Harc a ráncok ellen

Bőrünk idővel veszít a rugalmasságából, és megjelennek rajta a ráncok. Mindenki szeretné megelőzni, eltüntetni az öregedés jeleit, és szerencsére egyre több természetes, kíméletes módszert vethetünk be bőrünk rugalmasságának megőrzésére.

Ráncos?A ráncok eltüntetése manapság már szinte „kötelező”, mindenki megpróbálja felvenni a versenyt az idővel, és küzd az öregedés természetes biológiai folyamata ellen – „tisztességesen” megöregedni nem divat. Sokan plasztikai sebészhez fordulnak, pedig jóval természetesebb és olcsóbb lehetőségek is vannak a bőr rugalmasságának megőrzésére.

A bőr az évek során – ha nem ápoljuk megfelelően, nem hidratáljuk – veszít rugalmasságából és elasztikusságából, kialakulnak a ráncok. Azok a gyűrődések, amelyek korábban maguktól eltűntek, egy bizonyos kor után maradandóbbnak tűnnek. Akkor jelennek meg, ha a bőr vékonyabbá és szárazabbá válik, de olyan tényezők is fontos szerepet játszanak a kialakulásban, mint az izomtónus, az arckifejezés, az étkezés és a megfelelő bőrápolás (vagy annak hiánya). Ezeket a hatásokat még fokozhatja a környezetszennyezés, az erős napsugárzás, a gyakori és hosszan tartó napozás, a szolárium és a genetikai hajlam.

Természetes módszerek a bőr öregedése ellen

Ezt a folyamatot azonban valamelyest meg lehet állítani – vagy legalábbis késleltetni tudjuk. Ha szeretnénk, hogy bőrünk tovább maradjon friss, fiatalos és sima, alkalmazzuk az alábbi módszerek valamelyikét, vagy akár többet is együtt.

– Az A-vitamin pótlása alapvető a ráncokkal vívott küzdelemben, mivel a bőr felszínének megújulásához és a sérült bőr gyógyulásához elengedhetetlen.

– Az Aloe vera növény leve és a benne található zselés anyag a bőr valódi „gyógyítója”. Kiváló nedvességpótló, hidratáló. Használjuk közvetlenül elalvás előtt, főként a szemkörnyék, a nyak és az ajkak bőrének ápolására, ahol a ráncok vagy szarkalábak hamarabb jelentkeznek, és nehezebben tűnnek el. Lehetőleg az Aloe vera leveleinek átlátszó levét használjuk, vagy vásároljunk olyan készítményt, amelyben minél nagyobb arányban található a növény zselés anyaga. A maximális hatékonyság elérésére legjobb a 98-99%-os töménységű, stabilizált gél.

Ha letörünk egy darabot a növényből, magunk is kipréselhetjük a levél belsejében található gélt vagy a levet: a levágott, letört részt két ujjunk közé fogjuk és kinyomkodjuk, vagy alacsony fordulatszámú turmixgéppel, esetleg kézi préssel nyerjük ki a „csodaszert”. A növény tőről gyorsan, sűrűn szaporodik, erősen szárazságtűrő. Szereti a napos helyet, akár a tűző napot is elviseli, de legjobban a keleti, délkeleti ablakban érzi magát.

– Az E-vitamin megvédi a bőrt a szabad gyököktől (ezek a szennyezett levegőből kerülhetnek a bőrünkre), amelyek elősegítik a bőr öregedését és sérüléseit. Ez a vitamin kiváló antioxidáns.

– A szelén szintén antioxidáns hatású, az E-vitaminnal együtt segít ellensúlyozni, megszüntetni a szabad gyökök által végzett rombolást.

– A kvarc (kovakő) fogyasztása stimulálja a kollagén termelését, így segít megőrizni a bőr rugalmasságát.

Szokjunk le a dohányzásról! A ráncok megjelenésének megelőzéséhez a legjobb módszer, ha végleg letesszük a cigarettát. A dohányzás kiszárítja a bőrt, és elősegíti a ráncok idő előtti kifejlődését az ajkakon és az arcon is.

– Az arctorna hosszú időre biztosítja a jó izomtónust, a bőr rugalmasságának megőrzését. Üljünk le egy székre, és amennyire csak tudjuk, nyissuk nagyra a szánkat. Az áll alatt lévő izmok megfeszülése igen hatékony fegyver a ráncok elleni harcban. Próbáljuk ki: grimaszoljunk tükör előtt, mozgassuk, masszírozzuk finoman az arcunkat.

(Forrás: neboley.com.ua, http://www.sunhome.ru/journal/19662, oroszból fordította: Bajkovné Erdész Mária)