Köpölyözés: hogyan működik, mire jó?

A köpölyözőpoharakat évezredek óta használják különböző kultúrákban. Ez az eljárás többek között a hagyományos kínai orvoslás része. A javaslatok a hátizmok feszültségétől vagy az izomfájdalomtól az idegi fájdalmon át az érzelmi problémákig terjednek. Mi is pontosan a köpölyözés, milyen panaszokra használják, és hogyan zajlik a művelet a kis csészékkel?

A köpölyözést alternatív gyógyászati módszerként ma általában más kezelési módszerekkel kombinálják. A bőrre helyezett speciális köpölyözőpohár segítségével az alatta lévő szövet fellazul, ezért például az izomfeszültség és annak következményei, például a fejfájás bizonyos típusai esetében használják a köpölyözést.

Hogy történik a köpölyözés?

Ahhoz, hogy a bőrt az üvegbe szívják, előbb vákuumot kell létrehozni. Ez hagyományosan a köpölyöző poharak felmelegítésével történik. Egy alkoholba áztatott vattacsomót meggyújtanak és az üveg szájához tartják, majd eltávolítják. A levegő lehűl, emiatt vákuum keletkezik, ami beszívja a bőrt. Manapság már vannak olyan speciális szivattyúk, amelyek az üvegben negatív nyomást hoznak létre. A köpölyöző pohár formája harangra emlékeztet.

Mire jó a köpölyözés?

Mivel a köpölyözést a világ különböző részein már régóta végzik, számos hatásmagyarázat is létezik. A nyugati orvostudomány hívei számára valószínűleg a legmegfelelőbb magyarázat, hogy a köpölyözés stimulálja a helyi vérkeringést. Ennek eredményeként javulhat a nyirokáramlás és a kezelt területen az anyagcsere.

A hagyományos kínai orvoslás felfogása szerint a köpölyözés az életenergia áramlásának harmonizálására szolgál, emellett a speciális akupunktúrás pontok és reflexzónák révén hat a belső szervekre és az ezekhez kapcsolódó szervrendszerekre is, és erősíti az öngyógyító hatásokat.

Európában sokáig az élt az a nézet, hogy a betegség tünetei a test „fiatalkori egyensúlyhiányának” következményei. Ennek megfelelően a gyógyulás érdekében ki kell vezetni a káros „testnedveket” – a középkorban ezzel nyerte el a köpölyözés is a jelentőségét.

Milyen panaszoknál használják?

A csészéket főleg az izmok feszültségének oldására és az ebből eredő fájdalom kezelésére, valamint más izom- és csontrendszeri rendellenesség ellen használják. Megfázás esetén enyhíti a tüneteket. Vannak azonban más felhasználások is, például:

  • emésztési zavarok
  • fejfájás
  • mentális fáradtság és stressz
  • krónikus gyulladások
  • tüdőproblémák, mint pl. az asztma
  • menstruációs és változókori panaszok

Kik számára alkalmas a köpölyözés?

Nem szabad ezt az eljárást alkalmazni allergiás reakciók és a bőr gyulladása esetén. A kezelés során ki kell hagyni a hegeket vagy a napégéses helyeket. Annak, aki véralvadási zavarokkal küzd vagy vérhígítót szed, ugyancsak le kell mondania a köpölyözésről.

Kozmetikai köpölyözés

Nemcsak orvosi, hanem kozmetikai okokból is lehet köpölyözést alkalmazni. Mivel javítja a vérkeringést és stimulálja az anyagcserét, a köpölyözést narancsbőr ellen is használják. Emellett az eljárásnak állítólag öregedést gátló hatása van, mert kisimítja a ráncokat. Ha az arcát akarja köpölyözni, speciálisan erre készített csészéket kell használni.

Milyen köpölyözési módszerek vannak?

Három köpölyözési módszer ismert:

  • száraz köpölyözés
  • véres (szilvavirág) köpölyözés
  • csúszó köpölyözés (krémmel)

A speciális poharakat vagy az akupunktúrából ismert meridiánpontokra helyezik, vagy a kezelő előbb megvizsgálja a bőrt, hogy bőrkeményedést és szabálytalanságokat találjon, amelyeket aztán kezelni fog. A kezelés gyakorisága egyénenként változó.

Száraz köpölyözés

A száraz köpölyözést a fent leírtak szerint végzik, a bőr előkezelése nem szükséges. Az ilyen kezelés legfeljebb tizenöt percig tart. Vérömleny keletkezhet, és olyan érzés alakulhat ki, mintha izomlázunk lenne. Ezek a mellékhatások azonban a köpölyözés utáni helyi reakciók, amelyek a kezelés után néhány nappal eltűnnek.

Véres köpölyözés

A véres köpölyözésnél a kezelendő bőrfelületet bekarcolják. Ügyelni kell tehát a higiéniára, ezt a köpölyözési módszert tehát csak orvos végezheti. A bekarcoláshoz ún. szilvavirág-pontozót (parányi lándzsával ellátott eszköz) használnak. A köpölyöző pohár negatív nyomása következtében vér és a szövetben lévő folyadék távozik.

Ezzel a módszerrel legfeljebb tizenöt percig szabad végezni a kezelést. Ha nincs már vérszivárgás, hamarabb is leállítható. Az ilyen kezelés lehetővé teszi a vér jobb áramlását, ami azt is jelenti, hogy szennyező anyagok távoznak. A reflexpontok stimulálásakor a véres köpölyözéssel erősebb ingerek válthatók ki.

Csúszó köpölyözés

Ilyenkor a kezelendő bőrfelületet beolajozzák vagy bekrémezik, mielőtt a köpölyöző poharat ráhelyezik, majd a poharat folyamatosan mozgatják, csúsztatják a bőrön. Ez a masszázs fájdalmas lehet. A kezelés hossza a kezelt személy fájdalomtűrő képességétől függ, ami ritkán több egy percnél. A masszírozás mentén a bőr elszíneződik.

Kinek szabad köpölyözni?

A köpölyözést orvos vagy alternatív gyógyító (természetgyógyász) végzi, aki megfelelő tapasztalatot szerzett. Az önkezelés vagy a barátok és családtagok kezelése bár lehetséges, de nem ajánlott. Laikusoknak semmiképpen nem szabad véres köpölyözést alkalmazniuk, mert súlyos fertőzések léphetnek fel.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Hatásos volt a középkori medicina