A bab ideális a cukorbetegeknek

Zöldbab, fehér bab, lóbab, vesebab – kevés zöldség fordul elő annyi formában, mint a bab. Talán ez a legsokoldalúbb és legnépszerűbb hüvelyes, amelyet ismerünk. Számos összetevője révén nagyon egészséges – feltéve, ha tudjuk, mire kell ügyelni az elkészítés során. A nyers bab ugyanis még mérgező is lehet. Lássunk néhány tudnivalót a hasznosításáról.

Mi van a babban?

A bab fontos fehérjeforrás. A fehér bab még több fehérjét tartalmaz, mint a hús, ezért is jó a vegetáriánusoknak. A bab tápértéke jelentős mértékben függ a feldolgozás módjától, például hogy friss babot vagy konzervbabot használunk-e.

A vesebab a 100 grammonkénti 251 kalóriájával nem éppen alacsony diétás étel, de nagy különbség van a különböző babfajták között. Így pl. 100 g zöldbabban csak mintegy 25 kcal van. Ezért található meg ez az ízletes zöldség étlapunkon, ha azt akarjuk, hogy csökkentsük a kalóriát.

A bab egészségügyi haszna a sok ásványi anyagban rejlik. Van benne többek között:

  • magnézium
  • kálium
  • kalcium
  • vas
  • foszfor
  • mangán

Hozzá jön a számos vitamin, mint az A-, C- és E-vitamin, béta karotin, valamint B-vitaminok, mindenekelőtt B1-, B2- és B6.

Egészségre gyakorolt hatása

A bab a szénhidrátokat csak lassan adja át a véráramba, így a vércukorszint állandó marad, sokáig laktató, ideális cukorbetegek számára. Ezen kívül tartalmaz oldható rostot, amihez a koleszterin kötődik, és így csökkenti a koleszterinszintet.

Sok más zöldségnél több antioxidánst viszünk be a bab fogyasztásával. Rákmegelőző hatását, különös tekintettel a vastagbélrákra és a mellrákra, megerősítették különböző tanulmányok.

Emésztési problémák megelőzése

Egy mondás szerint: „Minden kis bab hangot ad”. Tény, hogy sok embernek lesz emésztési problémája bab evése után. A szélszorulásért felelősek az úgynevezett oligoszacharidok, emészthetetlen szénhidrátok, amelyek bomlása során a bélben gázok keletkeznek. Fajtától függően segít főzés előtt a bab 24 órás beáztatása. Így a hüvelyesek kevésbé okoznak emésztési zavart.

A megfelelő fűszerek is támogatják az emésztést: kömény, ánizs, koriandermag és az édeskömény különösen alkalmasak erre. A felfúvódás ellen segít a köménytea is.

Nyersen ne!

A babot felhasználhatjuk frissen, de fagyasztható is. Nyers állapotban nem szabad fogyasztani, mert toxikus anyagot tartalmaz. Ez az anyag a glikozid phasin, a lektinek csoportjába tartozik, és csak 15 perces főzés hatására bomlik el. Ezért is kell az áztató vizet mindig kiönteni. Konzervbab esetében elegendő leöblíteni, hiszen ez már főzött.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Lóbab – különleges és egészséges