Hajfestés: legyen tartós, de ne ártson

A hajfestő szereknek – különösen az erős kémiai anyagoknak – nagyon rossz a hírük. Többen állítják, hogy rákot okoznak, máj- és vesekárosodásról is beszélnek. A terhesség ideje alatt még a hajszínezést is alaposan meg kell gondolni. De mi a helyzet ezekkel az állításokkal, és mire kell ügyelni hajfestéskor? Mikor, milyen színező anyagot célszerű használni?

Valóban vannak olyan tudományos kutatások, amelyek a hajfestékeket a rák kialakulásához kapcsolják. Ennek megfelelően azoknak az embereknek, akik rendszeresen festik hajukat, de különösen a fodrászok esetében, a rák kockázata jelentősen nagyobb, mint a lakosság többi részénél.

Ezekre a vizsgálatokra többször hivatkoznak, és ebből vezetik le, hogy a hajfestékek nagyon veszélyesek. Ritkán említik azonban, hogy ezek az eredmények a modern hajfestékekre nem érvényesek, mert a tanulmányok és így a vizsgált termékek több évtizedesek.

A kutatás jelenlegi állása

A korábbi hajfestékben lévő anyagok használata mára már tilos. 2006 óta hatályban van egy új EU-rendelet: most már csak azok az összetevők engedélyezettek, amelyek megfelelnek a biztonsági előírásoknak.

Az egyik aggodalomra okot adó anyagok az aromás aminok, amelyek általában megtalálhatók a hajfestékekben. Ezeknél továbbra is szükség van kutatásra, mivel ezekkel együtt járhat a rák megnövekedett kockázata is.

Allergia a hajfestékekre

Még ha a jelenlegi eredmények szerint a hajfestés nem is növeli a rák kockázatát, a hajfestékek a jelenlegi ismeretek szerint nem teljesen ártalmatlanok. Ezek közül sok olyan vegyszert tartalmaz, amelyek súlyos allergiás reakciókat válthatnak ki, beleértve az anafilaxiás sokkot. Az allergiát okozó anyagok a következők:

  • Toluol-2,5-diamine-szulfátok
  • P-fenilén-diamin (PPD)
  • Rezorcin

Allergén tulajdonságuk mellett ezek károsíthatják a májat és a veséket. Az ammónia, amelyet sok hajfestékben használnak a haj védő korpás rétegének leválasztására, hogy a színes pigmentek jobban behatolhassanak a fejbőrbe, azt a szennyező anyagok számára is átjárhatóbbá teszi.

Teszteljük előbb?

A legtöbb hajfestékgyártó javasolja a használati utasításban a kompatibilitási tesztet. E célból a hatóanyagot először az alkar bőrére kell felvinni, ahol a reakció megfigyelhető. Ha a huszonnégy órán keresztül nem jelentkeznek allergia tünetei, akkor lehet színezni vagy festeni a hajat. Ez az ajánlás azonban vitatott.

Kerüljük el, hogy a hajfesték érintkezzen a bőrrel

Minél kevésbé érintkezik a hajfesték a bőrrel, annál alacsonyabb az allergia kockázata. Ezért kesztyűt kell viselni hajfestéskor. Ezek általában a csomagolásban benne vannak. Ügyeljen arra, hogy ne lépje túl a megadott expozíciós időt, hogy a fejbőr a szükségesnél hosszabb ideig ne érintkezzen a hajfestékkel. Ide tartozik például a melírozás, vagy az úgynevezett ombre stílus is, amelyben csak a hosszakat és a hajvégeket festik.

Néhány, a hajfestékekben található vegyszer irritálja a bőrt, például a fejbőr égését és viszketését, bőrpírt okozhat. Ha bármilyen tünetet észlel, a biztonság kedvéért rögtön mossa le a terméket, vagy értesítse a fodrászt.

Hajfestés terhesség alatt?

Azt tanácsolják, hogy terhesség alatt ne történjék hajfestés. A német piacon kapható színezékek nem tartalmaznak olyan anyagokat, amelyek tudomásunk szerint ártalmasak az egészségre. Mindazonáltal nem zárható ki teljesen, hogy egészségi problémákhoz vezethetnek. Ha Ön terhes vagy éppen szoptat, és teljesen biztosra akar menni, tekintsen el ez alatt az idő alatt a hajfestéstől.

A cikk még nem ért véget, kérem, lapozzon!