A fekete tea segít a stressz legyőzésében

Brit tudósoknak sikerült tudományos érvekkel is alátámasztaniuk azt a törvényszerűséget, amellyel a legtöbb szigetországbeli már régóta tisztában van. A kutatók eredményei szerint a fekete tea rendszeres fogyasztásával az emberek hamarabb túljutnak a stresszhelyzeteken.

A londoni egyetem munkatársai által végzett vizsgálat kimutatta: a közönséges fekete tea alkalmas arra, hogy csökkentse a kortizol stresszhormon szintjét a szervezetben. A kutatás eredményeiről a Psychopharmacology című szakfolyóirat nyomán a MedPortal.Ru számolt be.

A hat héten át folytatott vizsgálatok során 75 önkéntest két csoportra osztottak. Az egyik csoport tagjai rendszeresen fekete teát, a másik csoportba tartozók viszont egy olyan aromatizált italt fogyasztottak, amely íz, szín és koffeintartalom szempontjából teljesen megegyezett a fekete teával, de a fekete tea számos természetes alkotórésze hiányzott belőle. Ily módon sikerült mindkét csoport esetében kiküszöbölni a teaivással kapcsolatos pszichológiai tényezőket.

A kutatás során a stresszhelyzettel, a stresszterheléssel összefüggő teszteket végeztek el. Többek között sikerült két olyan élethelyzetben vizsgálni a viselkedésüket, amelyek meglehetősen erős stresszt jelentenek. Az egyik esetében azzal a fenyegetéssel néztek szembe, hogy elbocsátják őket a munkahelyükről, a másik esetben pedig azzal a váddal szembesültek, hogy a szupermarketben loptak valamit. A résztvevők önállóan értékelték az átélt stressz szintjét, továbbá mérték náluk a vérnyomást, a pulzust és a vér kortizolszintjét.

Mind a mérések, mind pedig az egyéni visszajelzések tanúsága szerint mindkét csoport tagjai magas fokú stresszt éltek át. Ugyanakkor az 50 perccel később megismételt mérések azt mutatták, hogy azok a résztvevők, akik fekete teát fogyasztottak, sokkal gyorsabban jutottak túl a stresszhelyzeten, mint azok, akik a teát helyettesítő mesterséges italt iszogattak. Az első csoportban a kortizol stresszhormon mértéke 47%-kal esett, míg a második csoportban ez a mutató csak 27%-kal csökkent.

Azoknak a résztvevőknek a vérében, akik fekete teát fogyasztottak, a trombociták szintje is csökkent. (Mint ismeretes, a túl nagy mennyiségben jelen lévő trombocitákat az infarktusok és a szélütések egyik okaként azonosították.) Emellett az első csoportban azt tapasztalták, hogy a teszt kitöltése után a résztvevők gyorsabban jutottak vissza nyugodtabb állapotba. A vizsgálatot vezető Andrew Steptoe szerint a kutatóknak egyelőre nem sikerült meghatározniuk, hogy a természetes teának mely aktív alkotórészei felelősek az ital jótékony hatásaiért. Ismeretes, hogy az agyban található idegingerület-közvetítő anyagokkal, a neurotranszmitterekkel a tea olyan alkotórészei is képesek kölcsönhatásba lépni, mint a katehinek, a polifenolok, a flavonoidok és az aminosavak – jegyezte meg a kutató.