Kefires diéták

A kefires diéták elsősorban azoknak segíthetnek, akik rövid idő alatt akarnak lefogyni, és sokáig nem szeretnének emlékezni a fölös kilókra. Vagyunk így néhányan... Igyunk tehát kefirt – nagyon jót teszünk vele a szervezetünknek, hiszen ez az egyik legnépszerűbb diétás étel.

A kefirről szólva meg kell említenünk azt is, hogy ez az egyik leggyakrabban használt savanyított tejtermék. Az élelmiszeriparban a kefirt tejből készítik, úgynevezett kefirgombát adnak hozzá. Ez a gomba a tejsavas baktériumok mellett tejélesztőt is tartalmaz, ami megadja a kefirnek az egyedi, csak rá jellemző sajátos ízét és illatát.

A kefirről tudni kell, hogy szervezetünk könnyen dolgozza fel, erősíti belső szerveinket és azok működését. A kefir – azon kívül, hogy önmagában is egyedülállóan hasznos ital –, biztosítja a tartós fogyást is. Rendszeres fogyasztása javítja, megtisztítja a lerakódásoktól a gyomor-bél rendszer mikroflóráját, ez pedig az egész szervezet számára igen hasznos.

Kizárólag friss kefirt válasszunk. Vásárláskor figyelmet kell fordítani a kefir állagára, annak egyneműnek kell lennie. Ha pelyhek és csomók keletkeznek benne, ez azt jelenti, hogy eladás előtt helytelenül tárolták, vagy lejárt a szavatossági ideje.

Jó tudni, milyen zsíros, milyen savas

Az 1%-os és a sovány kefir jó a cukorbetegeknek, azoknak, akiknek meg kell szabadulniuk a felesleges koleszterintől, valamint azoknak, akiknek zsírszegény diétát javasoltak. Az alacsony zsírszázalékú kefirek magas kalciumtartalmúak, a kalcium pedig csontjaink építőanyaga, ezen kívül szabályozza a vérnyomást is.

A 2,5 és 3,2%-os kefirek jobban táplálnak, ezek ajánlottak fogyasztóközönség számára. Betegségmegelőző funkciójuk mellett telítik szervezetünket a normál működéshez szükséges kalóriákkal.

A 2,5 és 3,2%-os biokefirek a diétás savanyított tejtermékek csoportjához tartoznak, de gyógyító tulajdonságaikkal kiemelkednek közülük. Az ezekben a kefirekben található bifido- és laktobaktériumok elősegítik a bélrendszer saját flórájának megóvását, illetve helyreállítását (diszbakteriózis esetén), erősítik a szervezet immunrendszerét és javítják az anyagcserét.

Savasság, szén-dioxid, alkohol- és fehérjetartalom szempontjából a kefirek háromféle érettségűek lehetnek: gyenge (egynapos), közepes (kétnapos), erős (háromnapos).

A kefir „gyengesége” és „erőssége” annak a mutatója, hogy a termék érése során mennyi széndioxid és alkohol halmozódik fel benne.

A különböző érettségű, erősségű kefirek ellentétesen hatnak a bélrendszerre: a gyenge kefir hashajtó hatású, míg az erős kefir, éppen ellenkezőleg, székszorulást okoz. Ennek az az oka, hogy minél erősebb a kefir, annál jobban ösztönzi a gyomor-bélrendszer emésztőnedveinek kiválasztását, és annál aktívabban szabályozza a megtisztulás folyamatait.

Válasszunk magunknak diétát!

A divatos kefires italokban különböző gyümölcsöket adagolnak a kefirhez. Ezek inkább desszertnek számítanak, mint sem diétás terméknek. (Ráadásul meglehetősen sok cukrot is tartalmaznak! – a szerk.) Sok fogyókúrás diétában viszont vezető szerepet szánnak a kefirnek. Íme néhány a kefires diéták előnyei közül: alacsony kalóriatartalom, alacsony szénhidrát-tartalom, kevés, jól megemészthető zsír. Emellett segít megelőzni az ödémát, vízhajtó hatású, a benne lévő fehérjék jól emészthetők, normalizálják a bélrendszer mikroflórájának működését, ezáltal a kefir szerepet játszik a stressz megelőzésében is.


1, Kefires monodiéta: 1-1,5 l friss kefirt fogyasszon cukor nélkül napi 5-6 alkalommal, egyenlő időközökre elosztva. A diéta időtartama 3 nap.
2, A kefires diéta lágyabb variációja, ha a napi 1-1,5 l friss kefirhez 0,5 kg édes gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk. Ezt a diétavariációt 5-6 napig is fogyaszhatjuk.
3, Larissza Dolina (ismert orosz dzsesszénekesnő) diétája 7 napos, a következő:

  • 1. nap – 40 dkg, sütőben (vagy parázson) sült sótlan burgonya és 50 dkg 1%-os kefir.
  • 2. nap: 40 dkg zsírszegény túró és 50 dkg 1%-os kefir.
  • 3. nap: 40 dkg gyümölcs (kivéve a banánt és a szőlőt) és 50 dkg 1%-os kefir.
  • 4. nap: 40 dkg sótlan, főtt, zsírtalanított csirkemell és 50 dkg 1%-os kefir.
  • 5. nap: 40 dkg gyümölcs és 50 dkg 1%-os kefir.
  • 6. nap: 1,5 l szénsavmentes ásványvíz.
  • 7. nap: 40 dkg gyümölcs és 50 dkg 1%-os kefir.

Ne feledjék, hogy ezeket az adagokat napi 6 alkalomra kell elosztani. Dolina kefires diétáját – csakúgy, mint a többi diétát – csak fokozatosan szabad abbahagyni, elkerülve így a szervezet túlterhelését.
Dolina diétáját szükség szerint 4-5 hetente lehet ismételni.

Tejes diéta
Reggeli: 1 pohár joghurt vagy kefir.
Tízórai (2 óra múlva): 20 dkg zsírszegény túró.
Ebéd: túrólepény és gyümölcs.
Vacsora: 1 pohár joghurt vagy magas hőfokon kezelt tej.

Hollywoodi kefires diéta
Reggeli: sajt, fél pohár gyümölcslé, egy kis darab pirítós (kétszersült), egy csésze tea. Tízórai: zöldségsaláta, tojás, egy pohár kefir.
Ebéd: zöldségsaláta növényi olajos öntettel, bármilyen hús.
Uzsonna: gyümölcs.
Vacsora: kis darab kenyér, kis adag hal.
Elalvás előtt: egy pohár kefir.

„Kemény” kefires diéta
(Egy hét alatt 5 kg súlycsökkenés várható.)
Mindennap tisztító beöntést kell végezni. Az első három napon 1,5 l zsírszegény kefirt kell meginni naponta, a második három napban pedig almát enni, maximum 1,5 kg-ot. A következő három napban magasabb zsírtartalmú kefirt lehet inni.

Még ennél is jelentősebb súlycsökkenést ígér a 21 napos kefires diéta, amely közben tilos az olyan, könnyen felszívódó szénhidrátok fogyasztása, mint a cukor, péksütemények, kenyér, burgonya. Szintén korlátozni kell az összes zsírbevitelt úgy, hogy annak legalább a fele növényi olaj legyen. A hús, a hal és a tejtermékek lehetőleg zsírszegények legyenek. A keményítőmentes gyümölcsök és zöldségek (fejes saláta, retek, uborka, paradicsom) korlátlan mennyiségben fogyaszthatók. Mindennek köszönhetően a napi bevitt kalória mennyisége 1800 kcal alatt marad, ami megadja a szervezetnek a fogyás megindításához szükséges kalóriadeficitet. Kefirt 1 l mennyiségben kell inni (az összes folyadék maximum 1,5 l lehet). Végül, hogy megőrizzük a kefires diéta sikerét, jó lenne, ha a jövőben is több, kefirt tartalmazó ételt fogyasztanánk, amelyek egészségesek és finomak!

(Forrás: terrawoman.com.ua, oroszból fordította: Bajkovné Erdész Mária)

Oroszból és oroszra műszaki fordítást, üzleti levelezést vállal profi fordító.
E-mail: erdesz.maria@t-online.hu
Telefon: 06 (20) 226-3771.

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés