Gyógynövények, amelyek valóban hatásosak

Az internet világában számtalan információt találunk mindenféle gyógynövényről és természetes gyógymódról. Az évszázadok során rengeteg gyógynövényt használtak a különböző népek hagyományos gyógyászatában – például az ayurvédában, a kínai vagy akár a magyar természetgyógyászatban –, ezek valódi hatásossága azonban sokszor eltúlzott, vagy csak szóbeszéd.

Számos, napjainkban élő és praktizáló természetgyógyász azonban nagy hangsúlyt helyez arra, hogy megtalálja azokat a gyógynövényeket, amelyek valóban azt nyújtják, amit mondanak róluk. Íme 5, kutatásokkal alátámasztott hatásos növény, melyeket nyugodtan beilleszthetünk a napi rutinunkba.

Gyömbér

Ezt a kedvelt gyógynövényt már évszázadok óta használják hatékony antioxidáns és gyulladásgátló tulajdonságai miatt. Különösen igaz ez a gyömbérolajra.

A gyömbér sokféle bajra nyújt enyhülést, de egyik leggyakrabban tanulmányozott hatása az emésztési problémákra és a tengeribetegségre van. Kutatások kimutatták, hogy ugyanolyan hatásos, mint egyes tengeribetegség elleni gyógyszerek, de mellékhatások nélkül.

Bélproblémákkal küszködőknek jó hír, hogy szélhajtó hatása segít megszabadulni a gázoktól, javítja az emésztést és a bélmozgást.

Remek dolog a gyömbérrel kapcsolatban, hogy könnyen beilleszthető a napi életünkbe. Gyakorlatilag bármihez adhatunk friss gyömbért, de ihatjuk teaként is étkezés előtt vagy után. Aki nagyon szereti a gyömbért, kipróbálhatja a galangál gyökeret is. Az íze és a hatása hasonló a gyömbéréhez. A galangálból készített erőleves a csontleves vegán alternatívája lehet.

Rhodiola

A rhodiola, avagy illatos varjúháj, amelyet a népnyelv rózsagyökérnek vagy aranygyökérnek is nevez, igen hatásos adaptogén. A gyökerében rejlő anyagok segítik csökkenteni a stresszt, csillapítják az idegességet, és javítják az alvás minőségét. Frissítő hatása miatt gyakran energiaserkentőként is használják.

Arra érzékeny egyéneknél túlstimulálást okozhat, úgyhogy aki először próbálja ki, fontos, hogy nagyon gondosan ügyeljen az adagolásra. Hallgassunk a testünkre, és módosítsunk az adagoláson, vagy akár hagyjuk abba a fogyasztását, ha szükséges.

Citromfű

A citromfű (Melissa officinalis) könnyen termeszthető, könnyű, frissítő illatú és kiváló vírusölő. Különösen a HSV-1 (herpes simplex vírus) ellen hatásos, csakúgy, mint az ajakherpeszt, bárányhimlőt, övsömört és a krónikus fáradtságot okozó Epstein-Barr vírust.

Egy randomizált, kettős vak vizsgálatban 116 ajakherpeszes beteg esetében a kutatók azt találták, hogy ha a citromfű kivonatát naponta ötször alkalmazták a betegeknek, azok 96%-ánál nyolc nap elteltével teljesen meggyógyultak.

Gyermekláncfű

A mindennapi életben minket bombázó méreganyagok miatt fontos, hogy rendszeresen méregtelenítsük a szervezetünket. Mivel az autoimmun állapot növekedését összefüggésbe lehet hozni a modern világ méreganyag-használatával, fontos, hogy a rendszeres méregtelenítést beillesszük a mindennapjainkba.

Sok ember számára a pitypang csak egy bosszantó gyom a kertben. De azoknak, akik javítani szeretnének az egészségükön, ez a növény az egyik legjobb eszköz a méregtelenítéshez. Tele van B-vitaminokkal, melyek üzemanyagként szolgálnak a metilációhoz, a szervezet méregtelenítő képességének szabályozásához. Ráadásul a gyermekláncfű – poliszacharid tartalma révén – támogatja a szervezet legfőbb méregtelenítő szervét, a májat.

Csüdfű

Valószínűleg mindnyájunkra ráfér egy kis immunerősítés, főleg az influenza időszakában vagy a tavaszi fáradtság idején, és erre a legjobb a csüdfű. Antibakteriális és antivirális hatású, és serkenti a immunszabályozó T-sejteket. Ráadásul segít helyreállítani a Th1 és Th2 citokinek egyensúlyát, ami az immunrendszer megfelelő működéséhez szükséges. Segít emellett a fizikai és mentális ellenállóképességet. Adaptogén gyógynövény.

(Angolból fordította: H. Orsi)

Többet tudhat meg gyógynövényekről és a felhasználásuk módjáról, ha felkeresi Gyógynövénykeresőnket.

Ha érdeklik a gyónövények, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

A gyömbér gyógyító ereje