Pfeiffer-féle láz, a csókbetegség

A csók bizonyítottan egészséges, jót tesz a léleknek, de egyben fertőző betegség forrása is lehet. A Pfeiffer-féle mirigyes láz (elterjedtebb nevén: mononucleosis) ezért is kapta a népies nevét: csókbetegség. Sokan megfertőződnek vele életük során, de általában nem is veszik észre, vagy egyszerű torokfájásként kezelik. Komplikációk csak nagyon ritkán fordulnak elő.

A fertőző mononucleosis néven is ismert Pfeiffer-féle mirigyláz az Epstein-Barr vírus (EBV) által terjedő fertőzés. Mivel a vírusok széles körben elterjedtek, az első találkozás általában gyermekkorban és serdülőkorban történik. (Németország népességének 95 százaléka 30 évesen már átesett a betegségen.)

A mirigyes láz ragályos

A kórokozót nyálon keresztül lehet átadni, ezért kapta a betegség a köznyelvben a csókbetegség nevet. A köhögés vagy tüsszentés által szétszóródó cseppek is lehetővé teszik a vírus számára, hogy közvetett módon további áldozatokat találjon.

A fertőzés után az első tünetek megjelenése a 10. és 40. nap közé esik. A vírus elsősorban az orr, a száj és a torok nyálkahártyájára, valamint a fehérvérsejtek egy csoportjára, a B-limfocitákra hat. A betegség többnyire 2-3 hétig tart és csaknem mindig komplikációmentesen gyógyul.

A fertőzés során az emberi szervezet antitesteket képez, ami az egész életen át tartó immunitást biztosít a vírussal szemben, vagyis védett lesz az újabb fertőzés ellen.

Tünetek

Az első tünetek többnyire fáradtság, koncentrációzavar és étvágytalanság, ami nem ritkán, különösen a felnőtteknél, az akut fertőzést követő hetek után is befolyásolja az általános állapotot. Izomfájdalom és fejfájás szintén felléphet, néha enyhe bőrkiütés is megjelenik.

A továbbiakban tipikus tünet a nyak és nyak nyirokcsomóinak duzzanata, néha a test többi részén is, majdnem mindig lázzal párosulva. A legtöbb esetben torokfájás jelentkezik, a duzzadt mandulákon vastag, fehér lepedék képződik, és nyelési fájdalmakkal jár.

Komplikációk

A fertőzés ritkán súlyosabb irányt vesz, és nemcsak a nyakrész nyirokcsomóira, hanem a májra és a lépre is hatással van. Ez hányingert és felső hasi diszkomfortot, valamint a májfunkciók károsodását jelenti, egészen a sárgaságig.

A lép megduzzad, ami (életveszélyes) léprepedést is okozhat. Nagyon ritkán a fertőzés az agyra is kiterjed, és ott gyulladást okoz. Más szerveket, például a tüdőt, a szívet vagy a veséket is érintheti a gyulladás, és vérszegénységhez vagy vérlemezkék hiányához vezethet.

A betegség különösen súlyos lehet immunhiányos betegeknél. Érintettek lehetnek például az AIDS-betegek vagy a szervátültetésen átesettek. A vírus egy idő után az érintetteknél a nyirokcsomók vagy az orrnyálkahártya rákos megbetegedését válthatja ki.

Diagnózis és kezelés

Mivel a Pfeiffer-féle mirigyes láz tünetei sok más betegségben is előfordulnak, a betegség egyértelmű meghatározása néha nem olyan egyszerű. Egyértelmű bizonyíték a fehérvérsejtek növekedésére a vérben, valamint az EB-vírus elleni antitestek megléte. A fájdalomcsillapítók és a lázcsillapító szerek enyhíthetik a panaszokat, de maga a betegség nem gyógyítható egyetlen speciális szerrel, csak a tünetek kezelhetők.

Házi szerek

E betegségnél segíthetnek a gyógynövényes teák, amelyek nemcsak egyensúlyba hozzák a folyadékháztartást, hanem gátolják a gyulladást (például zsálya, kamilla, kakukkfű). A torokfájás enyhülhet a nedves nyakborogatással és a szájöblítőkkel, a gyógyszertárban kaphatók szegfűszeget és tormát tartalmazó készítmények.

A láz- és fájdalomcsökkentő szerek segíthetnek a tünetek enyhítésében.

Mire kell ügyelnie a fertőzöttnek?

A legfontosabb dolog a test kímélése, különösen a betegség első heteiben; a teljes terhelhetőség gyakran csak néhány hónap elteltével áll helyre. Lépduzzanat esetén a fizikai munka vagy a sport is lépszakadáshoz vezethet.

Fontos, hogy a beteg sokat igyon, akkor is, ha a nyelés nehézséget okoz.

Mivel a vírus széles körben elterjedt, alig védekezhetünk a fertőzés ellen. Az egyetlen lehetőség, hogy elkerüljük a szoros testi, és különösen a nyállal való kapcsolatot. A beteget azonban nem kell elkülöníteni.

(Németből fordította: Koncz László)

Többet tudhat meg a házi szerekről, ha felkeresi Gyógynövénykeresőnket.

Ha szívesen olvasna még a csókbetegségről, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Tényleg csókkal terjed a mononukleózis