Hajfestés: legyen tartós, de ne ártson

Hogyan hatnak a hajfestékek?

Az úgynevezett oxidációs hajfestékek két összetevőből állnak:

Az egyik komponens (például hidrogén-peroxid) elpusztítja a haj természetes színező pigmentjeit. A korábbi festési műveletek során kapott színes pigmentek – legalábbis részben – reakcióba léphetnek ezekkel.

A második komponens becsempészi a hajba azokat az alkotóelemeket, amelyek felelősek a színképződésért. A kémiai reakciók eredményeként a színmolekulák annyira megnövekednek, hogy nem lehet eltüntetni többé őket a hajból.

Csak az ilyen hajfestékek tartósak, és az ősz haj festésére is felhasználhatók. Ha a hajat világosabb árnyalatúra színezik, akkor is szükség van oxidációs hajfestékre.

A folyamatos hajfestés káros

Az állandó hajfestés megtámadja a hajat, mert átjárhatóvá teszi a védőréteget. A sérülés súlyossága a hajfestések között eltelt időtől függ. A gyakori festés és mindenekelőtt az erős halványítás különösen ártalmas a hajnak.

Hogyan működik a hajszínezés?

Sokkal kímélőbb eljárás a hajszínezés. Ilyenkor a színező részecskék a hajszálak külsején rakódnak le. A hatás kevésbé tartós. Mivel a szín idővel a hajjal együtt nő, ideiglenes vagy félig tartós hajfestéknek hívják. Ezzel nem lehetséges a haj világosabbá tétele vagy az ősz haj lefedése.

Hajfestés vegyszerek nélkül?

Az utóbbi években sok vita volt a hajfestékek használatának kockázatairól. Ennek eredményeként számos természetes termék került piacra. A növényi eredetű hajfestékek széles skálája létezik, amelyek káros anyagok nélkül hatnak, és amelyekkel természetes módon színezhető a haj.

Egészségi szempontból ezeket a szereket üdvözölni kell. Természetes anyagokat tartalmaznak, például hennát, indigót és kamillát. Ezek használatával sokkal alacsonyabb az allergiás reakció kockázata. A növényi eredetű hajfestékek nem befolyásolják a haj szerkezetét, hanem úgy működnek, mint egy védőfólia a hajon, és így gondoskodnak az ápolásról és ragyogásról.

A természetes hajfestékek hátrányai

Ugyanakkor a természetes hajfestékekkel nem érhető el ugyanaz az eredmény, mint a hagyományos termékekkel. Ezekkel a halványítás nem lehetséges, és az ősz hajat sem lehet teljesen elfedni. A szín minden hajmosással halványul. Mégis jobbak, mint a hagyományos színezékek, a színezés eredménye az eredeti hajszíntől függ.

A természetes színezékek használata kissé bonyolultabb, mint a szokásos hajfestékeké. Az expozíciós idő gyakran sokkal hosszabb, és időnként több festést kell végezni, amíg a kívánt intenzitást elérjük. (A henna hajfesték néha allergiát válthat ki.)

Vegye figyelembe hajfestéskor

Annak érdekében, hogy a hajfestés során a hajat ne terhelje túlzottan, vegye figyelembe a következő tippeket:

  • Ha maga festi a haját, kövesse pontosan a gyártó utasításait.
  • Kerülje a bőrrel való érintkezést, ha lehetséges. Használjon védőkesztyűt, és inkább olyan festési módszereket, amelyek nem érintkeznek a fejbőrrel.
  • Ha lehetséges, ne lélegezzük be a festéket. Azonnal keresse fel orvosát, ha hajfesték jut a szemébe, vagy véletlenül lenyelte.
  • Terhesség vagy szoptatás alatt mondjon le a hajfestésről.
  • Olyan fejbőrproblémák esetén, mint például a pikkelysömör, tartózkodjon a hajfestéstől.
  • Az ammónia nélküli festés nem feltétlenül jobb a haj számára: az alternatív lúgosító szerek nem párolognak el gyorsan, és ezért a hajat jobban károsíthatják.
  • Ne festesse haját túl gyakran, és ha mégis, akkor inkább természetes hajfestéket használjon vegyi anyagok nélkül.
  • A már festett vagy szőkített hajon a hajfestékek a várttól eltérő módon viselkedhetnek. Ebben az esetben fodrászhoz kell mennie, hogy elkerülje a kellemetlen meglepetéseket.
  • Speciális hajsampon és hajápolási termékek segíthetnek megőrizni az elért hajszínt, és a kezelés segíthet a sérült haj és az irritált fejbőr ápolásában.
  • Az UV-sugárzás, a klór és sós víz világosítja a hajat. Ez vonatkozik a festett hajra is. Az UV-szűrős ápolási termékek segíthetnek a festett haj védelmében.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Súlyos bőrirritációt okozhat a henna