Hanyag fodrász, lusta pedikűrös

Szinte mindenki jár fodrászhoz, kozmetikushoz, vagy igénybe veszi a pedikűrös, a manikűrös szolgáltatásait. Egyre többen mennek edzőterembe, szoláriumba, masszőrhöz is. De biztos-e, hogy ezekből a szalonokból mindig ugyanolyan egészségesen távozunk, mint ahogy bementünk?

Az említett szolgáltatások mindegyike bizalmi tevékenységnek számít, általában mégsem gondolunk rá, hogy hányféle fertőzést, betegséget szedhetünk össze némely szalonban.

Míg azonban az egészségügyi szolgáltatók tevékenységét, annak minimum feltételeit jogszabály határozza meg, betartásukat pedig folyamatosan ellenőrzi az egészségügyi hatóság, az emberi testtel közvetlenül foglalkozó szolgáltatókat szinte senki nem kontrollálja. Ha egy fodrászüzlet, pedikűrszalon nyitása előtt megkapja a működési engedélyt, azt követően már senki sem fogja ellenőrizni, hogy a szolgáltató egyáltalán fertőtleníti-e az eszközeit, vajon kellően tiszták-e az általa használt textíliák, felszerelések, higiénikus-e a környezet.

Használt törülköző, fertőző fésű

A szakma szabályai szerint a fodrásznak például minden vendége után fertőtlenítenie kellene az általa éppen használt fésűt, hajkefét, a vágáshoz használt ollókat. Az egyszer már felhasznált törülközőt sem lenne szabad (a radiátoron, szárítóburán megszárítva) újra, a következő vendég fejére, vállára borítani, hanem főző/fertőtlenítő programon ki kellene mosni.

A higiénés szabályok be nem tartása többféle fertőzés lehetőségével fenyegeti a hanyag fodrász vendégeit. A fertőtlenítés elmaradásának legszembetűnőbb és nagyon kellemetlen következménye a hajtetű. Ez a parazita egy szürkéskék ízeltlábú, a mérete körülbelül 2-4 milliméter, és az ember vérével táplálkozik. A tetű nyála allergiás reakciót válthat ki, ami viszketést okoz. A paraziták legszívesebben a hajas fejbőrön tartózkodnak, ha onnan eltávolítják őket, csupán két-három napig maradnak életben.

A tetvességet általában a fodrász petékkel fertőzött eszközei viszik át az egyik vendégről a másikra. A gyanútlan, addig egészséges vendég pedig hazaviszi az élősködő tojásait… A tojások körülbelül egy hét alatt kelnek ki, és hamarosan elkezdenek szaporodni. A tetvesség megszüntetése egyrészt körültekintő irtást, másrészt folyamatos kontrollt igényel. Az irtásához ma már többfajta patikaszer is kapható. A kontroll legmegbízhatóbb eszköze a sűrű fogazatú fésű és a hajkorona napi többszöri átvizsgálása.

Korpa, bőrgomba, herpesz

A korpásodás is tipikus, fodrásznál összeszedhető fertőzés. Okozója egy viszonylag nehezen kiirtható bőrgombafajta, amely egyaránt előidézhet száraz és zsíros korpásodást. Általában mindenkinek a fejbőrén megtalálhatók ezek az apró élősködők, ám kóros elszaporodásukra csak bizonyos esetekben kerül sor. Bár a korpásodás sosem szüntethető meg teljesen, de jól kordában tartható kellő mértékben használt speciális samponokkal, erre a célra kifejlesztett szappanokkal.

A mások által használt, a radiátor melegén szárítgatott törülköző kiváló melegágya némely baktériumnak vagy vírusnak. A meleg, nedves környezet a kórokozók kiváló szaporító helye, valóságos paradicsoma. A gondatlan fodrász a használt törülközővel egyaránt átvihet az egyik vendégről a másikra bőrgombát, herpeszt és szemölcsvírust.

Fehér foltok a háton

A manikűrös vagy a pedikűrös rosszul, vagy egyáltalán nem fertőtlenített eszközei szintén kiváló közvetítői a gombás betegségeknek. A fertőzés bőrre, körömre egyaránt veszélyes lehet. A test bőrfelületét támadó bőrgombafajták dúsan tenyésznek a szoláriumban, a masszázsasztalon is. A gombák megtámadhatják a hátat, a karok, combok bőrfelületét is, főleg a verejtékezésre hajlamos emberek bőrfelszínén gyakori ez a fajta gombásodás.

A vállakon, a lapockák közötti területen a kezdetben 1-2 cm átmérőjű fehér foltok később szinte egymásba szövődnek, összeolvadnak. A mellek alatt, a mellek áthajlási felszínein barnás színű foltok jelentkezhetnek, amelyek időnként enyhén viszketnek. A közvetlen érintkezést követően az arra fogékonyak igen könnyen fertőződhetnek.

Gombás fertőzést közvetíthetnek a sportolók közösen használt eszközei, a ruházat is. Ugyancsak megjelenhetnek apró, fehér foltocskák szoláriumozás után is. Ha még csak elszórtan látható egy-egy folt, akkor helyi kezelés alkalmazható. A korszerű és hatékony készítmények, gyógyszerek, spray-k, oldatok és kenőcsök rövid idő alatt elpusztítják a gombákat. A nagy kiterjedésű, testfelszínt befedő, nagy felületen jelentkező gombásodást már alig lehet eredményesen helyileg kezelni.

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

A körömgomba felismerése és kezelése (2)