Táplálkozás fekélyes vastagbélgyulladás esetén

Míg a Crohn-betegség a teljes emésztőrendszert érinti, a fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa) „csak” a vastagbélre korlátozódik. A felületi nyálkahártya rétegeiben gyulladások és vérző fekélyek alakulnak ki, ami véres hasmenéshez és hasi fájdalomhoz vezet. A betegség oka ismeretlen, valószínű, hogy örökletes, környezeti és táplálkozási okai vannak.

A panaszmentes időszakban az érintettek szinte normális mindennapi életet élhetnek, az akut fázisban súlyos fájdalmak jelentkeznek, amelyeket csak ágyban fekvéssel, esetenként kórházi kezeléssel lehet megszüntetni.

A Crohn-betegséghez hasonlóan a fekélyes vastagbélgyulladás a hasmenés miatt súlyos folyadékveszteséget okoz, amit alacsony széndioxid tartalmú vízzel vagy enyhe teákkal kell ellensúlyozni. Különösen alkalmas teák:

  • édeskömény tea
  • kamilla tea
  • borsmenta tea
  • ánizs tea

Akut szakasz: mit szabad enni?

A hasmenés és a vastagbélben fellépő gyulladások elleni küzdelem érdekében a szervezet kalóriákat fogyaszt, és sok zsírt veszít a széklettel. Ezért már az akut fázisban is pótolni kell ezeket, lehetőleg hidegen sajtolt olajokkal vagy margarinnal. Ezzel szemben az állati zsírok kevésbé jók, kivéve a vajat, amely sok értékes A-vitamint biztosít.

Fontos a fekélyes vastagbélgyulladásnál bizonyos vitaminok és nyomelemek szervezetbe juttatása. A vérveszteség a hasmenésnél vasveszteséghez vezethet, emellett célszerű beilleszteni az étrendbe kalciumban, folsavban, cinkben és magnéziumban gazdag élelmiszereket is.

Miről kell lemondani?

A következő élelmiszereket a lehető legnagyobb mértékben kerülniük kell a fekélyes vastagbélgyulladásban szenvedőknek, különösen az akut fázisban:

  • saláták
  • nyers zöldségek
  • csonthéjas gyümölcsök
  • citrusfélék
  • édes tejtermékek

Remissziós szakasz

A remissziós fázisban az étrend normalizálható. Számos javaslat áll rendelkezésre a diétázáshoz, de az egészségi előnyökről még nem áll rendelkezésre bizonyíték. Általánosságban a fekélyes vastagbélgyulladás esetén könnyű, egészséges táplálkozás javasolt.

A fekélyes vastagbélgyulladásban szenvedők, akik hallgatnak szervezetük reakcióira, hamarosan megtudják, mely ételeket tolerálják jobban vagy rosszabbul. Aki tudja, mit ehet, annak könnyebb lesz örömet találni az evésben. Ez különösen fontos a krónikus gyulladásos bélbetegségben szenvedőknél.

Általánosságban elmondható, hogy a szervezetet az egyes időszakok között minden fontos tápanyaggal, ásványi anyaggal és vitaminnal el kell látni, és az emésztést magas rosttartalmú étrenddel kell szabályozni.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Banánnal gyógyíthatják a Crohn-betegséget