A körömgomba felismerése és kezelése (2)

A körömgombát és a bőrgombát nehéz elkerülni, de nem minden érintés vezet elkerülhetetlenül fertőzéshez. A kórokozók csak akkor válnak veszélyessé, ha a kis sebek vagy rossz immunrendszer nyitják meg a kapukat. A gombák különösen a nedves és meleg környezetben érzik jól magukat, ezért terjednek a lábgomba inkább a lábujjak között, a körömgomba a körmökön.

A körömgomba külső kezelése

Mindaddig, amíg a gombaspórák csak egy, legfeljebb három körmöt támadnak meg, és a körömfelület legfeljebb 50%-át érintik, külsőleg is kezelhetők. Erre a célra speciális olaj alapú körömlakk (vízoldható vagy vízálló), vagy kenőcsök és tinktúrák állnak rendelkezésre. Ezeket a gombaellenes készítményeket az orvos írhatja fel, de a gyógyszertárban receptmentesen is kaphatók. Ha a kórokozó ismert, akkor a megfelelő gombaölő szert célzottan lehet kiválasztani, ellenkező esetben széles spektrumú hatóanyagot alkalmaznak.

Fontos, hogy a körömgomba ellen valóban hatásos készítményt válasszunk, mivel a hagyományos gombaölő kenőcsök nem jutnak be a kemény körömanyagba. Gyakran előfordul, hogy a készítmények karbamidot vagy kálium-jodátot tartalmaznak az érintett körömrétegek eltávolítására, így a gombaölő szer jobban behatolhat, mert a gomba néha levegővel töltött pici üregekben ül a körömrétegek között.

Javaslatok a külső kezelésre

A gombaölő szerek alkalmazásakor mindig kövesse az alábbi utasításokat:

 • Mielőtt a körömlakkot vagy a tinktúrát alkalmazzuk, a körmöket rövidre kell vágni, és egy körömreszelő segítségével érdesíteni kell, ekkor oszlik el jól a gombaölő szer a körömben.
 • Annak érdekében, hogy a gombák ne jelenjenek meg újra, fontos, hogy a kezelést következetesen alkalmazza az utasításoknak megfelelően. A készítménytől függően például minden második napon, majd hetente egyszer vagy kétszer.
 • Közben további kéz- vagy lábfürdők használata ajánlott a köröm lágyításához, azonban ne felejtsük el alaposan megszárítani.
 • A gombaölő szer bizonyos expozíciós idejét követően a fertőzött körömrészek eltávolíthatók vagy lereszelhetők. Ne feledje, hogy az eltávolított körömrészek fertőzőek lehetnek, ezért eldobható reszelőt használjon.

A körömgomba belső kezelése

Ha a gombaspórák már behatoltak a körömágyba, a megújuló köröm ismételten megfertőződik. Ebben az esetben csak a tablettákkal történő gyógyszeres kezelés segít. A gombaölő hatóanyag ezután a vérereken át éri el a spórákat, és a körömágyban raktározódik el. A gyógyszeres kezelést az orvosnak kell előírnia. Az előírt gyógyszert addig kell szedni, amíg a körmök nem lesznek egészségesek. Ez időt vesz igénybe, mivel a köröm lassan nő.

Házi szerek a körömgomba ellen

Számos jótanács kering a körömgomba otthoni kezeléséről. Például, hogy a körmök bedörzsölése almaborecettel, citrommal, fogkrémmel, levendulaolajjal, teafaolajjal, kakukkfűolajjal vagy szódabikarbónával segíthet megszabadulni a gombától. A természetes szerekkel történő kezelés csábítónak tűnik, a körömgomba elleni hatás azonban nem bizonyított. Fennáll annak a veszélye, hogy a házi kelezés késlelteti a hatékony gyógyszeres kezelést, ami meghosszabbítja a terápiát. A házi szerek használata csak az orvossal megbeszélt kiegészítő jellegű lehet.

Javaslatok a megelőzésre és a kezelésre

A házi szerek használata a gyógyszerhasználat mellett sokat tehet a körömgomba elleni küzdelemben. A következő javaslatok segítenek megszabadulni a körömgombától vagy megakadályozni a körömgomba-fertőzést:

 • Alaposan szárítsa meg a lábát úszás vagy zuhanyozás után, különösen a lábujjak között.
 • A nyilvános helyiségekben fürdőpapucsot kell viselni.
 • Használjon természetes, lélegző anyagból készült zoknit és cipőt, szellőztesse meg a lábát a friss levegőn.
 • Rendszeresen vegyen váltakozó lábfürdőt – ez elősegítik a lábujjak és a körmök váráramlását.
 • Masszírozza a lábát és a körmeit hetente egyszer kakukkfű- vagy teafaolajjal, ez a gyulladás ellen is hat.
 • Legalább hetente egyszer cserélje ki a törölközőket. Ha már van körömgombája, használjon külön törülközőt a lábához, és cserélje naponta.
 • A körömgomba kezeléséhez a cipőt megfelelő hintőporral kell fertőtleníteni, mivel a gomba ideális életkörülményeket talál a cipők nedves, meleg környezetében. A fürdőszőnyegeket, zoknit, ágyneműt és törölközőket is legalább 60 fokon fertőtleníteni kell.
 • Ha már körömgombája van, fertőtlenítse a használt eszközöket (körömolló, körömreszelő stb.) minden láb- és körömápolás után, és alaposan mosson kezet az érintett körmével való érintkezés után.
 • Ha a lába körömgombával fertőzött, nem szabad mezítláb sétálni otthon, hogy ne terjessze a gombát, amely így másokat is megfertőzhet.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Hanyag fodrász, lusta pedikűrös