Miért olyan egészséges a kefir?

Hazájában, a Kaukázusban a százéves emberek italának nevezik ezt az egészséges italt. A kefir voltaképpen erjesztett tejital, amelyet a tej erjesztése során kefirgomba hozzáadásával állítanak elő. Eredetileg kancatejből készült, ma főleg tehéntejet használnak. A viszkózus ital olyan savanyú, mint az író, de szén-dioxidot tartalmaz, és így enyhén buborékos.

A gyártási folyamattól függően a kefir alkoholtartalma alacsony. A tejes mellett létezik vizes kefir is, melyet cukortartalmú vizes oldatból készítenek.

A tejital készítéséhez használt kefirgombák, amelyeket gyakran kefirgumóknak is neveznek, élesztő és baktériumok keverékéből állnak. Ezek olyan erjedést okoznak, amelyben a tejcukor (laktóz) tejsavvá, alkoholokká és szén-dioxiddá alakul. A kefirgombák a bioboltokban beszerezhetők, és többször is felhasználhatók, de ma már online is vásárolhatók.

A kefir hatása az egészségre

Nagyon egészséges, mert serkenti a bélműködést és sok tápanyagot tartalmaz. A hatása azonban még sokrétűbb:

Sok fehérjét, A-, D-, B-vitamint és folsavat tartalmaz, van benne kalcium, magnézium, vas és jód is. Ezek fontosak a csontok és a fogak, az izmok, az idegek és a pajzsmirigy szempontjából.

A kefir a probiotikumai miatt is népszerű. Ellentétben a többi tejtermékkel, mint a joghurt vagy az író, a hagyományos kefir tejsavbaktériumok mellett élesztőt és ecetsav-baktériumokat is tartalmaz. A vastagbélben ezek a mikroorganizmusok támogatják a bélflórát, kiirtják a kórokozókat, és ezáltal erősítik a szervezet immunrendszerét.

A sovány tejből készült kefir fehérjében gazdag, laktató, alacsony zsírtartalmú és alacsony kalóriájú. Ezért gyakran használják diétáknál, például turmixitalokhoz, friss gyümölcsökkel vagy pépesített zöldségekkel, így pozitív hatással van az energia-anyagcserére, és támogatja a fogyást.

Azt is mondják, hogy a kefir segít táplálni a bőrt – nemcsak azért, mert a bélflóra fontos szerepet játszik a pattanások és a mitesszerek elleni küzdelemben –, hanem külsőleg, tisztító és hidratáló arcmaszkokban is használják.

Kefir a terhességben

A fermentációs folyamat során a hagyományos kefir alkoholtartalma 0,3-2 százalék. Az alkoholmentes sörhöz vagy gyümölcslevekhez hasonlóan ez a mennyiség nem kritikus, amennyiben az italt mérsékelten fogyasztják. Gyakran ajánlják, hogy magas folsavtartalma miatt a terhes nők igyanak egy pohár kefirt.

Előállítása

Aki maga akar kefirt készíteni, ehhez a tejet és a kefirgombákat légmentes lezárva, nem túl világos helyen kell erjeszteni 2 napig. Ezután a masszát leszűrjük, hogy a kefirgombát eltávolítsuk.

Mindenféle tej alkalmas kefir gyártására, akár tehén- vagy kecsketej. Magasabb zsírtartalmú tejből az ital krémesebb lesz. Higiéniai okokból először a friss tejet forralni kell, vagy UHT-tejet kell használni, mert egyébként a kefirkultúra baktériumokkal szennyeződhet.

Vegyük, vagy magunk készítsük?

A „light” néven megvásárolható kefir a gyártási folyamatában eltér a házi készítésűtől. Az iparilag előállított kefirben a kefirgombák helyett baktériumokat és élesztőt használnak. Ennek eredményeként nemcsak az íze változik, hanem alkoholt sem tartalmaz, de laktózt igen.

A hagyományos kefir alkoholt tartalmaz, szinte laktózmentes, és ezért alkalmasabb a laktózérzékenyek számára. Úgy vélik, hogy a hagyományos kefirben több, egészséget támogató tápanyag is van.

Mennyi egészséges?

Nem csak frissítő ital, sok receptben sütéshez és főzéshez is használják. A kefirrajongóknak azonban nem szabad túlzásba esniük, mert kedvező hatásai ellenére a túl sok kefir egészségtelen lehet. A tejsavbaktériumok hosszú ideig tartó bevitele káros lehet az egészségre, mivel veszélybe kerülhet a bélflóra természetes egyensúlya. Naponta kb. 0,5-1 liter kefir ajánlott – ez a mennyiség egészséges és támogatja az immunrendszert.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha szívesen olvasna még a kefírről, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Kefires diéták