A legjobb gyulladáscsökkentő gyógyteák

Ha az immunrendszer hatékonyságát szeretnénk fokozni, akkor a gyulladáscsökkentő gyógyteák az egyik legjobb segítséget jelentik számunkra. Képesek mérsékelni az oxidatív stresszt, emellett mikroba- és vírusellenes hatásuk van, és ezzel is hozzájárulnak az immunitás javításához. A közismert kamilla mellett választhatunk gyömbért, kurkumát, yerba matét is.

Dr. Josh Axe, ismert amerikai természetgyógyász és szakíró a 6 legjobb gyulladáscsökkentő teáról készített alapos összefoglalót, a továbbiakban ezt ismertetem.

Zöld tea

Listájának első tagja a zöld tea, amelyet fiatalító italként is számon tartanak. A legnépszerűbb zöld tea a sencha, de a magas antioxidáns tartalmú, por alakú matcha is egyre keresettebb. Gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatása egyaránt figyelemre méltó, emellett képes mérsékelni a gyulladásos folyamat során képződő citokinek keletkezését. (Ez a mostani járvány idején azért fontos, mert a koronavírus-fertőzés egyik legalattomosabb következménye az ún. citokin vihar kialakulása, amely túlzott reakcióra készteti az immunrendszert, és ez akár végzetes következménnyel járhat – A ford.)

Kamilla tea

A kamillát világszerte az egyik legismertebb természetes gyulladáscsökkentő szernek tartják, és az emberiség csaknem 5000 éve használja. „Növényi aszpirinnek” is szokták nevezni, fájdalomcsillapító hatására utalva. Belsőleg és külsőleg – bőrre, szájnyálkahártyára, szemre – egyaránt alkalmazható. Fontos azonban tudni, hogy a parlagfűre allergiásoknál a kamillatea fogyasztása a panaszok súlyosbodását okozhatja.

Gyömbértea

A gyömbértea a harmadik a sorban. Gyulladáscsökkentő hatása mellett hasznos még gyomorpanaszoknál, valamint mérsékeli a koleszterin- és a vércukorszintet. Legértékesebb összetevője a gingerol, amelynek a gyulladáscsökkentő hatását kutatások bizonyították. A gyömbérben található fenolok mellett a benne lévő illóolajok is közrejátszanak a folyamatban.

Borsmenta tea

A borsmentát nálunk inkább az emésztést támogató tulajdonságáról ismerik, holott a gyulladáscsökkentő, vírus- és mikrobaellenes hatásai ugyancsak számottevőek. A légzőszervek egészségét is támogatja azzal, hogy megnyitja a légutakat, mérsékli az orrdugulást.

Kurkuma

Az elsősorban fűszerként használt kurkuma komoly gyógyhatásokkal büszkélkedhet. Erőteljes gyulladáscsökkentő, főként a kurkumin tartalmának köszönhetően. Serkenti az immunrendszer működését, megelőzi az oxidatív stresszt.

Yerba mate tea

Listája végére tette dr. Axe a yerba matét. E növény polifenol és szaponin tartalma ugyancsak támogatja az immunrendszert, serkenti a szervezet öngyógyító képességét. A belőle készült tea számos vitamint, ásványi anyagot, antioxidánst, zsírsavakat, tanninokat, aminosavakat és klorofillt is tartalmaz. A yerba mate a DNS-t is védi a károsodástól.

E hatféle tea fogyasztása általában biztonságos, nem jár kockázattal. Előfordulhat azonban, hogy valaki túlérzékeny egy vagy több összetevőre. Ha esetleg valamelyik tea iszogatása allergiás tüneteket – viszketés, kiütés, duzzanat –vált ki, akkor természetesen abba kell hagyni a fogyasztását. Az is megtörténhet, hogy a gyógytea túlzott fogyasztása hányingert, gyomorégést vagy hasmenést okoz – ilyenkor az adag beállítása általában megoldja a problémát.

(Angolból fordította: K. G.)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Tíz kedvelt gyógytearecept