Ismereteink szerint már 6000 évvel ezelőtt is termesztették Perzsiában és Egyiptomban. A nyomait fáraók sírjában is megtalálták, ami jelzi, hogy milyen nagyra becsülték. A lencsével és csicseriborsóval együtt az észak-afrikai és mediterrán konyha jellemző, fontos alapanyaga. A mi éghajlatunkon is megterem.

A könnyen megpuhuló lóbabnak enyhén édes és kissé földes íze van, és a szájunkban úgy elolvad, mint a vaj. Ennek a tulajdonságának köszönheti, hogy szinte minden ételbe – mártásokba, salátákba, ragukba és levesekbe – beletehetjük.

Elő kell készíteni

A frissen vásárolt lóbab felhasználás előtt némi kezelést igényel. Fejtsük ki a hüvelyéből, majd a babszemeket főzzük elő, hogy megszabadulhassunk a babszemek kemény héjától. Miután letisztogattuk a nagy, vaskos és lapos szemek héját, perforált műanyag zacskóba téve, nagy nedvességtartalomra állított hűtőszekrényben tároljuk, maximum egy héten át.

A lóbab a többi babhoz hasonlóan gazdag fehérjeforrás, és tartalmazza a szervezet számára fontos aminosavakat. Ráadásul igen nagy a rosttartalma, és bőséges ásványi anyag és B-, A-, C- és K-vitamin forrás is.

Felhasználása

Saláták – a friss lóbab bármilyen salátának jó összetevője. Különösen illik a tipikus olasz tavaszi salátához, amelyek sajtot, olívaolajat, citromlevet, petrezselymet és egy kevés pirospaprikát is tartalmaznak.

Lóbab püré – 2 csésze friss (megtisztított) vagy konzerv lóbabot mixerben krémesre keverünk 2 nagy gerezd fokhagymával, friss petrezselyemmel, mentalevéllel, 2 evőkanál citromlével és fél csésze olívaolajjal. Sóval, borssal ízesítjük. Pirított kenyérre kenve, vagy nyers zöldségekhez mártogatósnak tálalhatjuk. Hűtőszekrényben kb. 5 napig eláll.

Panzanella, azaz kenyérsaláta lóbabbal

Ízlés szerinti kenyeret (az egy-két napos a legjobb) tépkedjünk falatnyi darabokra, és forgassuk meg fél csésze olívaolajban. Egy tepsibe téve, apróra vágott fokhagymával megszórva pirítsuk 10 percig az előre bemelegített sütőben. Fél csésze megtisztított lóbabot, fél csésze előfőzött cukorborsót, egy csokor felszeletelt újhagymát, 1 csésze rukkolát, három nagy, felkockázott paradicsomot és egy marék apróra vágott bazsalikomot óvatosan keverjünk össze egy tálban. Adjuk hozzá a pirított kenyérdarabokat. 2 evőkanál ecetből és fél csésze olívaolajból készítsünk öntetet, és locsoljuk meg vele a salátát. Ízlés szerint sóval és borssal is megszórhatjuk.

A lóbab fogyasztásának kockázatai

A favizmus nevű ritka genetikai betegségben szenvedők (a betegség neve a lóbab latin névéből, Vicia faba ered) ne fogyasszanak lóbabot, mert súlyos tüneteket válthat ki.

Mivel a lóbabnak igen nagy a rosttartalma, kisgyerekek csak kis mennyiségben fogyasszák, a kiegyensúlyozott étrend részeként.

A lóbab nagy mennyiségben tartalmaz L-dopa nevű vegyületet, amely megakadályozhatja a B6-vitamin átalakulását a szervezetben. Aki B6-vitamin-hiányban szenved, ne egyen lóbabot, mert az csak tovább rontja a helyzetét.

A lóbab fogyasztás előnyei

  • Hozzájárul az egészséges szívműködéshez, és csökkenti a koleszterinszintet.
  • Egyes tanulmányok szerint csökkenti a Parkinson-kór tüneteit.
  • Segít megelőzni a születési rendellenességeket.
  • Mivel gyorsan teltségérzést okoz, nagy tápértékű és mégis alacsony kalóriatartalmú, ezért jó kiegészítője a fogyókúráknak.
  • Antioxidánsokat és immunerősítőt tartalmaz.
  • Segít megküzdeni a depresszióval és idegességgel.
  • Segít javítani a magas vérnyomást. Iktasson be az étrendjébe rendszeresen lóbabot. Vaj, sajt vagy lekvár helyett kenjen lóbabpürét a kenyerére. Készítsen öntetet egyenlő mennyiségű főtt lóbabból és joghurtból, amelyet hús-, zöldség- vagy tésztaételek ízesítésére is használhat.
  • Segít megőrizni a csontok egészségét.

Mivel a lóbab gazdag vasforrás, segíti a vérszegénység elleni küzdelmet. A jobb felszívódás érdekében fogyassza a lóbabot C-vitaminban gazdag ételekkel, paradicsommal, paprikával, bogyós gyümölcsökkel, citrusfélékkel.

(Angolból fordította: H Orsi)

Ha szeretne még olvasni a babfélék egészségünkre gyakorolt hatásáról, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

A bab ideális a cukorbetegeknek