Aloe vera: mozgósítja az immunrendszert

Az aloe vera régi természetes gyógyító, néhány év óta ismét nagy hírnevet szerzett. Sok orvosi és kozmetikai termékben használják például gél, krém vagy lé formájában. Külsőleg és belsőleg is alkalmazzák táplálékkiegészítőként, és azt állítják, hogy igazi gyógyerővel rendelkezik: immunerősítő és fájdalomcsökkentő hatású, balzsam a bőrre és a hajra.

Aloe vera – a sivatagi liliom

Az aloe vera növény kemény és csak kissé hajlékony, leveleit viaszréteg borítja, vékony tövisekkel és fogakkal felfegyverkezve. A növény nem feltűnő és nem különösebben szép. Kaktuszra emlékeztet, úgy néz ki, mint egy agavé, és mégis a liliomok családjába tartozik, akárcsak a hagyma vagy a fokhagyma. Afrika, Ázsia és Latin-Amerika szubtrópusi sivatagi régióiból származik, ahol fejlődésének több ezer éve alatt megtanulta megóvni értékes belsejét a környezeti hatásoktól, és tárolja a túléléshez szükséges vizet.

Az aloe vera növény aktív összetevői jól védetten, a levél belsejében, gél formában vannak beágyazva, amely nagyrészt vízből áll. A legfontosabb hatóanyaga az acemannán poliszacharid. Ez egy hosszú láncú cukorforma, létfontosságú szénhidrát – még az emberek számára is. Ez az acemannán csak pubertáskorig termelődik, később azt táplálék révén veszi fel a szervezet.

Az acemannán a sejtmembránokba épül be, és erősíti az egész szervezetet a paraziták, például gombák, baktériumok és vírusok ellen. Immunerősítő, mivel aktiválja és stimulálja a védekezésért felelős sejteket. Az aloe vera levele közel 200 hatóanyagot tartalmaz, többek között:

  • számos vitamint
  • enzimeket
  • ásványi anyagokat
  • aminosavakat
  • illóolajokat
  • fájdalomcsökkentő szalicilsavat

Az összetevők köre nagy, de koncentrációjuk nagyon alacsony. A legtöbb anyag a helyi zöldségekben és gyümölcsökben is megtalálható.

Külső használat

Az aloe vera friss leveléből származó viszkózus, nyálkás gél nagyon gyorsan felszívódik a bőrön. Hűti a napégést és a rovarcsípést, és antibakteriális hatásának köszönhetően gyógyítja a sebeket. Az aloe vera gélje a sugárterápia után segíti a sejtmegújulást.

A mindennapi termékekben és a kozmetikumokban, például kézkrémekben, arckrémekben, testkrémekben, spraykben vagy samponokban is megtalálható az aloe vera, gyakran használják hidratáló ápolásra a bőrre vagy a hajra.

Belső használat

Élelmiszerként az aloe vera pozitív hatással van számos civilizációs betegségre. Segít például az alábbi panaszok és betegségek esetén:

  • emésztési zavarok
  • allergiák
  • asztma
  • gombabetegségek
  • cukorbetegség

Ezen kívül az aloe verát rák és AIDS kezelésére használják étrend-kiegészítőként, mivel segít a test védekezőképességének mozgósításában. Ezenkívül regenerálja a bélflórát, az ember legerősebb védelmi szervét. Az aloe verát gyümölcsléként vagy teaként is fogyasztják.

Hiányoznak a tudományos bizonyítékok

Az aloe verát sokan csodafegyvernek tekintik a betegségek ellen, ám ezt szkepticizmussal kell fogadni (különösen súlyos betegségek esetén). Noha a gyógyító hatások állatkísérletekben bizonyítottak, az embernél azonban az eddigi klinikai alkalmazások csak valószínűsítik a pozitív hatást bőrbetegségek esetén. Ez különösen igaz a napégésre és a bőr sérüléseire.

Tudományos bizonyítékok a gyógynövény külső és belső felhasználására vonatkozóan még nem állnak rendelkezésre, ezért az állítólagos egészségügyi hatásokat csak fenntartásokkal szabad fogadni.

Az aloe vera mellékhatásai

Csodaszer tehát az aloe vera? Gyógyszerészeti szempontból az egész kicsit másképpen néz ki. Ugyanis a növény levélkérge aloint tartalmaz, egy keserűanyagot, amelyet az aloe vera védelmi célokra használ, és hashajtó hatású. Az aloin túladagolása súlyos következményekkel járhat: az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) értékelése szerint az anyag rákkeltő hatású.

Az USA Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala (FDA) az aloe vera okozta súlyos mellékhatásokról ír, amelyek több mint 30 esetben váltak ismeretessé. Ide tartozik többek között a vérnyomás ingadozása és a pánikrohamok. Olyan mellékhatásokról is beszámoltak, mint a hasnyálmirigy-megbetegedés és veseelégtelenség.

A friss levelek helyes használata

Az aloe vera gél hasznos összetevőit a friss levélből nyerik. Laikusként a gélt csak külsőleg, a bőrön használjuk. Ehhez levágunk egy levéldarabot, kinyomjuk a belsejét, és óvatosan felvisszük a szükséges területre. Hűtött helyen tárolva a levél több hétig is eláll.

A növény hashajtó anyagai nem fordulhatnak elő az élelmiszerekben. Ha az aloe vera géljét gyümölcsléként vagy étrend-kiegészítőként kívánja használni, akkor kizárólag a növény hámozott levelekből készült termékeket szabad használni. Semmilyen körülmények között nem szabad gyümölcsléként feldolgozni az egész, hámozatlan leveket.

Alaposan meg kell vizsgálni az olyan kijelentéseket, mint a „100 százalékos aloe vera”. A késztermékek – például kenőcsök vagy gyümölcslevek – leírásai gyakran nem tartalmaznak információt arról, hogy a levél géljét szárították és porrá őrölték vagy koncentrátumként adták hozzá.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha szívesen  olvasna még az aloe vera hatásairól, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Az aloe vera hatékony ellenszere lehet a diabétesznek