Kávéhatás kávé nélkül

Sokan vannak, akiket ambivalens érzések kötnek a kávéhoz. Szeretik az általa keltett érzést (legalábbis az első kortyokat követő kezdeti energialöketet és mentális felfrissülést), de nem örülnek annak, hogy annyira a rabjává váltak. A jó hír, hogy új kutatások szerint anélkül is élvezhetjük a kávé áldásos hatásait, hogy ténylegesen kávéznánk.

Amikor a kutatás alanyai arra kényszerültek, hogy a kávéra gondoljanak (pl. egy új kávémárkának kellett nevet adni), már az is elég volt arra, hogy stimulálja a szervezetet, és megváltoztassa az emberek gondolatát és érzéseit. Az elméjük frissebbé vált, anélkül, hogy ténylegesen kávét ittak volna. De hogy lehet ez?

Kutatók szerint ennek egyik oka, hogy sok ember a kávét a lendülettel és éberséggel köti össze. Az agyunkban a kettő összekovácsolódott, és az egyik gondolat előhívja a másikat.

Ráadásul a tanulmány szerzői azt is tapasztalták, hogy a kávéra való gondolástól felgyorsult a résztvevők szívverése. A gondolat megteremti a valóságot, vagy legalábbis felgyorsítja a következmények jelentkezését.

Egy másik kutatás szerint a kávé illata is elég ahhoz, hogy javítsa az ítélőképességünket. Azok az egyetemi hallgatók, akik kávétól illatozó környezetben végeztek el egy tesztet, jobban teljesítettek, mint más társaik. Egy régebbi kutatás pedig megállapította, hogy az alváselvonás alatt álló patkányok agyában a kávéillat hatására a fáradtságból eredő stresszt csillapító gének aktiválódtak.

Mi következik ebből? Talán nem is kell annyi kávét innunk a mentális hatás érdekében, mint gondolnánk. Bár a kutatóknak még sok mindent kell tisztázniuk, érdemes kihasználnunk a kávénak a gondolatainkra gyakorolt pozitív hatását.

(Angolból fordította: H. Orsi)

Ha szívesen olvasna még a kávéról, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Ezt tegye a reggeli kávéba a hasi zsírok ellen