Házi gyógymódok fáradtság, kimerültség és stressz ellen

Mi a fáradtság? Izomfájdalmak jelennek meg, gyengeséget, munkaundort érzünk, és változások mutatkoznak a viselkedésünkben, nevezetesen ingerlékenység, apátia, depresszió jelentkezik. Ha helyesen szervezzük meg a munkánkat, észszerűen helyezzük el az eszközöket, az nagyban megkönnyíti a munkát, és ezzel csökken a mentális és fizikai terhelésünk.

A megfelelő ruhaválasztás is fontos. A ruhának kényelmesnek kell lennie, nem akadályozhatja a mozgást. A munkahely megvilásgítása sokat jelent, elegendőnek, de nem túl erősnek kell lennie, hogy a szemünk ne fáradjon el.

Az emberek a munkaképességüket különböző módon szokták fenntartani, például megisznak egy csésze kávét. Azért a gyümölcslé vagy gyümölcsös tejturmix sokkal nagyobb előnyökkel jár… Szedhetünk vitaminokat is. ez segít pótolni a szervezetünk számára hiányzó anyagokat A fáradtság kialakulásának elkerülésére megfelelő módon kell pihennünk. Töltsünk el egy kis időt a levegőn, sétáljunk, sportoljunk, mert ez növeli a test ellenálló képességét a fáradtsággal szemben.

A stressz szimptómái

Hányinger. A stressz, mint a szorongás jele, hányingerbe és öklendezésbe mehet át. Ezt az állapotot „ciklikus hányás tünetnek” nevezik, és tartós hányással és émelygéssel jellemezhető, amelyek általában egyszerre jelentkeznek. Csak a pihenés és folyadékpótlás segít (a hányás az elektrolitvesztéssel jár). Nyugodjon meg, és próbáljon megszabadulni a stressz okától, például sétálással végzett meditációval.

Orrvérzés. A szakértők véleménye megoszlik abban, hogy a stressz provokálja-e az orrvérzést. A kutatási adatok megerősítik, hogy a stresszes helyzetek előfordulása néha vérzést okozhat. Ez valószínűleg a vérnyomás hirtelen csökkenéséből adódik, ami a stresszhez kapcsolódik. Gondosan ellenőrizze vérnyomását, és igyon hibiszkuszteát. A tea főzéséhez tanácsos elhagyni az irodát, már ez is elegendő lehet a stressz csökkentéséhez.

Memóriaromlás. Hirtelen észrevesszük, hogy nem tudunk emlékezni egy fontos beszélgetés részleteire, ennek oka valószínűleg a hippokampuszban található. Krónikus stressz jelentkezhet a kortizon szintünk emelkedésével, amely a rövid távú memóriaért felelős. A stressz kezelésének legjobb módja a memória visszanyerése, de amíg ez meg nem történik, minden fontos információt fel kell jegyeznünk, és meg kell próbálnunk más módszerekkel levezetni a szellemi feszültséget.

Intenzív izzadás. Mindenki tudja, hogy amikor valaki feszült helyzetbe kerül, az izzadása fokozódik. Ennek a problémának a megoldására a jóga és a meditáció eszközéhez folyamodjunk. Van egy olyan betegség, amelyet hiperhidrózisnak neveznek, ez fokozott izzadást jelent, főleg a lábon és a kézen. Ha gyanítjuk, hogy ez áll fenn nálunk, keressük fel orvosunkat. Így nemcsak magunknak, hanem a környezetünkben élőknek is segítünk. Egy nemrégiben készült tanulmány megerősítette, hogy a stresszes izzadás révén az emberi test speciális jeleket küld a környezetének, ezért is van az, hogy az itt tartózkodók feszültséget éreznek.

Roboráló tea krónikus fáradtság ellen

A krónikus fáradtság ellen segíthet ez a speciális tea, amely erőt, lendületet és energiát ad. A recepthez semmi különlegesre nincs szükség, csak zsályára és citromfűre. 1 rész zsályalevélhez 3 rész citromfű hajtást vegyünk. 1 teáskanál gyógynövénykeverékre öntsünk 1 csésze forrásban lévő vizet, és hagyjuk állni egy termoszban 1-2 órán keresztül. Ezután adjunk hozzá 1 teáskanál mézet, és igyuk reggeli után. A kezelési idő 2 hét. Az ilyen tea erős tonizáló infúzió, amely segít leküzdeni az ideges túlterhelést, a mentális fáradtságot és erővel tölti fel izmainkat. Ezt a keveréket mindig idejében elkészítem és üvegedénybe tartom. Szükség szerint felhasználom, nemcsak kúraszerűen iszom a teát, hanem akkor is, amikor kedvem van gyógyteázni.

Tisztító jógalégzéssel a kimerülés ellen

1. Teljes belégzési ciklus 2. Néhány másodpercig tartsuk bent a levegőt 3. Az ajkunkat összeszorítjuk mintha fütyülni szeretnénk, de úgy, hogy arcunkat nem fújjuk fel, majd nagy erővel fújjunk ki egy kis levegőt. Ezután álljunk meg egy pillanatra, majd fújjuk ki kisebb intenzitással, ezután ismételjük a kis mennyiség kifújását egészen addig, amíg az összes levegőt ki nem fújtuk. Nagyon fontos, hogy energikusan fújjunk. Ez a gyakorlat szokatlanul frissítő módon hat minden fáradt, kimerült emberre. Ha megtapasztalja, érezni fogja, hogy milyen frissítő ez a gyakorlat. Ezt a jógalégzést addig kell gyakorolni, amíg az könnyen és természetesen nem megy.

Nyugtató szirup receptje

Enyhe idegfeszültséggel és lelki fáradtsággal járó esetekben a következő recept szerint elkészített szirup segíthet.

Elkészítéséhez a következőkre lesz szüksége:

  • Orvosi macskagyökér (Valeriana officinalis)
  • Bazsarózsa (Paeonia anomala)
  • Gyöngyajak(Leonurus)
  • Galagonya (Crataegus)
  • Méz vagy intolerancia esetén cukorszirup.

Különösen gondos elkészítőknek ajánlott, hogy az összetevők száraz alapanyagok legyenek. Aki nem akar a gőzöléssel, áztatással és szűréssel vesződni, vásároljon a patikában a felsorolt gyógynövényekből készített tinktúrát.

1. Módszer: Keverje össze a vásárolt tinktúrákat egy edényben. Mindegyik általában standard 25 ml-es palackban kapható, ezért adagolás nem szükséges. A keletkezett térfogathoz 2 evőkanál folyékony mézet adjunk, illetve olvasszuk meg a szilárd mézet forró vízfürdőben, és úgy adjuk az elegyhez.

2. Módszer: A száraz gyógynövény alapú szirup elkészítésekor először el kell készítenie a főzetet. Egy-egy evőkanál füvet tegyünk egy edénybe, öntsünk hozzá két pohár vizet, és pároljuk forró vízfürdőben 20 percig. Ezután az egészet egy gézen keresztül leszűrjük, de ne adjunk hozzá már többet vizet! Kb. 150 ml-nek kell lennie a kész főzetnek. Mézet (lásd I. módszer) vagy cukorszirupot adjunk hozzá. A szirup elkészítéséhez adjunk 3 evőkanál cukorhoz 1 evőkanál vizet, és tegyük tűzre. Fontos, hogy ne csak oldjuk a cukrot, hanem töményítsük (redukáljuk) nagy sűrűségre, de ne engedjük karamellizálódni. Akkor keverjük össze a szirupot a tinktúrával, amikor mindkettő forró, mivel a hideg infúzió (főzet) hozzáadásakor a cukor az edény alján letapad, és a teljes massza nem fog sűrű sziruphoz hasonlítani.

A kész szirupot naponta kétszer egy evőkanállal fogyasszuk. Különös figyelmet kell fordítani a magas vércukorszintűekre, mivel a szer cukrot tartalmaz.

Fontos, hogy a depressziós állapotokban a szakemberrel való konzultációt nem kerülhetjük el.

Stressz ellen meditáció

Foglaljunk helyet egy kényelmes széken. Mielőtt elkezdjük a meditációt, gyújtsunk meg egy gyertyát, és tegyük magunk elé az asztalra. Hagyjuk, hogy kezünk szabadon pihenjen a kartámaszon. Gondolatainkat a nyugalom irányába tereljük, fokozatosan összpontosítva a pihenésre.

Fordítsuk a tekintetünket a gyertyára. Csodáljuk meg a láng szépségét. Vizsgáljuk meg a tárgy alakját, figyeljük meg a láng színét. Hallgassuk, hogyan lélegzünk. Fokozatosan kezdjük lelassítani a be- és kilégzéseket. Most pihenjünk, és élvezzük a béke és a belső csend érzését. Csukjuk be a szájunkat, és lazítsuk el a vállat, enyhítve ezzel a feszültséget. Folytathatjuk a gyertya lángjának figyelését, vagy becsukhatjuk szemünket. Lélegezzünk be lassan és mélyen az orrunkon keresztül. Tartsuk levegőt és számoljunk négyig. Fújjuk ki a levegőt lassan, a szájon át, miközben hatig számolunk.

Bonyolítsuk a feladatot:

  • Mély lélegzet (egy, kettő, három, négy)
  • Légzéstartás (egy, kettő, három), kilégzés (egy, kettő, három, négy)
    Ismételjük meg ezt többször.
  • Most, amikor kilégzünk, lassan ismételjük magunknak: „Légzésem nyugodt és ritmikus. Szabadon és könnyen lélegzem. Nyugodt vagyok és jól érzem magam”.
  • Folytassuk továbbra is a mély, ritmikus belégzéseket. Hagyjuk, hogy a feszültség minden egyes kilégzéskor eltűnjön. Csukott szemünket lassan nyissuk ki, és nézzünk a gyertya lángjára. Térjünk vissza a valósághoz, és máris érezhető, hogy nyugodtabbak és kipihentebbek lettünk.

(Oroszból fordította: Péter János)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Népi gyógymódok tüdőgyulladás ellen